8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 3:48

Ανησυχητικά στοιχεία ενώπιον της Αστυνομίας: Σχεδόν 500 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε 2 μήνες

Μόνο σε δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023 η Αστυνομία διερεύνησε 494 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, εκδίδοντας συνολικά 93 εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από την Αστυνομία, καταγγέλθηκαν 131 υποθέσεις στην Λευκωσία, 135 στην Λεμεσό, 117 στην Λάρνακα, 37 στην Πάφο, 68 στην Αμμόχωστο και 6 στην Μόρφου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε που ανήκει σε οποιανδήποτε εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία ή φύλο. «Μπορεί να συμβεί σε παντρεμένα ζευγάρια, σε ζευγάρια που συζούν ή ακόμα και σε αυτά που αρχίζουν να αποκτούν μια σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα» αναφέρει λειτουργός του Συνδέσμου.

Λέει επίσης ότι η κακοποίηση είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών, που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο. Αυτές οι συμπεριφορές οι οποίες βλάπτουν σωματικά, διεγείρουν φόβο, εμποδίζουν έναν/μια σύντροφο από το να κάνει αυτό που επιθυμεί ή τον/την εξαναγκάζει να συμπεριφέρεται με τρόπους που δε θέλει, προσθέτει.

«Η κακοποίηση περιλαμβάνει τη χρήση σωματικής και σεξουαλικής βίας, εκφοβισμούς και απειλές, συναισθηματική κακοποίηση και οικονομική στέρηση. Πολλές από αυτές τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή» σημειώνει.

Αυξητική πορεία περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας

Η αυξητική πορεία αναφορών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι δεδομένη κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με στοιχεία που παραθέτει ο ΣΠΑΒΟ.

Συγκεκριμένα το 2019 υπήρξαν 1.384 περιστατικά, το 2020 2.147, το 2021 2.854, το 2022 3.122 ενώ από την έναρξη του 2023 μέχρι και τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 2.550.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας του Συνδέσμου έλαβε 914 κλήσεις μέχρι στιγμής.

Στο Σπίτι της Γυναίκας εξυπηρετήθηκαν 387 περιπτώσεις, 45 περιπτώσεις έλαβαν νομικές συμβουλές και υπήρχαν 12 αιτήσεις νομικής αρωγής. Σε χώρους του ΣΠΑΒΟ φιλοξενήθηκαν 317 γυναίκες και 437 παιδιά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ποσοστό 90% οι δράστες ήταν Κύπριοι.

Ασκήθηκε σωματική και ψυχολογική βία σε ποσοστό 69%, σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία 5%, σωματική, ψυχολογική και οικονομική βία 19% ενώ όλες οι μορφές συγκεντρώνουν ποσοστό 7%.

Η σχέση θύματος δράστη ήταν σύζυγοι στο 43% των υποθέσεων, συμβίοι 32%, πρώην σύζυγοι 6%, ενήλικο παιδί προς γονέα 3%, συγκάτοικοι 1%, γονείς προς ενήλικο παιδί 2%, πατριός 1%, μητέρα συζύγου/συμβίου-πεθερά 4%, αδέλφια 1%, εργοδότης 1%, πρώην σύντροφος/συμβίος 5%,

Από τις περιπτώσεις που απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΠΑΒΟ, το θύμα έχει Κυπριακή υπηκοότητα σε ποσοστό 67%, 68% το θύμα συμβιώνει με τον δράστη, 66% ο δράστης έχει Κυπριακή υπηκοότητα, 62% υπάρχουν ανήλικα στην οικογένεια, 35% από τα ανήλικα δέχθηκαν άμεσα βία, 62% παρακολουθούν την βία.

Από τις κλήσεις, η περίπτωση του θύματος ήταν γνωστή στην Αστυνομία σε ποσοστό 37%, η περίπτωση του θύματος ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 29%, το θύμα δεν είχε ξανά εμπλοκή με κρατική υπηρεσία 34%.

Οι μορφές βίας εναντίον παιδιών είναι η ψυχολογική βία σε ποσοστό 41%, σωματική βία 26%, σεξουαλική βία 0,5%, παραμέληση 8%, παιδιά μάρτυρες 80% και συνδυασμός μορφών 38%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!