19.4 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 21:44

Από 1η Αυγούστου τα rapid test μόνο σε αδειοδοτημένα κλινικά εργαστήρια

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2021, από την 1η Αυγούστου καταργείται η δωρεάν διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για COVID-19 (antigen rapid test).

Για σκοπούς έκδοσης SafePass, οι πολίτες μπορούν να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μόνο στα αδειοδοτημένα υποστατικά των κλινικών εργαστηρίων που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς για τη διενέργεια τεστ, καθώς και στα αδειοδοτημένα υποστατικά των φαρμακείων.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι έχει θεσπίσει διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών που θα ακολουθούνται σχετικά με τις απαραίτητες γνώσεις καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται, αφού μόνο προϊόντα συγκεκριμένων κατασκευαστών δύναται να χρησιμοποιούνται για την έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικό ως η συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με κλινικά εργαστήρια ή φαρμακεία, τα οποία δεν θα συμμορφώνονται με τις διαδικασίες και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας σε θέματα που αφορούν τη διενέργεια και την αναφορά των αποτελεσμάτων των ελέγχων που θα γίνονται, από αυτά θα αίρεται η έγκριση διενέργειας των ελέγχων και θα υποβάλλονται σε πρόστιμο.

Διευκρινίζεται ότι άλλα ιατρικά κέντρα ή/και κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία που θα διενεργούν rapid test με κινητές μονάδες δεν μπορούν να εκδίδουν SafePass ή/και Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Η ανώτατη τιμή χρέωσης σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2021, καθορίζεται στα 10 ευρώ.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας θα συνεχιστεί για τις ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους δεν δύνανται να εμβολιαστούν και στις οποίες θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν.

Οι κινητές μονάδες δειγματοληψίας που θα συνεχίσουν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας θα εξυπηρετούν μόνο τις ομάδες του πληθυσμού που εξαιρούνται από την επί πληρωμή διενέργεια των τεστ και δεν έχουν εξουσιοδότηση να λαμβάνουν χρήματα από πολίτες.

Αυτές οι ομάδες, είναι τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 16 ετών που στην παρούσα φάση δεν έχουν την επιλογή του εμβολιασμού κατά της COVID-19, τα ανήλικα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, νοουμένου ότι οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τους δεν συναινούν στον εμβολιασμό τους και τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό.

Οι κατηγορίες πολιτών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικών προβλημάτων θα υιοθετηθούν μετά από εισήγηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, οι εγκυμονούσες με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
Ακόμη, τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, θα συνεχίσει του ελέγχους σε κλειστές δομές, σε οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους όπου διαμένουν/φιλοξενούνται άτομα υψηλού κινδύνου ή/και που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Για σκοπούς έκδοσης SafePass και νοουμένου ότι ο πολίτης άνω των 12 ετών δεν κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες 180 μέρες, οφείλει να υποβάλλεται σε εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ανά 72 ώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!