Μείωση 6% σε σχέση με το 2019 σημείωσε ο αριθμός των ατόμων άνω των 15 που εργάζονται στις μεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 11,6 εκατομμύρια σε 10,8 εκατομμύρια σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.
Η κατηγορία των εργαζομένων στις μεταφορές περιλαμβάνει τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων (35% του συνόλου των εργαζομένων στις μεταφορές), τους εργάτες στις μεταφορές και την αποθήκευση (22%), τους οδηγούς οχημάτων, βαν και μοτοσυκλετών (19%), τους αγγελιαφόρους, διανομείς δεμάτων, αχθοφόρους αποσκευών και άλλους ανειδίκευτους εργάτες (12%), τους συλλέκτες απορριμάτων (5%), τους οδηγούς και άλλους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους (3%) και τους ταξιδιωτικούς συνοδούς, εισπράκτορες και ξεναγούς (3%).
Η μεγαλύτερη πτώση σε εργαζόμενους στον τομέα σημειώθηκε μεταξύ των εισπρακτόρων και των ξεναγών, καθώς μειώθηκε κατά 16% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ακολουθούν οι εργάτες στις μεταφορές και την αποθήκευση, όπου η μείωση ήταν 11%.
Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον τομέα των μεταφορών ήταν άντρες (85%). Ηλικιακά, περίπου ένα τρίτο των εργαζομένων στον τομέα ήταν είτε μεγαλύτεροι των 50 ετών (37%) ή μεταξύ 35 και 49 ετών (36%). Το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας κάτω των 35 παραμένει πάντως σημαντικό, στο 29%.
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2020, 29 ανά χίλια άτομα εργάζονταν στις μεταφορές. Σε περιφερειακό επίπεδο (NUTS 2), ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στον τομέα καταγράφηκε στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας η αναλογία βρισκόταν στους 65 ανά χίλια άτομα, και ακολουθούν, η βορειοδυτική Βουλγαρία (58), η βόρεια-κεντρική Βουλγαρία (54), η νότια-κεντρική Βουλγαρία (51) και η κεντρική και η δυτική Λιθουανία (51).
Στο άλλο άκρο η Βαλλωνική Βραβάντη είχε τη χαμηλότερη αναλογία (15 ανά χίλια άτομα), και ακολουθούσαν το Νότιο Αιγαίο στην Ελλάδα (16), του Μπούργκενλαντ της Αυστρίας και η Μελίγια της Ισπανίας (18) και η Καλαβρία στην Ιταλία (19).
Στην Κύπρο η αναλογία βρισκόταν κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα 30 ανά χίλια άτομα.
Τα δεδομένα αφορούν τις ευρωπαϊκές περιφέρειες σε επίπεδο NUTS 2 (το ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ NUTS 1 – συνήθως ομοσπονδιακές ή αυτόνομες επαρχίες – και NUTS 3 – συνήθως τοπικές αρχές) όπως ορίζονται από την Eurostat σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη. Η Κύπρος θεωρείται, για σκοπούς στατιστικής, μια περιφέρεια και στα τρία επίπεδα.