14 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 9:05

ΑΚΕΛ: Για την κατάσταση στην προδημοτική ευθύνεται ο Προδρόμου

«Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη νομοθεσία για την προδημοτική εκπαίδευση, την φέρει ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου» αναφέρει στη δήλωση του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Η σχετική δήλωση

Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη νομοθεσία για την προδημοτική εκπαίδευση, την φέρει ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Ο κύριος Προδρόμου, με απαράδεχτους, αντιφατικούς και πρωτόγνωρους χειρισμούς οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά η οποία ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής δεοντολογίας, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εμπλεκόμενους για να αποσείσει τις τεράστιες του ευθύνες και να τις φορτώσεις σε άλλους.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

  1. Από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, το ΥΠΑΝ ζήτησε την επέκταση της προδημοτικής από τα τέσσερα χρόνια και σε αυτό υπήρξε ομοφωνία. Ουδέποτε όμως παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ή αλλού οποιοδήποτε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αυτό θα επιτευχθεί.
  2. Αυτό που ζήτησε ουσιαστικά ο ΥΠΑΝ από τη Βουλή ήταν «λευκή επιταγή» για το πώς θα εφαρμοστεί η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης και για το πώς το ΥΠΑΝ θα διαθέσει τα 12 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για το σκοπό αυτό.
  3. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία του επίμαχου άρθρου, η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία για να ενσωματωθεί στο κείμενο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια.
  4. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέθεσαν δύο άλλες τροπολογίες τις οποίες υποστήριξε ένθερμα ο ΔΗΣΥ, με ενημέρωση εντός της Επιτροπής Παιδείας ότι οι τροπολογίες αυτές είχαν και τη στήριξη του ΥΠΑΝ. Είναι αυτές τις τροπολογίες που επικαλείται σήμερα ο Πρόδρομος Προδρόμου για να τρομοκρατήσει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ότι τάχατες απαγορεύεται η εγγραφή μαθητών της Προδημοτικής Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Στην Ολομέλεια της Βουλής το μόνο κόμμα που ψήφισε ενάντια σε συγκεκριμένες τροπολογίες ήταν το ΑΚΕΛ. Η δημόσια παραδοχή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι έκαναν λάθος, δεν μετριάζει τις ευθύνες τους.
  5. Κατά τη συζήτηση της αναπομπής της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνεδρίασε στην παρουσία του κυρίου Προδρόμου υπήρχαν συνταγματικά τρεις επιλογές:

α. αποδοχή τη αναπομπής του Προέδρου, κάτι που θα σήμαινε αποδοχής της αρχικής πρότασης της Κυβέρνησης, την παραχώρηση δηλαδή «λευκής επιταγής» στο ΥΠΑΝ για να χειριστεί το θέμα και τα 12 εκατομμύρια όπως θέλει.

β. καταψήφιση της αναπομπής, εξέλιξη η οποία δίνει τη δυνατότητα πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο χωρίς να τον υπογράψει ή να τον υπογράψει.

γ. Να γίνουν τροπολογίες, οι οποίες μπορούν να ισχύσουν όμως μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης. Σε κανένα σημείο της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας ο Υπουργός Παιδείας δεν ζήτησε διόρθωση των επίμαχων διατυπώσεων αλλά επέμεινε δογματικά και απόλυτα στην αποδοχή της αρχικών του προτάσεων. Μπροστά σε αυτή την απαράδεχτη κατάσταση η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε, σωστά, να μην αποδεχτεί την αναπομπή του Προέδρου.

  1. Μετά από αυτή την εξέλιξη σε μια κίνηση «πολιτικού τραμπουκισμού» που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, ο ΥΠΑΝ απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ισχυριζόμενος ότι αυτό που ψήφισε η βουλή (το οποίο υπερψήφισε ο ΔΗΣΥ, υποστήριξε ο ίδιος και καταψήφισε το ΑΚΕΛ) απαγορεύει σε οποιοδήποτε μαθητή να εγγραφεί, αν το επιλέξει, σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής εκπαίδευσης που ο ΥΠΑΝ αποστέλλει εγκύκλιο πριν να υπάρξει νομοθεσία, πριν να υπογραφεί δηλαδή η νομοθεσία από τον Πρόεδρο, με την προσέγγιση «αν υπογραφεί η νομοθεσία τότε …» . Αυτή η συμπεριφορά ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής χυδαιότητας. Δεν ξέρουμε εάν ο κύριος Προδρόμου προσπαθεί να εκβιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε μας ενδιαφέρει το ενδοκυβερνητικό μπάχαλο. Υπενθυμίζουμε όμως την αναφορά στον «ο περί δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης (υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) νόμος του 1963 (24 (Ι)/1993): «Η δημοτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση και παρέχεται στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, δημόσια και ιδιωτικά εγγεγραμένα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού!

Η ευθύνη πλέον είναι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς θα χειριστεί το όλο θέμα.

Ο κύριος Προδρόμου με τους άγαρπους και ερασιτεχνικούς του χειρισμούς μένει για ακόμα μια φορά τρομερά εκτεθειμένος, μετά το φιάσκο των εξετάσεων τετραμήνων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο. Είναι οι απαράδεχτοι του χειρισμοί που οδηγούν για ακόμα μια φορά τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δίνει και ρεσιτάλ προκλητικότητας και αναίδειας από πάνω. Ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην παιδεία του τόπου. Ήρθε επιτέλους η ώρα να πάει σπίτι του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΝΥΤ: Η Golden Visa έκανε τη στέγαση απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα προβλήματα που προκάλεσε η Goldan Visa στη στεγαστική αγορά σε χώρες της Ευρωζώνης με έμφαση στην ελληνική περίπτωση δημοσίευσαν οι...

Ελληνική οικονομία: Τι θα δείξει ο λογαριασμός για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αποκαλυπτήρια τη Δευτέρα το μεσημέρι του τελικού «λογαριασμού» για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος του 2023 από τη Eurostat. Στοιχεία τα οποία θα...

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που ακόμη και οι κροίσοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν

Ορισμένα προνόμια απαιτούν κάτι παραπάνω από χρήματα. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να βρίσκεται κανείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, και υπάρχουν περιπτώσεις που...

Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2023, για ένατη συναπτή χρονιά, υποδεικνύει έκθεση αναφοράς που δημοσιοποιείται σήμερα Δευτέρα (φωτογραφία, επάνω,...

Τα πέντε σενάρια για τον μέλλον της Ρωσίας μετά τον Πούτιν

Ο Πούτιν παρουσιάζει εαυτόν ως νέο τσάρο. Αλλά ένας πραγματικός τσάρος δεν θα ανησυχούσε για την κρίση διαδοχής του και το τι πρέπει να...

Καταγγέλλει ιατρική αμέλεια η οικογένεια της 8χρονης Καισσαριανής

Καταγγελία για ιατρική αμέλεια έχει ενώπιον της η Αστυνομία σε σχέση με τον θάνατο της 8χρονης Καισαριανής Πιριπίτση, που νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!