Κόντρα ξέσπασε μετά και τα ευρήματα της Ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις χρονιές 2019 και 2020. Η αντιπαράθεση που ξέσπασε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στις 9 Μαρτίου, και αφορούσε την συνέχιση της εργοδότησης του Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέραν της αφυπηρέτησης του, συνεχίστηκε και εκτός της Βουλής, με εμπλεκόμενους, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς να επιδίδονται σε έναν «τουιτεροπόλεμο».
Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, απαντώντας σε ανάρτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέρα από πρότυπο Γνώσης, Έρευνας και Αριστείας, που είναι, οφείλει να είναι και πρότυπο Χρηστής Διοίκησης», έκανε λόγο για «μισές αλήθειες» εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή που «είναι χειρότερες από ψέματα» και πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος επιλέγει να δεχθεί τις μισές αλήθειες οδηγείται σε τέτοια συμπεράσματα».
Σε σχόλιο του βουλευτή ότι η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι μισές αλήθειες αλλά τεκμηριωμένα ευρήματα και ότι ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να σέβεται το θεσμό και το έργο της, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «έχουμε δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στις απόψεις του γενικού ελεγκτή. Όποιος είναι από την αρχή πεπεισμένος για κάτι, δεν θέλει να ακούσει. Δεν απαξιώνουμε, ούτε στοχοποιούμε κανένα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει».
Στην κόντρα ενεπλάκη και ο ακαδημαϊκός Σταύρος Ζένιος ο οποίος απάντησε επίσης στην ανάρτηση του κ. Παντελίδη, λέγοντας πως «το ότι κρατήσανε καθηγητή μετά το όριο αφυπηρέτησης είναι αλήθεια. Το ότι έχει Νόμπελ και είναι ενεργός ερευνητικά είναι επίσης αλήθεια. Ποια αλήθεια μας ενδιαφέρει?».
Στη συνέχεια ο κ. Ζένιος εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, γράφοντας το εξής: «αγαπητέ Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αν ερχόσουν στην διάλεξη του Πισσαρίδη την περασμένη βδομάδα για το πως η αυτοματοποίηση επηρεάζει την αγορά εργασίας, σίγουρα δεν θα επέκρινες το Πανεπιστήμιο Κύπρου». Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε αναφέροντας ότι «οι κανονισμοί σας αγαπητέ Σταύρο παρέχουν την ευχέρεια απόδοσης σε διακεκριμένους πρώην καθηγητές σας τον τίτλο του “Ομότιμου Καθηγητή”. Έτσι, και αυτή την εξαιρετική διάλεξη θα έκανε, και τη νομιμότητα και τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών θα διαφυλάσσατε».
Ο κ. Ζένιος επανήλθε λέγοντας ότι γνωρίζει τους κανονισμούς και την ευελιξία που προσφέρουν την οποία «καλώς χρησιμοποίησε το πανεπιστήμιο. Γιατί ο Πισσαρίδης να έκανε έρευνα και διαλέξεις δωρεάν, ένας πρώην Πρύτανης αδυνατεί να απαντήσει. Ούτε κανένας άλλος Πρύτανης διεθνώς θα μπορούσε να απαντήσει». Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «έρευνα για το Πανεπιστήμιο δεν κάνει πλέον, εδώ και 3 χρόνια. Ο ευπατρίδης Χρ. Πισσαρίδης που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και τιμούμε, βεβαίως δεν θα ζητούσε €100.000 ετησίως για μία διάλεξη στη χώρα του, αν του είχαμε προτείνει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή».
«Ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο πανεπιστήμιο που κάνει ειδικές διευθετήσεις με Νομπελίστες. Αλλά θα ήμασταν το πρώτο που θα του ζητούσαμε να μας τα κάνει επειδή είναι ευπατρίδης!!!», συνέχισε ο κ. Ζένιος με τον κ. Μιχαηλίδη να λέει ότι «και ο θεσμός του Ομότιμου Καθηγητή, διευθέτηση είναι που χρησιμοποιείται διεθνώς. Νόμιμη που προορίζεται γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Αντί αυτής, το ΠΚ επέλεξε μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ διευθέτηση για πλήρη μισθό σε κάποιον χωρίς διδακτικό και ερευνητικό έργο στο όνομα του ΠΚ».
«Overreach! Ο αρμόδιος θεσμός, το πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους επέλεξε την σύννομη παράταση εργοδότησης. Ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί ότι έπρεπε να προσφερθεί θέση ομότιμου καθηγητή. Αυτή είναι απόφασης πολιτικής κ όχι διαδικασιών, και πολιτικές καθορίζουν τα Πανεπιστήμια», έγραψε ο κ. Ζένιος.
Εξάλλου, σε μια άλλη ανάρτηση, ο Γενικός Ελεγκτής έγραψε ότι «έκπληκτοι ακούσαμε στον @politis1076 τον Πρύτανη να εκτοξεύει χολή και όξος. Αυτό είναι το επίπεδο του επικεφαλής του ύψιστου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μας».