Με νέους στόχους και νέο όραμα μπαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στη νέα τριετία, θέτοντας στις προτεραιότητες της, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, μέσα από την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης αλλά και μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η παρουσία της ΟΣΑΚ, στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας μέσα από στοχευμένες εκστρατείες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και η δυναμική παρέμβαση της στα μεγάλα ζητήματα του τομέα της Υγείας που σχετίζονται με το ΓεΣΥ και τον δημόσιο τομέα της Υγείας, αποδεικνύουν της προθέσεις του οργανωμένου κινήματος των ασθενών για τη συνέχεια.
Προσφάτως και με προσήλωση στους νέους της στόχους, η ΟΣΑΚ μέσω του διοικητικού της συμβουλίου έχει εγκρίνει τη σύνθεση της νέας επιστημονικής της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν τόσο παλαιότεροι αξιόλογοι συνεργάτες, όσο και πολλές νέες σημαντικές προσωπικότητες.
Η νέα επιστημονική επιτροπή της ΟΣΑΚ απαρτίζεται από τους Κωνσταντίνο Τσιούτη (Επίκουρο Καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ειδικό Παθολόγο, επικεφαλής της ΣΕΕ για την πανδημία) – Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη, Νομικό, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργο Σαμούτη, Γενικό/ Οικογενειακό Γιατρό, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Λευκωσίας, Πρόεδρο International Institute for Compassionate Care, Λάζαρο Σαββίδη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Αιμιλία Ιακώβου, Ωτορινολαρυγγολόγο PhD, MHA, MD, Χρίστο Πέτρου, Σύμβουλο Υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων κατά της COVID-19, Φαρμακοποιό, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέα Μερακλή, Δικηγόρο, Πέτρο Μάτσα, Γενικός Ιατρός, Υγειονολόγος, τέως Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Χριστίνα Χριστοδούλου, Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ)
Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες της επιστημονικής Επιτροπής, οι προτεραιότητες των ίδιων των ασθενών – η ανάπτυξη σοβαρού επιστημονικού έργου, η διενέργεια μελετών και επιστημονικών ερευνών, οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα που απασχολούν τους ασθενείς.
Στόχος, αναφέρεται, είναι η βέλτιστη διαχείριση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, η ετοιμασία στρατηγικής της τριετίας, η καθιέρωση εσπερίδας της Επιστημονικής Επιτροπής για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η προώθηση της συντονιστικής Επιτροπής Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ρόλο των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στη μετεξέλιξη τους σε κέντρα αριστείας.
Παράλληλα, όπως προστίθεται, η επιστημονική επιτροπή θα ασχοληθεί με την ετοιμασία πρωτοκόλλων και το medical audit των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας τόνισε ότι «χιλιάδες ασθενείς προσβλέπουν στην ΟΣΑΚ προσδοκώντας στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Οι οργανωμένοι ασθενείς αποτελούν τους πιο καλούς «εμπειρογνώμονες» στα θέματα της υγείας αλλά χρειάζονται δίπλα τους και την επιστημονική κοινότητα. Τους επιστήμονες, τις γνώσεις τους και την εμπειρογνωμοσύνη τους».