Οι αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1/01/2023 και εντεύθεν, δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη, ενώ, θα εξεταστεί η πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύρους υπηκόους για αποτροπή περαιτέρω ροών από τη Συρία.
Το τελευταίο διάστημα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, μετατοπίζοντας το ισοζύγιο των αφίξεων μεταναστών δια μέσου της θαλάσσιας οδού, ενώ σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των μεταναστών διαφαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση στους Σύριους υπηκόους.
Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι, παρά τις αυξήσεις στις θαλάσσιες ροές, οι αιτήσεις ασύλου «παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα». Τα μέτρα έχουν συμβάλει εμφανώς στη μείωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες προερχόμενους από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, με τα κυκλώματα αυτή τη στιγμή να μετατοπίζονται προς άλλες εθνικότητες, όπως είναι οι Σύροι, προστίθεται. Για παράδειγμα, αναφέρεται, οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιούνιο του 2023 είναι στις 735, ενώ οι αιτήσεις Ιουνίου 2022 ήταν 2.401. Τον Ιούλιο του 2022 οι αιτήσεις ασύλου ήταν 1.770, ενώ μέχρι τα μέσα του Ιουλίου 2023 οι αιτήσεις ασύλου «παραμένουν σε χαμηλότερα πάλι επίπεδα» (περίπου στα 550 άτομα).
Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλουν προσπάθειες, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό, όσο και σε τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για διαχείριση του αυξητικού φαινομένου μεταναστών, προερχόμενων κυρίως από τη Συρία, αλλά και των κυκλωμάτων που φαίνεται να δρουν στην περιοχή, σημειώνεται.
Συγκεκριμένα, προστίθεται, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το θέμα παρακολουθείται από ομάδα εργασίας, η οποία έχει ήδη συσταθεί στη βάση οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, αποτελούμενη από αρμόδιους Λειτουργούς από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύριους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία», αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο, λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των συγκεκριμένων μεταναστών και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η EUROPOL.
Αναφέρεται περαιτέρω ότι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1/01/2023 και εντεύθεν, «δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης». Στόχος της εν λόγω πολιτικής, προστίθεται, είναι το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν, καταχραζόμενοι το πρόγραμμα να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.