Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της διαβίωσης και της καθημερινότητας των κατοίκων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για την παροχή υπηρεσιών για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ευρύτερη αστική περιοχή της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίας Νάπας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η εκπόνηση του Σχεδίου ανατέθηκε, μετά από διαγωνισμό, στην Κοινοπραξία “Mobilityinchain Srl + A.L.A. Planning Partnership Consultancy LLC”, έναντι δαπάνης €91.630 (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και με διάρκεια ολοκλήρωσης 12 μηνών».
Πρόσθεσε ότι «το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και κατά 15% από εθνικούς πόρους».
Αντικείμενο της σύμβασης, εξήγησε ο κ. Καρούσος «είναι η παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλα τα σχετικά ολοκληρωμένα έργα και σχέδια, τις μελέτες και τα έργα που προωθούνται, καθώς και αυτά που έχουν υλοποιηθεί. Θα δοθεί, επίσης, έμφαση στην ανάπλαση για την αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα βιώσιμης κινητικότητας» είπε και σημείωσε πως «η εκπόνηση του ΣΒΑΚ για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου θα βασίζεται στις νέες οδηγίες του ELTIS (2019)».
Ανέφερε ακόμα ότι «η βιώσιμη κινητικότητα συνδέεται με ευρύτερους στόχους, στους οποίους έχουμε δεσμευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βιώσιμες πόλεις, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση αέριων εκπομπών και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αποδοτικότερη χρήση ενέργειας. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Έργων, υποστηρίζουν ενεργά την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» είπε και σημείωσε πως «σχεδιασμός βιώσιμης αστικής κινητικότητας σημαίνει την αλλαγή στην καθημερινότητα και την κουλτούρα των πολιτών».
Σύμφωνα με τον Υπουργό «οι βασικοί άξονες στα θέματα αστικής κινητικότητας είναι ο ενιαίος χωροταξικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη της συγκοινωνιακής υποδομής των πόλεων και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι αναπλάσεις του αστικού χώρου, με την προώθηση των ήπιων και ενεργών μορφών μετακίνησης και τη υποστήριξη και την αξιοποίηση της τεχνολογίας».
Αναφερόμενος στον βασικό στόχο των ΣΒΑΚ, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «είναι η ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών κινητικότητας όλων των συμπολιτών μας και η δημιουργία ενός σύγχρονου, ελκυστικού και πράσινου συστήματος αστικών μεταφορών με την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους τους χρήστες, την ενίσχυση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού, προωθώντας την ενεργή μετακίνηση, τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας και της ασφάλειας στο σύστημα μεταφορών, μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, της κατανάλωσης ενέργειας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση του θορύβου. Η προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις μας βελτιώνει την ποιότητα ζωής και ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών είπε επίσης ότι «με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης του ΣΒΑΚ για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυβέρνηση επιδιώκουν να συντείνουν στην αναβάθμιση της αστικής περιοχής της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων, επιδιώκεται η μετατροπή της σε πιο βιώσιμη και αναμφίβολα πιο οικολογική, πιο ανθεκτική, και με κοινωνικά ισότιμες δομές».
Σκοπός κατέληξε είναι «να βελτιώσουμε τους όρους διαβίωσης και την καθημερινότητα των κατοίκων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».
Ο Γιάννης Καρούσος σημείωσε ακόμα πως «η μελέτη θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην ανάπτυξη του τουρισμού καθώς είναι γνωστό ότι οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν, προτιμούν και επιλέγουν κατά προτεραιότητα τις Πράσινες Πόλεις, πόλεις ή περιοχές που έχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει με τον δικό του τρόπο και ρόλο και στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής».
Εξάλλου η Άννα Καραμοντάνη, η οποία υπέγραψε εκ μέρους της Κοινοπραξίας “Mobilityinchain Srl + A.L.A. Planning Partnership Consultancy LLC”, το συμβόλαιο ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου «γιατί είναι μια περιοχή όπου υπάρχει ο τουρισμός και οι τουρίστες θέλουν τις πράσινες πόλεις».
Σημείωσε ωστόσο πως «η μελέτη μπορεί να τελειώσει σε ένα χρόνο αλλά αυτό που χρειάζεται στη συνέχεια, είναι να υπάρχει και πολιτική βούληση για να μπορέσει να εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σχέδιο δράσης προκύψει από τη μελέτη. Η ευχή μου είναι να μην τελειώσει η μελέτη και να μπει σε ένα ράφι» είπε χαρακτηριστικά
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του συμβολαίου γιατί, όπως εξήγησε «πλέον αναγνωρίζεται η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ότι έχει δικαιώματα. Αυτές οι μελέτες είχαν γίνει για τις άλλες πόλεις πριν από 5-6 χρόνια και ήδη άρχισαν και μπαίνουν σε εφαρμογή αρκετές δράσεις».
Αναφερόμενος στις Πράσινες Πόλεις είπε ότι «έχουμε τώρα την γαλάζια ανάπτυξη και αυτή η μελέτη θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξειδικευτούν και να μπορέσουν να υλοποιηθούν έργα και στη δική μας επαρχία. Δεν γίνεται οι δημότες των Κοινοτήτων με 5 και 10 χιλιάδες πληθυσμό να μην μπορούν να κινηθούν με ποδήλατο ή πεζοί με ασφάλεια».
Εξάλλου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου χαρακτήρισε «σημαντική τη μελέτη. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, που για τόσα χρόνια ήταν αδικημένη από την υλοποίηση έργων και η οποία κατά 90% έχει να κάνει με την τουριστική δραστηριότητα, θα δούμε να υλοποιούνται δράσεις».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «με την συμβολή της πολιτείας και της κυβέρνησης, μέσα από την συγκεκριμένη μελέτη και την στρατηγική ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, να αναβαθμίσουμε και να στηρίξουμε περαιτέρω ολόκληρη την επαρχία η οποία βασίζεται στην εποχικότητα. Τέτοιες δράσεις θα βάλουν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σε άλλο επίπεδο προσέλκυσης και διαφορετικών μορφών τουρισμού, αλλά και ανάπτυξης του ποιοτικού βιοτικού επιπέδου των δημοτών» σημείωσε.
Είναι εμφανές συνέχισε ο κ. Ζαννέτου πως «με τα έργα που υλοποιούνται, με τη στήριξη των διαφόρων Υπουργείων και της κυβέρνησης, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αναβαθμίζεται συνετά, κάτι που είναι ανταποδοτικό τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία του τόπου».
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου ανέφερε πως «είναι αναγκαία η κάθε μελέτη η οποία έχει σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου. Είμαι βέβαιος ότι όλη η εργασία που έγινε και θα γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη, δεν θα μείνει στα λόγια ή στις υπογραφές, αλλά θα φέρει τα αποτελέσματα τα οποία όλοι προσδοκούμε».
Ανέφερε ακόμα ότι «η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι μια προοδευτική οντότητα, είναι ο κύριος δέκτης του μεγαλύτερου ποσοστού του τουρισμού που φτάνει στη χώρα μας και αυτά που σήμερα έχουμε υπογράψει για να γίνουν, οι τουρίστες τα έχουν ήδη στις δικές τους χώρες».