16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024 | 11:01

Αναβλήθηκε η κατάθεση Σταυριανού, νέα αιτήματα στη θανατική ανάκριση για Θανάση

Δεν κατέθεσε τελικά σήμερα ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός στην θανατική ανάκριση για τον 26χρονο Θανάση Νικολάου, ωστόσο η διαδικασία επιφύλασσε νέα αιτήματα από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρων της οικογένειας, αλλά και εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Το δικαστήριο θα αποφασίσει επί των αιτημάτων την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου (11:30).

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να ενημερώνει ότι, λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας, ο κ. Σταυριανός αδυνατεί να παρευρεθεί, αλλά αναμένεται να βρίσκεται στο δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένη η αντεξέταση του από την δικηγόρο της οικογένειας.

Πρόσθεσε επίσης ότι, λόγω της απουσίας του κ.Σταυριανού, έγινε προσπάθεια να καταθέσει σήμερα, αντί στις 11 Δεκεμβρίου, η εξεταστής της Αστυνομίας και υπεύθυνη μεταφοράς οστών του Θανάση Νικολάου στην Ελλάδα, ωστόσο ούτε η ίδια μπορούσε να παρευρεθεί στη διαδικασία.

Παράλληλα, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι θα κληθούν να καταθέσουν, η ανθρωπολόγος που εξέτασε τα οστά του Θανάση, μετά την εκταφή τους, καθώς και λοχίας της Αστυνομίας, ο οποίος κατέγραφε τις αναφορές των ιατροδικαστών που τα εξέτασαν.

Ένταση προκλήθηκε όταν, η δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως κληθεί, ως μάρτυρας, ο ειδικός ιατροδικαστής και παθολογοανατόμος  Δρ Ανδρέας Μαρνερίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία και έχει συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σοβαρές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, λόγω των αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ ιατροδικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε πριν λίγες μέρες, ως ανεξάρτητο εξεταστή, τον Δρ Μαρνερίδη, ο οποίος αφού εξέτασε το μαρτυρικό υλικό, απέστειλε ηλεκτρονικά, το βράδυ της Κυριακής, υπόμνημα των ευρημάτων του.

Παρουσιάζοντας το υπόμνημα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ο Δρ Μαρνερίδης καταθέσει ως μάρτυρας, το τελευταίο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, οπόταν θα βρίσκεται στην Κύπρο και όπως, πριν την κατάθεση του, εξετάσει τα πλακίδια οστών του Θανάση Νικολάου, που φυλάσσονται στην ΑΔΕ Λεμεσού.

Το δικαστήριο υπέδειξε προς την δικηγόρο της Δημοκρατίας ότι ο προγραμματισμός για τους μάρτυρες που θα κληθούν δεν περιλάμβανε τον Δρ Μαρνερίδη και διερωτήθηκε, πότε πρόλαβε ο ιατροδικαστής να μελετήσει το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό αλλά και τι προέκυψε, μετά από δυο χρόνια εξετάσεων και εκθέσεων εμπειρογνωμόνων, για να χρειαστεί να κληθεί ως μάρτυρας. Υπογράμμισε, την ίδια ώρα, ότι ανεξάρτητα από το πόρισμα του δικαστηρίου, «κάθε μέρα που παραμένει ανοικτή αυτή η υπόθεση, είναι ένα πλήγμα στο θεσμό της δικαιοσύνης».

Κάνοντας λόγο για «εχθρότητα από πλευράς δικαστηρίου», η δικηγόρος της Δημοκρατίας απάντησε πως στόχος της Νομικής Υπηρεσίας είναι να συμβάλει στο να διαφανεί η αλήθεια και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε πως το υπόμνημα του Δρ Μαρνερίδη αλλά και η μαρτυρία του, θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή.

Η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου αντέδρασε στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας και διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στην εμπλοκή του Δρ Μαρνερίδη στη διαδικασία της περασμένης Δευτέρας, φέροντας ένσταση και στην εξέταση των πλακιδίων από τον ίδιο.

Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα, γιατί δεν είχε κληθεί τόσα χρόνια ο Δρ Μαρνερίδης και σημείωσε πως, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα να καταθέσει, η πλευρά της οικογένειας θα αιτηθεί εξάμηνη αναβολή της θανατικής ανάκρισης, για εξέταση του υπομνήματος του αλλά και για να καταθέσει η ίδια πορίσματα από άλλους τρεις εμπειρογνώμονες.

Επιπρόσθετα, η δικηγόρος της οικογένειας έφερε ένσταση στην κατάθεση της μαρτυρίας του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ακουστεί σαν μάρτυρας αλήθειας», σημειώνοντας ότι, υπάρχουν αντιφάσεις στις παλαιότερες καταθέσεις του, πως του καταλογίζονται επτά ποινικά αδικήματα στις εκθέσεις των ποινικών ανακριτών και πως, η καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ για την υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου «βασίζεται ουσιαστικά στα λάθη και παραλείψεις του κ. Σταυριανού». Υπέδειξε ακόμη ότι, με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα, η διαδικασία βγαίνει εκτός προγραμματισμού και «αυτή η θανατική ανάκριση δεν θα τελειώσει ποτέ».

Αφού διέκοψε για λίγο τη διαδικασία, το δικαστήριο αποφάσισε όπως, λόγω της σοβαρότητας των αιτημάτων, θα επιφυλάξει την απόφαση του για την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Meta: Προσφυγή από την Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για τις συνδρομές επί πληρωμή

Ενώσεις καταναλωτών από 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, προσέφυγαν σήμερα στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά του συστήματος συνδρομών επί πληρωμή...

Εξαφανίζεται η ατμόσφαιρα κοντινού στη Γη εξωπλανήτη που πιστεύουμε ότι είναι φιλικός στη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό...

Το ΤΕΠΑΚ ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο μεγάλος τελικός του CFA Institute Research Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Deloitte...

ΥΠΕΣ: Άρχισε η υποβολή Αιτήσεων Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Δωμάτια

Την προκήρυξη της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων στο Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη,...

Ακανόνιστα γεύματα και ηλεκ. τσιγάρο συνδέονται με πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

ΟΣΑΚ: Εξήντα χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο με σπάνια νοσήματα

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!