16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 17:02

Υποστελεχωμένη η Γρηγόρειος Κλινική στο ΓΝ Λάρνακας

Υποστελεχωμένη είναι η Γρηγόρειος Κλινική, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ιωάννης Δημητριάδης, υπεύθυνος της Κλινικής, αυξήθηκαν τα περιστατικά οροθετικών, ενώ αρκετοί γιατροί μετατέθηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Πρόσθεσε ότι «η πανδημία του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια έχει επισκιάσει τα πάντα, ωστόσο καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Γρηγορείου Κλινικής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της απαγόρευσης προσέλευσης ασθενών στο Νοσοκομείο για όλες τις ειδικότητες, καταφέραμε να καλύψουμε το κενό, να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα περιστατικά και να προμηθεύουμε τα φάρμακα τους».

Ανέφερε επίσης πως «επειδή αρκετοί γιατροί της Γρηγορείου στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Covid-19, η Κλινική είναι σήμερα υποστελεχωμένη. Ενας γιατρός επέστρεψε στην Κλινική, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια, αφού τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, ενώ οι ασθενείς, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις, πέραν της μίας φοράς της εβδομάδας».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «η αρμόδια Αρχή θα ανταποκριθεί στα αιτήματα, τα οποία έχουμε ήδη υποβάλει».

Σε άλλη ερώτηση ο Δρ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «η Γρηγόρειος Κλινική είναι η κλινική σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του Συνδρόμου της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, δηλαδή του Aids και χαρακτηρίζεται ως «το δεύτερο σπίτι» των οροθετικών ατόμων. Η Κλινική άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 90 και το έργο της αφορά πέραν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρέχεται και ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών».

Πρόσθεσε πως «η σεξουαλική επαφή παραμένει ο κυριότερος λόγος μετάδοσης του ιού, ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι από τον εντοπισμό του μέχρι σήμερα, χάριν της επιστήμης, πλέον το Aids δεν είναι μιας θανατηφόρα νόσος, αλλά μια χρόνια νόσος. Ενας ασθενής που διαγιγνώσκεται θετικός στην ηλικία των 30 ετών, έχει μια καμπύλη επιβίωσης πέραν των 50 χρόνων, δηλαδή θα ζήσει τα ίδια χρόνια όπως ενός ατόμου που είναι αρνητικό στον ιό».

Εξήγησε επίσης πως «πολλές οροθετικές μητέρες που γέννησαν, τα παιδιά τους είναι αρνητικά στον ιό. Την ίδια ώρα ένα άτομο που είναι θετικό στον ιό, ύστερα από θεραπεία διάρκειας 5 – 6 μήνες, δεν μεταδίδει τον ιό». Σημείωσε ότι «από τη στιγμή που ένα άτομο δεν μεταδίδει τον ιό, διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, διασφαλίζεται η αλυσίδα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή».

Χαρακτήρισε ακόμα «σημαντικό το γεγονός ότι ένα οροθετικό άτομο θα έχει μια ποιότητα ζωής όπως ένας άνθρωπος, που δεν έχει τον ιό, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε μια οροθετική γυναίκα να τεκνοποιήσει και το παιδί της να είναι αρνητικό».

Ο Διευθυντής της Γρηγορείου Κλινικής αναφέρθηκε και στο κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα και σημείωσε πως «δυστυχώς δεν μπορούν να εκφραστούν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν. Το ευχάριστο είναι ότι ενισχύθηκαν και έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες τους οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, οι οποίοι προστατεύουν και εκπροσωπούν τα οροθετικά άτομα».

Την ίδια ώρα όμως συνέχισε «η κοινωνία μας πρέπει να αντιληφθεί πως αυτά τα άτομα ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της Κύπρου και πρέπει να τους δεχθούμε με ζεστασιά».

Σε άλλη ερώτηση ο Δρ. Δημητριάδης απάντησε ότι «στη Γρηγόρειο Κλινική είναι καταγεγραμμένοι περίπου 1.300 ασθενείς, παρακολουθούνται επί συστηματικής βάσης περίπου 900, λαμβάνουν θεραπεία γύρω στα 800 άτομα, ενώ άλλα βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας για να λάβουν θεραπεία». Ωστόσο, ανέφερε «υπάρχει αύξηση των περιστατικών από αφρικανικές κυρίως χώρες, που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου, αλλά η πλειοψηφία των ασθενών είναι Κύπριοι πολίτες και Ευρωπαίοι πολίτες γενικότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!