Ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση νόμου που αφορά στην ενοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης υποψηφίων για θέσεις πρώτου διορισμού στη δημόσια υπηρεσία, σε μισθολογικές κλίμακες Α8 και Α9.
Σκοπός της πρότασης, που τροποποιεί το νόμο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία και κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης στη δημόσια υπηρεσία σε θέσεις πρώτου διορισμού στην κλίμακα Α9. Κατ’ επέκταση, αναμένεται μείωση του διοικητικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το δημόσιο λόγω της διεξαγωγής ξεχωριστών εξετάσεων για κάθε διαδικασία χωριστά, η ελάφρυνση του όγκου εργασίας των συμβουλευτικών επιτροπών σε ό,τι αφορά την πλήρωση θέσεων εισδοχής και η αντιμετώπιση της δυσκολίας που υφίσταται στην εξεύρεση οργανισμού για τη διενέργεια εξετάσεων που αφορούν τη μισθολογική κλίμακα Α8.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, η πρόταση νόμου θα προωθηθεί σε διάστημα ενός περίπου μηνός για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι «χρειάζεται να επικρατήσει η διαφάνεια και σε αυτές τις κλίμακες, όπως στις χαμηλότερες Α7 και Α8, να μειωθεί η ταλαιπωρία υποψηφίων και να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι και ώρες εργασίας από τις διαδικασίες κάθε τμήματος, που τώρα προκηρύσσουν ξεχωριστές εξετάσεις».
Όπως ανέφερε, οι θέσεις κλίμακας Α9 είναι συνήθως οι θέσεις που αφορούν μηχανικούς, νομικούς, λογιστές, φαρμακοποιούς και κάποιους άλλους τομείς.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αντιμετώπιση που είχε η πρόταση από τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των συντεχνιών και είπε ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ψήφιση της πρότασης νόμου στις επόμενες συνεδριάσεις.
Οι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί που αποχωρούν χρειάζονται έγκριση για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα
Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε επίσης σήμερα νομοσχέδιο το οποίο προσθέτει τους αστυνομικούς που αποχωρούν από τη δημόσια υπηρεσία με μισθολογική κλίμακα Α13 και άνω, στην κατηγορία όσων χρειάζεται να αιτηθούν έγκριση για απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη συνταξιοδότηση.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε για το θέμα αυτό η τριμελής επιτροπή (με εκπροσώπηση της Νομικής Υπηρεσίας, του Γενικού Λογιστηρίου και το Γενικού Ελεγκτή), η οποία εξετάζει τα αιτήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να συζητηθούν πτυχές της εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως επίσης και η δυνατότητα συμπερίληψης και υψηλόβαθμων Πυροσβεστών, αξιωματούχων της Εθνικής Φρουράς και κάποιων ακόμα κλάδων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρίου, η τριμελής επιτροπή θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, για να παρουσιάσει τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και να ενημερώσει τα μέλη της Βουλής για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, η νομοθεσία είναι σημαντική, καθώς «κλείνει τις πόρτες σύγκρουσης συμφέροντος κατά τα δύο πρώτα χρόνια» μετά την αφυπηρέτηση υψηλόβαθμων υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας, σε περίπτωση που επιθυμούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.