Κόκκινο “κτύπησαν” οι εισαγωγές νοσηλευόμενων με COVID 19 στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 1 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προσφέροντας 17 κλίνες περισσότερες, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.
«Αυτή τη στιγμή λειτουργούσε ως μονάδα COVID 19 μόνο η ΜΕΘ 2. Επειδή υπάρχει μια ραγδαία αύξηση εισαγωγών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουμε μεριμνήσει και μετακινήθηκαν άλλοι ασθενείς με άλλες νόσους, που ήταν στην Μονάδα 1, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο Νοσοκομείο Λεμεσού για να έχουμε 17 νέες κλίνες. Ο σκοπός μας είναι να αδειάσει τελείως η ΜΕΘ 1 από περιστατικά άλλων ασθενειών και να χρησιμοποιηθεί κι αυτή η Εντατική αποκλειστικά για COVID 19 που έχει κι όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό κι όλο το απαιτούμενο προσωπικό», είπε ο κ. Χαριλάου.
Σημείωσε ότι «βάσει των στοιχείων μας φαίνεται ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και ένας στους πέντε είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Όπως ανέφερε, αναμένεται ότι οι εισαγωγές ασθενών με COVID 19 θα αυξηθούν ακόμη πιο πολύ μετά τις γιορτές. «Σε σχέση με τις εισαγωγές, εμείς βλέπουμε τα περιστατικά με μια χρονοκαθυστέρηση 7-10 ημέρες από τη διάγνωση ή την εμφάνιση των συμπτωμάτων και αναμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.
Σήμερα, επεσήμανε, νοσηλεύεται στα δημόσια νοσηλευτήρια ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με COVID 19 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Το σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση. Ο ΟΚΥπΥ έχει ένα σχέδιο δράσης σε ισχύ, το οποίο αξιολογεί καθημερινά και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εκεί κι όπου προκύπτει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Η κατάσταση είναι μεν διαχειρίσιμη αλλά είμαστε πολύ οριακά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων κι αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης, θα έχουμε αυξημένα περιστατικά αν λάβουμε υπόψη και τους μεγάλους αριθμούς θετικών κρουσμάτων στην κοινότητα», είπε.
Αν κάνουμε ένα απλό υπολογισμό από το σύνολο των θετικών κρουσμάτων στην κοινότητα, σημείωσε, περίπου το 20% ίσως να είναι άνω των 60 χρόνων κι αναμένεται ότι ένας αριθμός από αυτά τα άτομα θα χρειάζονται νοσηλεία και κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Είπε ότι το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ προνοεί ανάπτυξη περίπου 200 κλινών με COVID 19. «Έχουμε ακόμη περιθώρια αλλά έχουμε μεριμνήσει ούτως ώστε σε περίπτωση που θα γεμίσουν αυτές οι κλίνες και παραστεί ανάγκη να αυξήσουμε περισσότερες κλίνες, να το πράξουμε», πρόσθεσε.
Αυτό εξυπακούει, συνέχισε, ότι θα μειώσουμε ακόμη περισσότερο τον όγκο υπηρεσιών σε άλλες ασθένειες ούτως ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προσωπικό για να νοσηλεύσουμε τέτοιου είδους περιστατικά.
Αναφορικά με τις επιστρατεύσεις γιατρών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητα. «Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα για επιστρατεύσεις. Εμείς καθορίζουμε τις ανάγκες μας βάσει των νοσηλευόμενων ασθενών και ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας εκεί και όπου χρειάζεται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιστρατευτούν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από δύο ειδικότητες, γιατρούς παθολόγους και γιατρούς πνευμονολόγους», εξήγησε.
Εκεί και όπου χρειάζεται, ανέφερε, δεν ζητούμε αχρείαστα την επιστράτευση γιατρών ιδιωτών αλλά όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υπόθεση όλων κι όχι μερικών.
Σε ερώτηση αν έχει πληροφόρηση ότι θα επιβληθεί lockdown σε περίπτωση που το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ο κ. Χαριλάου είπε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας να το αποφασίσει. «Εμείς απλώς αναλύουμε τους αριθμούς εισαγωγών που έχουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια. Από εκεί και πέρα η αρμοδιότητα για λήψη οποιωνδήποτε μέτρων ανήκει στην Πολιτεία κι όχι σε εμάς», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας έφθασε σε κρίσιμα όρια. «Έχουμε φθάσει σε ένα πολύ υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων και θεωρούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές, οπότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ