Η ΟΣΑΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι «δυστυχώς, εδώ και χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο ακριβώς έργο και αλλάζουν μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά επί της ουσίας η κατάσταση δεν αλλάζει».
Όπως σημειώνει «τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε συνεχώς για παραιτήσεις γιατρών από το ΤΑΕΠ Πάφου και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι στην Κύπρο μάλλον έχουμε πρόβλημα μνήμης, διότι το συγκεκριμένο τμήμα του συγκεκριμένου νοσοκομείου εδώ και χρόνια απασχολεί τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας με παρόμοιας φύσης ζητήματα».
Διερωτάται ακόμα «τι έγινε με την έρευνα που είχε ζητήσει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το 2019» και αναφέρει ότι «οι δηλώσεις του την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν ξεκάθαρες και αφορούσαν την παραίτηση δύο Ελλαδιτών γιατρών, οι οποίοι κατήγγειλαν δημόσια ότι δέχθηκαν μπούλινγκ από συναδέλφους τους στο ΤΑΕΠ Πάφου».
«Εξ’ όσων γνωρίζουμε κάποιοι από τους συναδέλφους τους, τους οποίους είχαν καταγγείλει εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο τμήμα του ίδιου νοσοκομείου», σημειώνει η ΟΣΑΚ.
Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ «οι καταγγελίες αυτές του τότε Υπουργού σχολιάστηκαν με διαφορετικό τρόπο από τις Συντεχνίες των γιατρών, με την ΠΑΣΥΔΥ να ζητά επίσης τη διερεύνηση των δυο περιστατικών και να κάνει λόγο για ‘ανεπίτρεπτη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος συναδέλφων από την Ελλάδα’ και την ΠΑΣΥΚΙ να τα βάζει με τον Υπουργό Υγείας και να υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ‘στοχοποιεί τους γιατρούς’».
«Σήμερα οι συντεχνίες προειδοποιούν με στάσεις εργασίας και επιρρίπτουν ακέραια την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ. Εμείς ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, αναμένουμε απαντήσεις», προσθέτει.
Επιπλέον, εκφράζει τη λύπη της για το αποτέλεσμα των συσκέψεων, που όπως αναφέρει, «δυστυχώς, τα όσα συζητήθηκαν ήταν μια επανάληψη των όσων εδώ και χρόνια συζητούνται μεταξύ Υπουργών Υγείας και ΟΚΥπΥ (από το 2019 και μετά) ή διευθύνσεων νοσοκομείων την προ της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας εποχή».
«Πληροφορηθήκαμε ότι κάποια από τα όσα συζητήθηκαν, αφορούν την ενίσχυση των ΤΑΕΠ με γραμματειακό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο. Διερωτόμαστε για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου», αναφέρει.
Η επιφυλακτικότητα μας, συνεχίζει, «οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές φθάνουν στην ΟΣΑΚ παράπονα πολιτών, οι οποίοι περίμεναν με τις ώρες στα ΤΑΕΠ, επειδή δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι διευθύνσεις των διαφόρων τμημάτων για το ποια ειδικότητα είναι η αρμόδια για να τους αναλάβει».
Η ΟΣΑΚ ζητά από τον ΟΑΥ να αναλάβει δράση, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της παραπομπής ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά επείγοντα προβλήματα στα ΤΑΕΠ, από τους προσωπικούς τους γιατρούς καθώς και να ενισχύσει το ρόλο και την ευθύνη των προσωπικών Ιατρών.
Επίσης, τονίζει πως ο ΟΑΥ πρέπει να προωθήσει την ολοκλήρωση του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων, ώστε αυτά να λειτουργούν και τις μη εργάσιμες ώρες τις καθημερινές.
Επιπροσθέτως, αναφέρει πως ο ΟΚΥπΥ οφείλει να αναλάβει επιτέλους το ρόλο που η Πολιτεία του ανέθεσε, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν προβαίνει στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις με στόχο να εκμηδενίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό το διάστημα η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.