13.8 C
Nicosia
Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023 | 1:59

Δήμαρχος Λεμεσού: Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει το έργο προσιτής στέγης

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία χρηματοδότηση του μεγαλύτερου στεγαστικού έργου προσιτής στέγης, έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, καθώς, όπως είπε, η πρωτοβουλία των δημοτικών Αρχών, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, για ανέγερση 600 διαμερισμάτων «παραμένει σε στασιμότητα τα τελευταία χρόνια».

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη διάσκεψη Τύπου στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών ομάδων και του δημοτικού μηχανικού, με αφορμή την αναμενόμενη έγκριση της Πολεοδομικής Άδειας, κατά την αποψινή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και δημοσιευμάτων ότι το έργο «βρίσκεται στον αέρα», λόγω αδυναμίας της Κυβέρνησης να το χρηματοδοτήσει.

«Θεωρήσαμε ότι ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος δεσμεύτηκε και δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο της Λεμεσού, όφειλε να δώσει μια απάντηση για το τι έκανε μέχρι σήμερα και γιατί το έργο δεν βρίσκεται ακόμα σε πορεία υλοποίησης όπως προγραμματίζαμε», ανέφερε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος υπέγραψε συμφωνία με τον ΚΟΑΓ για την κατασκευή 600 οικιστικών μονάδων, σε τρία δημοτικά οικιστικά τεμάχια (δυο στον Άγιο Νικόλαο και ένα στον Άγιο Ιωάννη) συνολικού εμβαδού 31.081 τ.μ., για στέγαση – κυρίως υπό μορφή χαμηλού ενοικίου – οικογενειών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σημειώνεται πως στην καταρχήν συμφωνία, που είχε υπογραφτεί στις 9 Ιουνίου 2020, είχε δώσει το παρών του ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την μέρα για τη χώρα, καθώς αφορούσε το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη στήριξη της τότε Κυβέρνησης.

Το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει περί τα τέλη του 2022, εξήγησε ο κ.Νικολαϊδης, προσέκρουσε στις εξελίξεις με τον τερματισμό του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος , από όπου ο ΚΟΑΓ αντλούσε κονδύλια, την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, αλλά και τον τερματισμό των εγγυήσεων που μπορούσε να παράσχει η Κυβέρνηση για δάνεια, με ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την Τράπεζα Αναπτύξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρά τα προβλήματα, πρόσθεσε, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ προχώρησαν σε επανασχεδιασμό του έργου για μείωση του κόστους και επαναφορά του σε βιώσιμη τροχιά, «αξιοποιώντας Υπουργική απόφαση του 2022,  που αφορούσε το ειδικό στεγαστικό κίνητρο για ανέγερση υποδομών προσιτής στέγης και που έδινε δικαίωμα αυξημένου συντελεστή δόμησης και δημιουργία πυλωτών αντί υπόγειων χώρων στάθμευσης».

Η Α’ φάση του έργου, συμπλήρωσε, αφορά τα βορειότερα τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο, η Β’ φάση αφορά τα τεμάχια στον Άγιο Ιωάννη και η Γ΄ φάση τα νοτιότερα τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο, ενώ όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η Α’ φάση «εφόσον η Κυβέρνηση καταβάλει 5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Υπενθύμισε ότι στα τρία τεμάχια γης ζουν «σε παραπήγματα», 93 οικογένειες και υπάρχει παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κατεδάφιση τους, ενώ έχει ήδη γίνει και ο προγραμματισμός για μεταστέγαση των πρώτων εννέα οικογενειών που θα επηρεαστούν από την ανέγερση της πρώτης πολυκατοικίας στον Άγιο Νικόλαο.

Η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου, όπως εξήγησε ο Νίκος Νικολαΐδης, διαπιστώθηκε σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 14 Ιουνίου 2023, ενώ διαμήνυσε ότι ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα έργο με «τεράστιο ανταποδοτικό όφελος».

«Θεωρώ ότι θα τείνει ευήκοον ους η Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, που δεν είναι τεράστια, για να αρχίσει το έργο. Όταν αρχίσει το έργο και φανεί η χρησιμότητα του, τότε είμαι σίγουρος δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αν η Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτήσει το έργο, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να πιστέψω ότι θα είναι αρνητική απάντηση για ένα τέτοιο ώριμο έργο να αρχίσει, που απαιτεί αυτού του είδους τα κονδύλια».

Ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και δεν κατέθεσε τα όπλα, πλέον εναπόκειται στην Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως «ούτε εκτεθειμένος νιώθω, ούτε πικρία νιώθω. Νιώθω πεπεισμένος ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει».

«Η ανάγκη γι’ αυτό το έργο, όσο προχωρεί ο καιρός, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά γι’ αυτό το έργο», ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με μικρές απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Με πτώση έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ζημιές σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 134,48 μονάδες. Ανάλογη...

Γερμανία: Τέλος εποχής για την ΚΟ της Αριστεράς στη Βουλή

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke («Η Αριστερά») δεν υπάρχει πιά! Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα είδε σήμερα την  ομάδα του στη γερμανική  ομοσπονδιακή Βουλή...

Ισραήλ: Αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, που φέρεται να εκτοξεύτηκε από την Υεμένη

Bαλλιστικό πύραυλο ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αναχαίτισε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow ο Ισραηλινός Στρατός. Σειρήνες...

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 15 χρόνια από τη δολοφονία του – Πορείες και εκδηλώσεις μνήμης (φωτογραφίες)

Πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν μαθητικές, φοιτητές και συλλογικότητες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του. Αρχικά, οι διαδηλωτές...

Ο Sam Altman της OpenAI CEO της Χρονιάς από το περιοδικό Time

Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, αναδείχθηκε CEO της Χρονιάς από το περιοδικό TIME για το 2023,  μια σημαντική διάκριση σε μια...

Χειμωνιάτικο σκηνικό, βροχές και χαλάζι σε ορισμένες περιοχές (φωτό)

Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο ήταν στο σκηνικό του καιρού μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς η συννεφιά έδωσε τη θέση της σε βροχές, οι οποίες σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW