29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:41

Rapid test σε φαρμακεία – Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση με τα rapid test στα φαρμακεία, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα. Επεσήμανε ότι εδώ και πέντε μήνες τα φαρμακεία διενεργούν rapid test στο κοινό, μια υπηρεσία η οποία δόθηκε στα φαρμακεία από το Υπουργείο Υγείας ώστε να συνεργούν με τα κλινικά εργαστήρια και το δωρεάν πρόγραμμα για τεστ του κράτους.

Μέχρι σήμερα, είπε η κ. Πιέρα, η υπηρεσία αυτή έγινε με επιτυχία. Ανταποκρίθηκαν περίπου τα 2/3 των φαρμακείων που διενεργούσαν rapid test, δηλαδή 370 φαρμακεία.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι με τη διακοπή των δωρεάν rapid tests από το Υπουργείο, έπεσε παραπάνω βάρος στους ώμους των φαρμακείων.

Ουρές, σημείωσε, δεν υπάρχουν. «Δημιουργήθηκαν ουρές την πρώτη ημέρα που δυστυχώς συνέπεσε να είναι Κυριακή και δούλευαν μόνο τα διημερεύοντα φαρμακεία. Αντίθετα, τη Δευτέρα όταν άνοιξαν τα φαρμακεία, έστω και τα μισά γιατί τα υπόλοιπα είναι σε άδεια, κατάφεραν να διαχειριστούν την κατάσταση πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων

Η κ. Πιέρα είπε πως μέχρι τώρα τα φαρμακεία χρησιμοποιούσαν την παλιά διαδικασία, εκδίδοντας απόκομμα αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιούσε ο πολίτης για εγχώρια χρήση.

«Τώρα έχουμε πάρει επιστολή από το Υπουργείο Υγείας και δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να έχουν πλέον ηλεκτρονική σύνδεση με πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων, ώστε να δίνεται η ευκολία στον πολίτη να χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα του φαρμακείου για έκδοση safe pass ή ακόμα και ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού», σημείωσε.

Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τώρα, συνέχισε, όπου ζητήσαμε από τα φαρμακεία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα φαρμακεία, τα οποία θέλουν να δίνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα και ο κατάλογος αυτός θα αποσταλεί στο Υπουργείο την Πέμπτη.

«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον. Ενώ φαρμακεία είναι σε άδεια αυτή την στιγμή, έχουν καταγραφεί ήδη 270 φαρμακεία για να δίνουν ηλεκτρονικά αποτελέσματα. Πλέον ευελπιστώ, ότι σίγουρα την άλλη εβδομάδα τα φαρμακεία θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια rapid tests, η κ. Πιέρα είπε ότι «το πιο εξειδικευμένο προσωπικό είναι ο ίδιος ο φαρμακοποιός ως λειτουργός υγείας. Από εκεί και πέρα αν διαφανεί ότι θα χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει είτε μέρος του προσωπικού του είτε φοιτητές φαρμακοποιούς, που κάνουν πρακτική και ενδεχόμενα τα Σαββατοκύριακα, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε για τα άτομα που διενεργούσαν τα τεστ στο δωρεάν πρόγραμμα του Υπουργείου κι αν υπάρχει ενδιαφέρον για να στελεχώσουν φαρμακεία».

Διαπιστώνεται, επεσήμανε η κ. Πιέρα, ότι το φαρμακείο της γειτονιάς είναι ο πλέον προσβάσιμος χώρος για τους πολίτες, από το οποίο μπορούν να πάρουν οποιεσδήποτε υγειονομικές υπηρεσίες, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα πρόληψης της υγείας και είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει ανάγκη μαζικού ελέγχου.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν εμπλοκή για τους εμβολιασμούς της εποχικής γρίπης

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι θα ήθελαν οι φαρμακοποιοί να έχουν εμπλοκή στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη.

«Σε δύο μήνες θα υπάρξει κι αυτή η ανάγκη, ενδεχόμενα να συντρέχει και ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης για COVID και δεν θα θέλαμε να δούμε και πάλι λίστες αναμονής. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε για τους εμβολιασμούς της εποχικής γρίπης», είπε.

Σημείωσε ότι ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν κάνει πρακτική και θεωρητική εξάσκηση ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία του εμβολιασμού της εποχικής γρίπης στο φαρμακείο της γειτονιάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται...

Βιοκαρπέτ: Αύξηση τζίρου 54,69% με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,90...

Αναβιώνει η Κεντροαριστερά;

Του Μωυσή Λίτση Η εκλογική επιτυχία του SPD, λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη επικράτηση του ομογάλακτου Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Νορβηγία, ενισχύει τις ελπίδες...

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη- Εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για 36-72 δόσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός...

Σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην κρίση καυσίμων στη Βρετανία ο στρατός

Η βρετανική Κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων στα πρατήρια, καθώς συνεχίζονται για...

Πυρκαγιά ξέσπασε στη Λεμεσό

Σε συναγερμό τέθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού το πρωί της Τρίτης 28/9. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!