24 C
Nicosia
Πέμπτη 13 Ιούνιος 2024 | 6:59

Αρχίζει στη Λάρνακα πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Το Υπουργείο Υγείας αρχίζει στη Λάρνακα πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης του κουνουπιού Aedes aegypti στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, με τη μέθοδο εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (Sterile Insect Technique SIT), κάτι που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ η τεχνική SIT αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων και είναι φιλική προς το περιβάλλον. «Συλλέγεται ο πληθυσμός εντόμου ενδιαφέροντος και παράγεται σε μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ στη συνέχεια στειρώνονται τα αρσενικά έντομα του είδους ενδιαφέροντος με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα» προστίθεται.

Ακολουθεί «η εξαπόλυση των στειρωμένων αρσενικών κουνουπιών στο περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξη με τα θηλυκά». Έτσι, συμπληρώνεται, προκύπτουν στείρα αυγά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των εντόμων ή ακόμα και την εξάλειψή του, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι «με την εφαρμογή της μεθόδου στην περίπτωση των εισβλητικών κουνουπιών, απελευθερώνονται μόνο αρσενικά κουνούπια, τα οποία δεν τρέφονται με αίμα, δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και έτσι, δεν συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών. Επίσης, δεν μπορούν να παράξουν απογόνους με αποτέλεσμα τη μείωση της αυξητικής τάσης του πληθυσμού».

Τα έντομα συλλέγονται από τον τοπικό, άγριο πληθυσμό και μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό όπου ανατρέφονται και διαχωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά, ενώ ακολουθεί η στείρωση των αρσενικών και η απελευθέρωση τους.

Όσον αφορά την εξαπόλυση των εντόμων, αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση «πραγματοποιείται από το έδαφος (π.χ. με αυτοκίνητο) ή από τον αέρα (π.χ. με drone). Τα στείρα αρσενικά κουνούπια δεν είναι επιβλαβή για τον κόσμο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον».

Η χρήση της μεθόδου SIT «είναι φιλική προς το περιβάλλον, στοχεύοντας μόνο, στο είδος ενδιαφέροντος, συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης χρήσης εντομοκτόνων και αποτελεί λύση στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός των εντόμων έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα ή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με άλλα μέσα. Επιπλέον, είναι κατάλληλη στις περιπτώσεις όπου τα έντομα έχουν μεγάλο αριθμό εστιών αναπαραγωγής και δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, όπως στην περίπτωση των Aedes albopictus και Aedes aegypti, ενώ η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του πληθυσμού της μύγας της Μεσογείου και της μύγας τσε-τσε».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «η μέθοδος SIT έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με επιτυχία, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βραζιλία, Κίνα, Κούβα και η Δομινικανή Δημοκρατία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή από τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την πρώτη εξαπόλυση».

Η λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων, καταλήγει η ανακοίνωση «θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, για προστασία από τα άλλα είδη κουνουπιών που υπάρχουν στην περιοχή με τις συνήθεις προφυλάξεις, δηλαδή εντομοαπωθητικά, σίτες στις πόρτες και παράθυρα, καταστροφή πηγών εκκόλαψης, όπως αντικείμενα στην αυλή που μπορεί να κατακρατήσουν έστω και λίγο νερό και άλλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νομικά από την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ για Ρωσία

Άλλο ένα φυσικό πρόσωπο με κυπριακή υπηκοότητα και δύο εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο βρίσκονται στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ την Τετάρτη. Το Υπουργείο Οικονομικών...

Ισχυρός σεισμός 4,9 ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρόδο

Σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Ρόδο στις 22:19 προκαλώντας αναστάτωση στο νησί. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους...

ΝΑΤΟ: Αποφασιστικά μέτρα κατά των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας

Τον συντονισμό των παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πρόκειται να αναλάβει το ΝΑΤΟ, έναν ρόλο που μέχρι σήμερα είχαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μια...

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Πού κατευθύνθηκαν οι καπνοί

Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα σε εργοστάσιο παρασκευής οικιακών συσκευών, στο Πανόραμα της Κηφισιάς, ένα πυκνό μαύρο σύννεφο καπνού σκέπασε την περιοχή. Πρόκειται...

Πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία: Αβάσιμοι οι φόβοι της Τουρκίας για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

Στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης...

Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους η αύξηση των δασμών από την ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Δεν πρόκειται για κήρυξη εμπορικού πολέμου, αλλά η Κίνααναμφίβολα έτσι θα το ερμηνεύσει: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήενημέρωσε τους Κινέζους εξαγωγείς ηλεκτρικών οχημάτων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!