13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 9:51

Αποζήμιωση σε όσους υπέστησαν ζημιές από τις βροχές – Έμφαση στις κατοικίες

Θα υπάρξει αποζημίωση ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική του απόφαση επί του θέματος όταν τεθεί ενώπιόν του στην επόμενη συνεδρία η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος πως αυτό ενημερώθηκε σήμερα σε σχέση με τις ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Εκείνο το οποίο θέσαμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι οι καταγραφές συνεχίζονται ακόμη όμως υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση και υπάρχει μια κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε.

Είπε πως η πρώτη εκτίμηση είναι ότι στη Λάρνακα υπάρχουν ζημιές σε 53 κατοικίες και 3 επαγγελματικά υποστατικά, στη Δρομολαξιά ζημιές σε 8 κατοικίες και σε 5 αυτοκίνητα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ζημιές σε 43 κατοικίες, 17 εκ των οποίων είναι εξοχικά και 26 μόνιμες κατοικίες. Υπάρχουν επίσης ελαφρότερες ζημιές σε 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 33 επαγγελματικά υποστατικά».

Ερωτηθείς για το συνολικό κόστος των ζημιών ο κ. Νουρής είπε πως με βάση την εκτίμηση που υπάρχει οι ζημιές ανέρχονται σε γύρω στις 105 χιλιάδες ευρώ στην περιοχή της Λάρνακας και 30 χιλιάδες στην περιοχή της Δρομολαξιάς ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση για την Αμμόχωστο.

Ανέφερε πως έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για το ύψος των ζημιών, όμως επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και επειδή έχουν υποβληθεί πάρα πολλές ενστάσεις οι οποίες δεν είναι της ίδιας σημασίας μεταξύ τους, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανέλθει στην επόμενη συνεδρία με λεπτομερή καταγραφή και συγκεκριμένη πρόταση και έχει ληφθεί απόφαση ότι ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες θα υπάρξει αποζημίωση πάντα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Επομένως επιφυλασσόμαστε για την τελική μας θέση και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν τεθεί ενώπιόν του η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τυχόν κακοτεχνίες ή παράνομες παρεμβάσεις, ο κ. Νουρής είπε πως θα αναζητηθούν και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία. Παράλληλα, τόνισε πως σύμφωνα πάντοτε με τις απόψεις των πλέον ειδικών όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία το φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί είναι φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, δηλαδή η συγκεκριμένη ποσότητα βροχής η οποία δημιούργησε δυσκολίες στα θέματα απορροής.

Ανέφερε πως στο Παραλίμνι έχουν ήδη γίνει βελτιωτικά έργα τα τελευταία χρόνια που έδειξαν τη διαφορετικότητα της προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο απορροφήθηκαν τα όμβρια ύδατα για αυτό και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα εντός του Παραλιμνίου.

Πρόσθεσε πως στις περιαστικές περιοχές όμως εξαιτίας συγκεκριμένης φυσιογνωμίας εδάφους όπως  στην περιοχή του Γ’ Δημοτικού Σχολείου ή του νέου σταδίου της ΕΝΠ υπάρχει μια λεκάνη και είναι γεγονός ότι εκεί υπήρξε μια πολύ μεγάλη συσσώρευση νερού και η εκτίμηση είναι ότι και πολύ περισσότερα βελτιωτικά έργα στα θέματα απορροής να υπήρχαν ενδεχόμενα να μην υπήρχε η δυνατότητα να απορροφηθεί το νερό.

«Πάρα ταύτα κρατώ ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη έχουμε περιλάβει από την προηγούμενη χρονιά στο νέο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ μια επιδότησης της τάξης των 7 εκατομμυρίων βελτιωτικά έργα όσον αφορά τα θέματα απορροής στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου και η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα ευελπιστώντας ότι δεν θα έχουμε τέτοια ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον ή εν πάση περιπτώσει και εάν έχουμε θα είναι πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα», είπε ο ΥΠΕΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 365 εκατ. το 2023

Κέρδη 365,4 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα για το 2023, έναντι κερδών 21,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων...

Χειροπέδες σε 43χρονο για εμπορία ναρκωτικών και απειλές για φόνο

Εντοπίστηκε και συνελήφθη άντρας ηλικίας 43 ετών, ο οποίος καταζητείτο σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, και γραπτών απειλών για φόνο, ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!