Στην 16η θέση κατατάσσεται η Κύπρος σε σχέση με τη δωρεά νεφρού από ζώντα δότη, από σύνολο 85 χωρών που έδωσαν στοιχεία, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα στα εγκαίνια της Μεταμοσχευτικής Κλινικής “Δρ Γιώργος Κυριακίδης” του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, η Μεταμοσχευτική Κλινική έχει διενεργήσει με επιτυχία, 263 μεταμοσχεύσεις, 179 ζώσες δωρεές, εννέα ασύμβατες μεταμοσχεύσεις και οκτώ παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων διαδικασιών και έργων.
Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηπαντέλα, είπε ότι «ακόμα μία κλινική αναβαθμίστηκε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από αξιόλογους και καταξιωμένους επιστήμονες»
Η Μεταμοσχευτική κλινική είναι αφιερωμένη στη μνήμη «του εξαίρετου επιστήμονα Γεώργιου Κυριακίδη, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη δωρεά οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα. Σημείωσε ότι ο Δρ. Κυριακίδης, ο οποίος σπούδασε Ιατρική σε Ισραήλ και ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιδιαίτερα νεφρών, επέστρεψε στην Κύπρο το 1986, όπου δημιούργησε και διηύθυνε το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία «και έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις ανά πληθυσμό στην Ευρώπη».
Απευθυνόμενος στην οικογένεια του Δρος Κυριακίδη, είπε ότι «δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ο θεμελιωτής των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο», ενώ με αυτή την ενέργεια, η Πολιτεία του αποτίει φόρο τιμής για την ανιδιοτελή προσφορά του προς την κοινωνία.
Ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι, παράλληλα με την αναβάθμιση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και την αύξηση των κλινών, «αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους Νεφροπαθείς συνανθρώπους μας, είναι το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων». Επιπρόσθετα, είπε, η δημιουργία λογισμικού για την κατανομή οργάνων από μεταθανάτιους δότες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η εισαγωγή καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών όπως η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, επιτρέπει την ταχύτερη ανάρρωση, τη μικρότερη διάρκεια νοσηλείας του δότη, την ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινή του ρουτίνα, και η εισαγωγή πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών.
Επίσης, πρόσθεσε, η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Νομοθεσίας όπως επίσης η εναρμόνιση της με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία, και η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Δοτών Οργάνων και Ιστών, «είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της Μεταμοσχευτικής Κλινικής». Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, σημείωσε, ότι η Μεταμοσχευτική Κλινική “Δρ Γεώργιος Κυριακίδης” στηρίζεται από το Εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας και Ανοσογενετικής, το οποίο τον Οκτώβριο του 2022 απέκτησε πιστοποιητικό διαπίστευσης από τον Οργανισμό EFI.
Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ακόμη, ότι στην Κύπρο σήμερα περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ενώ διενεργούνται μόνο 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως, «γεγονός που κατατάσσει την χώρα μας στην 16η θέση σε σχέση με τη δωρεά νεφρού από ζώντα δότη, από το σύνολο 85 χωρών που έδωσαν στοιχεία». Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται στην 48η θέση σε σχέση με τη μεταμόσχευση νεφρού από μεταθανάτιο δότη, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για το έτος 2020, πρόσθεσε.
«Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, πάντοτε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αφοσίωσης, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων διαδικασιών και έργων», είπε.
Αναφέρθηκε και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ισπανίας με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα μεταμοσχεύσεων.
«Ήδη οι Ιατρικές Υπηρεσίες και το Συμβούλιο Μεταμόσχευσης έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμόσχευσης της Ισπανίας και βρίσκονται σε συνεργασία τόσο για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, όσο και για τον προγραμματισμό δράσεων για την καλύτερη οργάνωση των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο», είπε.
Ο Υπουργός τόνισε και τη σημασία της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, μια «αυθεντική πανανθρώπινη αξία», που όλοι πρέπει να ενστερνιστούν, επιδεικνύοντας την φιλανθρωπία τους, σημείωσε.
«Μέσω αυτής της πράξης, θα δημιουργήσουμε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο και αντίκρισμα στις ζωές των συνανθρώπων μας, προσφέροντας στους νεφροπαθείς συνανθρώπους μας, μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή», είπε.
Ευχαριστίες του Υπουργού για τη συνεργασία όλων κατά τη θητεία του
Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, τη Διοίκηση και Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, όλους τους επαγγελματίες υγείας καθώς και τους συνδέσμους των ασθενών «για την άριστη συνεργασία» που είχαν αυτούς τους 19 μήνες «όπου πετύχαμε πάρα πολλά για τον τομέα της Υγείας» και έδωσε τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους στην πρώτη γραμμή για το καλό των ασθενών.
Πηγή: ΚΥΠΕ