Κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη μετανάστευση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας τα θετικά στοιχεία του φαινομένου που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πέρα από τα προβλήματα, σε ανάρτησή του στο επίσημο του ιστολόγιο, ενόψει της επιστροφής του θέματος «στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ» όπως ανέφερε, κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως «πρέπει να αποφύγουμε μια λογική ενός “Φρούριου Ευρώπη” στο θέμα της μετανάστευσης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η νόμιμη μετανάστευση προσφέρει πολλά οφέλη, και πως πρέπει να δουλέψουμε με εταίρους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο της μετανάστευσης στην ανάπτυξη των κοινωνιών, φέρνοντας πως παράδειγμα την ιστορία της δικής του οικογένειας η οποία επέστρεψε στην Ισπανία από την Αργεντινή όπου είχε μεταναστεύσει.
«Σήμερα, στην Ευρώπη η μετανάστευση συζητείται κατά κύριο λόγο ως πρόκληση» συνέχισε. Παραδέχθηκε πως αυτό είναι κατανοητό σε κάποιο βαθμό λόγω της ανησυχίας της κοινής γνώμης για «μεγάλης κλίμακας παράτυπης μετανάστευσης», παραπέμποντας στην «προσφυγική “κρίση”» (βάζοντας ο ίδιος εισαγωγικά στη λέξη κρίση) του 2015 και την άφιξη πέραν τους ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζητούσαν προστασία, κυρίως από τη Συρία.
Όπως συνέχισε, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πέρσι οδήγησε και στον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ παράλληλα το 2022 σημειώθηκε αύξηση των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω των διαδρόμων της κεντρικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων κατά 51% και 136% σύμφωνα με τον Frontex.
«Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σωστά βλέπει τη μετανάστευση ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα που χρειάζεται κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η νόμιμη μετανάστευση προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη, πως θα πρέπει η ΕΕ να συνεργαστεί στενά με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης και τα δικά τους συμφέροντα και προτεραιότητες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος, και ως εκ τούτου να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση με κίνητρα και νόμιμες διόδους για την νόμιμη μετανάστευση ταυτόχρονα με ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και των επιστροφών.
Πηγή: ΚΥΠΕ