8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 6:03

Εκπρόσωπος: Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα βοηθήσει στο μεταναστευτικό

Η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Ένταξης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει σε νόμο «το συντομότερο δυνατόν» τη σύσταση του Υφυπουργείου.

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού, είπε ο Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ΜΜΕ.

«Η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα Υφυπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των Τμημάτων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί για την Κυβέρνηση πυλώνα προτεραιότητας, σημειώνοντας ότι ο μέχρι σήμερα «μεθοδικός και αποδοτικός σχεδιασμός που υλοποιείται αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί».  Συγκεκριμένα, είπε, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εξεταστών της Υπηρεσίας Ασύλου, με αποτέλεσμα η διαδικασία εξέτασης να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών, σε σύγκριση με μέχρι και 21 μήνες που ίσχυε στο παρελθόν και πλέον εξετάζονται πέραν των 2.200 αιτήσεων μηνιαίως, σε σχέση με 1.200 που εξετάζονταν στην αρχή του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τους γενικότερους αριθμούς αποχωρήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο συνολικός αριθμός, ανήλθε σε 9.300, σε σύγκριση με 5.800 αποχωρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση περίπου 60%), ενώ οι νέες αιτήσεις ασύλου την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2023 έχουν μειωθεί περί του 50%, δηλαδή 7.700 περίπου, σε σύγκριση με 15.200 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανέφερε.

 «Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών, σε μια περίοδο που στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι αριθμοί είναι αρνητικοί», είπε ο Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, την ίδια ώρα που στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση 19% στις αφίξεις, στην Κύπρο παρατηρείται μείωση 33%.

«Η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών, εκτιμούμε ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου», είπε, καλώντας «γι’ άλλη μια φορά», τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ενστερνιστεί την υψηλή ιεράρχηση στην οποία πρέπει να τεθεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την εξέταση του νομοσχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!