Μήνυμα (SMS) ανάρρωσης για το SafePass λαμβάνουν όλα τα άτομα που υπήρξαν επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο εξάμηνο, δηλώθηκαν στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ) και αποδεσμεύτηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή εν απουσία αυτού από την Ομάδα Αποδέσμευσης του Υπουργείου Υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας.
Το άτομο που έχει διαγνωστεί ως κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη ΜΕΕ&ΕΛΝ του Υπουργείου Υγείας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την ημέρα έκδοσης του αποτελέσματος.
Τα κρούσματα που δηλώνονται στη ΜΕΕ&ΕΛΝ ιχνηλατούνται και αποδεσμεύονται στη βάση πρωτοκόλλου είτε μετά από ενέργειες του Προσωπικού Ιατρού είτε από την Ομάδα Αποδέσμευσης της ΜΕΕ&ΕΛΝ (εάν δεν υπάρχει Προσωπικός Ιατρός).
Τα άτομα που είναι καταχωρημένα στο αρχείο της ΜΕΕ&ΕΛΝ και έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 με την αποδέσμευσή τους θα λαμβάνουν SMS ανάρρωσης όπου θα αναφέρεται η περίοδος ισχύος του αποδεικτικού.
Το SMS ανάρρωσης αποστέλλεται αυτόματα από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, εφόσον ο Προσωπικός Ιατρός ή εν απουσία αυτού η Ομάδα Αποδέσμευσης ολοκληρώσει τη διαδικασία και καταχωρήσει την ημερομηνία αποδέσμευσης στην πλατφόρμα.
Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την αποδέσμευση του θετικού κρούσματος. Τα θετικά κρούσματα μετά το πέρας της νόσησής τους λαμβάνουν SMS αποδέσμευσης με βάση το σχετικό πρωτόκολλο. Το SMS ανάρρωσης αποστέλλεται αυτόματα από την πλατφόρμα, εφόσον έχει γίνει ορθά η διαδικασία αποδέσμευσης.
“Εάν ο Προσωπικός Ιατρός δεν μπορεί να σας εντοπίσει στην πλατφόρμα ή δεν ξέρει πώς να κάνει την επίσημη διαδικασία της αποδέσμευσής σας, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την Ομάδα Αποδέσμευσης του Υπουργείου Υγείας ή να ανατρέξει στις οδηγίες που του έχουν αποσταλεί. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδέσμευσης με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα λάβετε αυτόματα μήνυμα από την πλατφόρμα 20 ημέρες από την ημέρα δειγματοληψίας του τεστ που σας καθόρισε ως κρούσμα”, τονίζει το Υπουργείο.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Προσωπικό Ιατρό τότε θα πρέπει να αποταθεί στην Ομάδα Αποδέσμευσης του Υπουργείου Υγείας στο [email protected].
Νοείται, προστίθεται, ότι αποθανόντες ή νοσηλευόμενοι δε θα λαμβάνουν SMS ανάρρωσης. Οι νοσηλευόμενοι θα το λαμβάνουν αυτόματα, όταν πάρουν εξιτήριο.
Η περίοδος ισχύος του SMS ανάρρωσης είναι 180 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος. Νοείται ότι το πιστοποιητικό ισχύει μετά την αποδέσμευση του θετικού κρούσματος άρα οι πρώτες 14 ή 20 ημέρες θεωρούνται ημέρες νόσησης και αφαιρούνται από τις 180 ημέρες.
Το SMS ανάρρωσης αποστέλλεται μόνο σε όσους διαγνώστηκαν και επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακό έλεγχο ότι νόσησαν με COVID-19. Όσα άτομα έχουν επιδημιολογική σύνδεση ή/και συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό τότε είναι ύποπτα ή πιθανά κρούσματα σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ και δεν δικαιούνται SMS ανάρρωσης, αφού δεν υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο, οπότε δεν καταχωρήθηκαν ποτέ ως επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όλα τα θετικά αποτελέσματα που έχουν δηλωθεί από εργαστήριο που δεν είναι στους σχετικούς καταλόγους (την ημερομηνία κατά την οποία διενεργήθηκε η δειγματοληψία), μόλις δηλωθούν στην ΜΕΕ&ΕΛΝ παραπέμπονται στον Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας για επαλήθευση με μοριακή μέθοδο. Εάν δε γίνει επιβεβαίωση, παραμένουν πιθανά.
Η διενέργεια self-test (μόνος στο σπίτι ή μέσω ιδιωτικής διαδικασίας) δεν αποτελεί έγκυρη διαγνωστική εξέταση και δεν γίνεται δεκτή από τη ΜΕΕ&ΕΛΝ, οπότε σε τέτοια περίπτωση δεν είναι κάποιος δικαιούχος SMS ανάρρωσης.
Σημειώνεται ότι εάν το θετικό αποτέλεσμα δεν είχε δηλωθεί από το κλινικό εργαστήριο που διενήργησε την εξέταση αυτή ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν καταχωρήθηκε το θετικό αποτέλεσμα αυτό με αποτέλεσμα ποτέ να μην επικοινωνήσει μαζί με τον νοσούντα λειτουργός της Ομάδας Ιχνηλάτησης θα πρέπει να αποστείλει την υπεύθυνη δήλωση στο [email protected], το αίτημά θα εξεταστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα επικοινωνήσει μαζί του λειτουργός της ΜΕΕ&ΕΛΝ.
“Η εργαστηριακή εξέταση αντισωμάτων δεν θεωρείται εργαστηριακό κριτήριο, έτσι ώστε να καταστεί κάποιος επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον, δεν μπορεί να καταδείξει την ημερομηνία νόσησης του ατόμου ώστε να καθοριστεί και η διάρκεια ισχύος του SMS ανάρρωσης”, επισημαίνει το Υπουργείο.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από εργαστήριο, δηλώθηκε στην ΜΕΕ&ΕΛΝ, αλλά δεν καλέστηκε από την έχει ιχνηλάτηση ούτε έSMS για αποδέσμευση θα πρέπει να αποσταλεί η υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ώστε να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν έγινε επικοινωνία και να γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές ενέργειες. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε κάποιος θετικό κρούσμα, τότε θα λάβει το SMS ανάρρωσης. Αν χρειάζονται διευκρινίσεις, θα επικοινωνήσει μαζί του λειτουργός της ΜΕΕ&ΕΛΝ.
Εάν κάποιος είχε δηλωθεί ως θετικό κρούσμα από εργαστήριο, δηλώθηκε στην ΜΕΕ&ΕΛΝ, αλλά δεν απάντησε στο τηλέφωνο της Ομάδας Ιχνηλάτησης όταν τον κάλεσαν, θα πρέπει να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να την αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Θα επικοινωνήσει μαζί του λειτουργός της ΜΕΕ&ΕΛΝ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, για να καταγράψει τα ορθά στοιχεία του στην πλατφόρμα και να μπορεί να του αποσταλεί το SMS ανάρρωσης.
Σε περίπτωση που κάποιος έχει αλλάξει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου από την ημέρα που είχε δηλωθεί ως κρούσμα ή είχε δώσει αρχικά τον αριθμό του σταθερού του τηλεφώνου, θα πρέπει να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να την αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Θα επικοινωνήσει μαζί του λειτουργός της ΜΕΕ&ΕΛΝ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, για να καταγράψει τα ορθά στοιχεία του στην πλατφόρμα και να μπορεί να σας αποσταλεί το SMS ανάρρωσης.
Σε περίπτωση που έχει δηλώσει το τηλέφωνο κάποιου άλλου αντί το δικό του, θα πρέπει να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να την αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Θα επικοινωνήσει μαζί του λειτουργός της ΜΕΕ&ΕΛΝ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, για να καταγράψει τα ορθά στοιχεία του στην πλατφόρμα και να μπορεί να του αποσταλεί το SMS ανάρρωσης.
Εάν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και διαγνώστηκε θετικός σε άλλη χώρα, τότε δικαιούται το SafePass. Πρέπει όμως να ζητήσει βεβαίωση από επίσημο φορέα που διαχειρίζεται την πανδημία στη χώρα που διαγνώστηκε, στην οποία να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης (ονοματεπώνυμο, ταυτότητα και ημερομηνία γέννησης), η ημερομηνία δειγματοληψίας και η ημερομηνία αποτελέσματος με ξεκάθαρο θετικό αποτέλεσμα, καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση και να στείλετε τη βεβαίωση στο [email protected] για να τύχει διαχείρισης. Μόνο βεβαιώσεις από επίσημο φορέα (Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία, Μονάδες Επιδημιολογικής Επιτήρησης κτλ) της χώρας, που διαγνωστήκατε θα γίνονται δεκτά σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Να σημειωθεί ότι βεβαιώσεις από ιδιωτικά ή δημόσια εργαστήρια, βεβαιώσεις από ιατρούς, αλλά και SMS εργαστηριακού αποτελέσματος δεν θα γίνονται δεκτά.
Προς το παρόν το SafePass μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο και δεν αντικαθιστά ούτε το CyprusFlightPass ούτε τα κριτήρια που ενδέχεται να έχει η κάθε χώρα για έλεγχο της μετακίνησης εντός και εκτός των συνόρων της.
Σημειώνεται ότι το SMS ανάρρωσης είναι καθαρά προσωπικό και δε θα πρέπει να στέλνεται σε κανένα άλλο άτομο πέραν του κρούσματος ή των κηδεμόνων του. Τα μηνύματα φεύγουν από ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπορούν να επαληθευτούν ανά πάσα στιγμή από επίσημους φορείς με την πλατφόρμα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ΜΕΕ&ΕΛΝ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ