Με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την Κύπρο στοιχεία δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου o πανευρωπαϊκός δείκτης καινοτομίας της Ε.Ε., European Innovation Scoreboard 2021. Η Κύπρος, κατατάσσεται ως η δεύτερη χώρα με την καλύτερη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της χώρας για το 2021, τονίζοντας πως «καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από την Κυβέρνηση και τους φορείς του οικοσυστήματος Ε&Κ για ανάδειξη της προόδου της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα και αύξηση της επένδυσης στην καινοτομία με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυξημένο ρυθμό και ζήλο για να επιτύχουμε ακόμη πιο μεγάλα άλματα καινοτομίας».
Οι δύο δείκες όπου η Κύπρος έχει εξασφαλίσει την υψηλότερη βαθμολογία στις επιδόσεις της αφορούν στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και στη συνεργασία μεταξύ καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Επιπλέον, σύμφωνα με το EIS 2021, η σημαντική βελτίωση της απόδοσης της Κύπρου μεταξύ 2019 και 2021, οφείλεται μεταξύ άλλων στις αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων υψηλού ρίσκου.
Για πρώτη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει δείκτες για περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της πολιτικής της για Πράσινη Μετάβαση. Η Κύπρος παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας ειδικά στο τομέα της πράσινης μετάβασης καθώς και της καινοτομίας ευρύτερα έτσι ώστε η χώρα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη.
Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.