Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για την δημιουργία του ταμείου βοήθειας κι ανακούφισης των σεισμόπληκτων και των θυμάτων του σεισμού.
Μετά τις 9 συντεχνίες, με ανακοίνωσή του τ/κ εμπορικό επιμελητήριο εκφράζει την αντίθεσή του στην «αντισυνταγματική και άδικη συγκέντρωση χρημάτων». «Δεν θα είναι δυνατό να μιλάμε για την τδβκ ως κράτος δικαίου εάν συνεχιστεί η παραβίαση του συντάγματος» λέει, αναφερόμενο στο ψευδοκράτος.
Το επιμελητήριο διαφωνεί με το «διάταγμα» της «κυβέρνησης» στις 14 Φεβρουαρίου για την αποκοπή από μισθούς, συντάξεις και φόρους για την δημιουργία του προαναφερόμενου ταμείου. Σημειώνεται ότι αποκοπές θα γίνουν και σε φόρους εταιρειών προς το ψευδοκράτος. Όλοι, αναφέρεται, εκφράζουν λύπη κι ανησυχία για τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου αλλά οι αποκοπές αυτές είναι εντελώς «αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άποψη του κράτους δικαίου».
Δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθούν ή να αγνοήσουν το «διάταγμα», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «επιχείρηση κλεισίματος πιθανών δημοσιονομικών ελλειμμάτων με εκμετάλλευση του πόνου για τον σεισμό», προστίθεται.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τ/κ επιμελητήριο, θα συνεχίσει την προσπάθεια του για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο σεισμός, όμως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην τεθεί αυτό το «διάταγμα» σε ισχύ.
«Ο αγώνας μας για να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα έχει καταστεί ανούσιος από τους πρόσθετους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες και η ζωή έχει γίνει λίγο πιο ακριβή. Πρέπει να είναι απαραίτητο οι πόροι που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου να δημιουργηθούν και να προϋπολογιστούν σε συνεννόηση με διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, με μεθόδους κατάλληλες για την έννομη τάξη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την αρχή της δικαιοσύνης. Δεν είναι αποδεκτό να δαπανόνται αυτοί οι πόροι κατά την κρίση ενός υπουργού» προστίθεται.
Αντίθετη με το «διάταγμα» των αποκοπών εξέφρασε και η τ/κ πλατφόρμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό, η οποία ζητεί από την «κυβέρνηση» να διορθώσει «άμεσα αυτό το λάθος».
Ως τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών συγκεντρώνοντας βοήθεια από την πρώτη μέρα του σεισμού, αναφέρεται σημειώνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν στην κατασκευή και διάθεση 1000 προκατασκευασμένων σπιτιών στους σεισμόπληκτους.
«Όχι μόνο τα μέλη της πλατφόρμας δεν γνώριζαν τις φορολογικές ρυθμίσεις όσο και τις μειώσεις, αλλά επιδείχθηκε προσβλητική συμπεριφορά κατά του τουρκοκυπριακού λαού που ήταν έτοιμος να δώσει πολύ περισσότερα εθελοντικά. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή τη λάθος απόφαση το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η πλατφόρμα.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει, θα λογοδοτήσουμε για κάθε σεντ των χρημάτων που θα εισπραχθούν», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ απαντώντας στις αντιδράσεις. Θα δημιουργηθεί, είπε, ειδική επιτροπή από τις συντεχνίες και κάθε τμήμα της κοινωνίας που θα συμβάλλει στη δημιουργία του εν λόγω ταμείου, η οποία θα παρακολουθεί το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν.
«Θα κόψουμε 1% από τους πολίτες μας για να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας και για την μνήμη των παιδιών. Η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για φυσικές καταστροφές. Είτε θα προετοιμαστούμε για το μέλλον της χώρας, είτε θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το πόσα χρήματα αφαιρούνται από το ταμείο αυτό (για τον σεισμό), θα το δημοσιοποιήσουμε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσιονομικών» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ