15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 2:04

Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές στα σχολεία

Δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου, αναφέρουν, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, προσθέτοντας πως αν οι αριθμοί το επιτρέψουν καθόλου παράξενο να επιστρέψουν όλοι μαθητές πολύ σύντομα στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αρχές της τέταρτης εβδομάδας ίσως να είναι δυνατόν να επιστρέψουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου , σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την επανέναρξη της δια ζώσης παρουσίας στις σχολικές μονάδες των παιδιών της Γ΄ Λυκείου, είπε ότι κατά τη χθεσινή μέρα κύλησαν όλα μια χαρά.

«Η αγωνία όλων μας τώρα είναι τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν τα παιδιά σύντομα και σε αυτές τις βαθμίδες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιτρέψουν στις 15 Φεβρουαρίου. Ίσως να θέλει το Υπουργείο και οι επιδημιολόγοι να δουν πώς θα εξελιχθεί η εικόνα και με την χαλάρωση των μέτρων γενικά, αλλά και με την επιστροφή της Γ΄ Λυκείου. Έτσι, συνεχίζεται η κατ΄ οίκον εκπαίδευση για τις υπόλοιπες τάξεις. Μελετάται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ώρες στο Γυμνάσιο και περιμένουμε από το Υπουργείο να μας πει την πρόταση του για να δούμε τι κάνουμε, δηλαδή αν θα ξεκινούμε πιο πρωί και στο Γυμνάσιο και να πηγαίνουμε μέχρι 13.35», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη πότε επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες και οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, ο κ. Πολυβίου είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε επιστρέφουν τα παιδιά.

«Το άλλο που θεωρούμε θετικό είναι ότι από αύριο θα ξεκινήσουν κινητές μονάδες να κάνουν rapid test στα σχολεία», σημείωσε και ανέφερε ότι το 63% των παιδιών έκανε τεστ, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα αυξηθεί το ποσοστό, δηλαδή να κάνουν και άλλα παιδιά τεστ, όταν πάει η μονάδα στο σχολείο τους.

«Αλλά για τη δια ζώσης διδασκαλία και για τα άλλα τμήματα του Λυκείου και του Γυμνασίου ακόμα δεν έχουμε καμία ένδειξη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα έχουν κάποια επαφή με τον Υπουργό Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι περιμένουν από τον Υπουργό εδώ και μέρες ότι θα τους καλέσει σε μια τηλεδιάσκεψη, «ώστε να βάλουμε τα δεδομένα που εκκρεμούν κάτω για να ξέρουμε τι κάνουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση , ο κ. Πολυβίου είπε ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ήθελαν πολύ να επιστρέψουν.

«Αυτό είναι το πνεύμα που βγαίνει από τα σχολεία που πήγα και χθες. Αλλά πολλοί συνάδελφοι, και το είδα και με τα μάτια μου, αλλά και το απόγευμα που μιλήσαμε μαζί, μου είπαν ότι συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με τα μέτρα προστασίας, όπου δεν φορούν σωστά τη μάσκα πολλά παιδιά, όπου δεν τηρούν τις αποστάσεις τα διαλείμματα και τρέχουν οι συνάδελφοι να τους δώσουν να καταλάβουν ότι έχει σημασία να φορούμε σωστά τη μάσκα, να κρατούμε τα μέτρα ασφάλειας, να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει ενάμιση μήνα να πάνε πίσω στα σχολεία, οπότε αυτό το πράγμα δημιούργησε νέα δεδομένα. Ελπίζω ότι από σήμερα θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα, εννοώ να εφαρμόζουν τα μέτρα, να συνειδητοποιήσουν ότι έχει σημασία να μην ξανά κλείσουν τα σχολεία, διότι αν κλείσουν ξανά, ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, θα έχουμε πιστεύω πισωγύρισμα μεγάλο», πρόσθεσε.

Γενικά, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, κυλούν όλα καλά και ελπίζουμε να μην παρουσιαστεί οποιονδήποτε πρόβλημα.

ΟΛΤΕΚ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοϊζου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την επαναλειτουργία της Γ΄ τάξης στην Τεχνική Εκπαίδευση, είπε ότι «είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι».

«Οι μαθητές επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο. Συνάντησαν τους εκπαιδευτικούς τους, συνάντησαν τους συμμαθητές τους , που είναι ένα κύριο συστατικό για τη μετέπειτα πορεία τους. Όσον αφορά και την ψυχολογία τους και επίσης, επειδή έχουμε να κάνουμε με τους τελειόφοιτους μαθητές, είναι σημαντικό ότι επέστρεψαν στα σχολεία για να τους γίνει και καλύτερη προετοιμασία για τις παγκύπριες εξετάσεις . Ναι μεν γινόταν καλή δουλειά μέσω τηλεκπαίδευσης αλλά επαναλαμβάνω η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Επίσης, μου έκανε εντύπωση το ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών έκανε rapid test και ευελπιστούμε ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί. Χαιρόμαστε διότι μαθητές και γονείς έδειξαν σοβαρότητα σε ότι αφορά την πανδημία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη πότε επιστρέφουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, ο κ. Λοϊζου είπε ότι αυτό πάντοτε εξαρτάται από την επιδημιολογική ομάδα.

«Άτυπα είπαν ότι θα συζητήσουν το θέμα μετά από 15 μέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία με τη Γ΄ Λυκείου, να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση και αν οι αριθμοί το επιτρέψουν καθόλου παράξενο να επιστρέψουν όλοι μαθητές πολύ σύντομα στα σχολεία. Ευχόμαστε όλοι οι μαθητές να τηρούν τα μέτρα προστασίας τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου για την καταπολέμηση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ , η επιδημιολογική ομάδα είχε αναφέρει πως θα μπορούσαν σε κάποιο στάδιο να επιστρέψουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης πίσω στα σχολεία, αλλά αυτό που λείπει είναι το χρονικό διάστημα, το χρονοδιάγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η επιδημιολογική ομάδα θα δει την κατάσταση μετά το χθεσινό άνοιγμα και αν δεν προκύψει οτιδήποτε, ίσως και οι υπόλοιπες βαθμίδες μέχρι το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, δηλαδή αρχές της τέταρτης εβδομάδας ίσως να είναι δυνατόν να επιστρέψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!