28.8 C
Nicosia
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 | 15:51

Με πάνω-κάτω συνεχίζει ο καιρός – Δεν αποκλείονται βροχές και χαλάζι

Από αύριο, Τετάρτη η θερμοκρασία θα πέσει 4 βαθμούς, με τους ανέμους να ενισχύονται, ενώ αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Χρυσάνθου, Μετεωρολογικός Λειτουργός στο Τμήμα Μετεωρολογίας.

Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε ότι θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή σχετικά ασταθείς αέριες μάζες. «Αυτό σημαίνει ότι από αύριο, Τετάρτη, αναμένεται μία πτώση θερμοκρασίας της τάξεως των 4 βαθμών Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν και διαστήματα που θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στο νησί για το υπόλοιπο της εβδομάδας», πρόσθεσε.

«Από αύριο και μετά, ο καιρός θα είναι παροδικά συννεφιασμένος. Από το μεσημέρι και μετά θα αναπτύσσονται νεφώσεις, οι οποίες θα δίνουν βροχές και καταιγίδες ενδεχομένως σε περιοχές όπου παραδοσιακά εκδηλώνεται η αστάθεια, όπως η Ορεινή Λεμεσού, περιοχές του εσωτερικού και τα ανατολικά, δηλαδή τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου», είπε, κάνοντας λόγο για ένα σκηνικό που θα διατηρηθεί ενδεχομένως μέχρι και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αύριο, Τετάρτη, θα υπάρχει ένα ενισχυμένο πεδίο ανέμων, της τάξεως των 5 και 6 μποφόρ, το οποίο θα επηρεάζει την περιοχή, σημειώνοντας ότι το υπόλοιπο της εβδομάδας κατά τις απογευματινές ώρες θα ενισχύονται οι άνεμοι. «Η θαλάσσια αύρα πλέον μπαίνει στις μέγιστες τιμές της, άρα από δω και πέρα τις απογευματινές ώρες στις παράλιες περιοχές μας θα βλέπουμε κάπως ενισχυμένους τους ανέμους», συμπλήρωσε.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και σε κάποια καταιγίδα χαλαζόπτωση. Ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο, φαίνεται ότι όταν η αστάθεια θα είναι κάπως πιο έντονη, ενδεχομένως σε καταιγίδα να δούμε και χαλάζι, ένα σκηνικό που διατηρείται μέχρι και αρχές της επόμενης εβδομάδας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Χρυσάνθου επεσήμανε ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας κάτω από τις μέσες τιμές της εποχής, «άρα, να ξεχάσουμε τα τριαντάρια στο εσωτερικό για κάποιες ημέρες». Όπως είπε, «κυμαινόμαστε γύρω στους 27-28°C, ενδεχομένως από την Κυριακή και μετά να δούμε ακόμα και λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, όμως γενικά θα είμαστε κάτω από τις μέσες τιμές της εποχής για το υπόλοιπο της εβδομάδας μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, με την αστάθεια να συνεχίζει και την επόμενη εβδομάδα».

Την Κυριακή, ημέρα των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ότι κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού θα εκδηλώνονται βροχές, σημείωσε ο Ανδρέας Χρυσάνθου, προσθέτοντας ότι ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με κατά διαστήματα βροχές, χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα για τις περιοχές όπου συνήθως υπάρχει αστάθεια. «Και την ημέρα των εκλογών θα έχουμε φαινόμενα, όμως περισσότερα φαινόμενα αναμένονται το Σάββατο», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε ότι προς το παρόν η σκόνη έχει υποχωρήσει και δεν φαίνεται κάποιο σοβαρό επεισόδιο σε βάθος πρόγνωσης. «Δεν έχουμε κάποια εικόνα από κει και πέρα, όμως προς το παρόν δεν έχουμε τη σκόνη για το υπόλοιπο της εβδομάδας», είπε.

«Τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή, δεν φαίνεται να έχουμε κάτι σημαντικό όσον αφορά τη σκόνη, αν δεν αλλάξει κάτι φυσικά, διότι τα επεισόδια σκόνης είναι πολύ ιδιότροπα. Μπορεί ξαφνικά μία πηγή στις βόρειες περιοχές της Αφρικής να δώσει ένα πολύ σύντομο επεισόδιο και αυτό να ακολουθήσει την πορεία του προς εμάς», κατέληξε.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΎ

Ασθενής χαμηλή πίεση επικρατεί στην περιοχή, ενώ σχετικά ασταθής αέρια μάζα θα επηρεάζει το νησί από αύριο.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από μέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ κατά τόπους ενδέχεται να σημειωθούν ελαφρές βροχές. Κατά τις αυγινές ώρες, δεν αποκλείεται τοπικά να σχηματιστεί αραιή ομίχλη, κυρίως σε περιοχές στο εσωτερικό και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, στο κεντρικό τμήμα του νησιού ασθενείς, 3 Μποφόρ και στις παράλιες περιοχές ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα στα ανατολικά θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, ωστόσο στα υπόλοιπα παράλια θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κατά διαστήματα θα σημειώνονται τοπικές βροχές. Κατά το μεσημέρι και μετά όμως, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν και μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα σε περιοχές στα ορεινά και στο ανατολικό μισό του νησιού. Σε καταιγίδα ενδέχεται να πέσει χαλάζι. Οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι και θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ, για να καταστούν μέχρι το μεσημέρι γενικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και παροδικά στα προσήνεμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 21 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και γύρω στους 16 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, στο κεντρικό τμήμα του νησιού ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα παράλια μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ, για να εξασθενίσουν όμως σταδιακά μέχρι τις πρωινές ώρες σε ασθενείς μέχρι μέτριους, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Την Πέμπτη, την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, ενώ παροδικά αναμένονται μεμονωμένες βροχές αλλά και καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι και ιδιαίτερα σε περιοχές στα ορεινά και στο ανατολικό μισό του νησιού. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει χαλάζι.

Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο μέχρι το Σάββατο αναμένεται μικρή πτώση, για να συνεχίσει έτσι να κυμαίνεται πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα και η σχετική υγρασία στις 3 το απόγευμα ήταν:

Μέγιστη ΘερμοκρασίαΕλάχιστη ΘερμοκρασίαΣχετική Υγρασία
Λευκωσία:30°C15°C19%
Αεροδρόμιο Λάρνακας:28°C16°C50%
Λεμεσός:28°C14°C45%
Αεροδρόμιο Πάφου:24°C16°C71%
Φρέναρος:28°C17°C44%
Πρόδρομος:22°C11°C48%
Πόλις Χρυσοχούς:25°C15°C45%

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΔΙΑΦΟΡΑΜε πάνω-κάτω συνεχίζει ο καιρός - Δεν αποκλείονται βροχές και χαλάζι