5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 5:45

ΥΠΟΙΚ: Πιο αναγκαία από ποτέ η εφαρμογή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Η βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης χρειάζεται υποστήριξη για την παραγωγή ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο διαδίκτυο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαιρέτησε, το βράδυ της Δευτέρας, εκδήλωση που οργανώθηκε στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30χρονα του ραδιοσταθμού «ΚΑΝΑΛΙ 6», σε συνεργασία με την Επιτροπή δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις εκδόσεις «Ηλία Επιφανίου», με θέμα «Δημοσιογραφική Δεοντολογία στην εποχή του Διαδικτύου» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Γιώργου Παυλίδη, με τίτλο «Περί Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ήταν Υπουργός Εσωτερικών όταν ξεκίνησε η προσπάθεια για αναθεώρηση του περί Τύπου Νόμου, ανέφερε πως σήμερα, η παραδοσιακή δημοσιογραφία επηρεάζεται και επισκιάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους “influencers”, ενώ πολλές φορές, ακολουθεί τον θόρυβο που διαμορφώνουν, κάποτε εις βάρος των κανόνων, ακόμη και άγραφων, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Σημείωσε δε ότι «έχουμε, ναι, καλή δημοσιογραφία στην Κύπρο» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του, εκ μέρους της πολιτείας, σε εκείνους τους δημοσιογράφους που, εν μέσω της πανδημίας «έδιναν καθημερινά τη μάχη της σωστής πληροφόρησης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης, του ορθολογισμού, έναντι της ανοησίας, έναντι της συνωμοσιολογίας, έναντι των ψευδών  ειδήσεων».

Είναι απίστευτο, συνέχισε, ότι έπρεπε να έρθει μια πανδημία «για να δούμε πόση μεγάλη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πως επηρεάζουν συνειδήσεις κόσμου, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, επίσης, ότι είναι οξύμωρο να περηφανευόμαστε ότι έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά μορφωμένων ανθρώπων, «αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της μορφωμένης μερίδας της νεολαίας να παρασύρεται από μια ανεξέλεγκτη ροή παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων».

Ως εκ τούτου, τόνισε, η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ και «χρειάζεται για να προλάβουμε πιο δυσμενείς καταστάσεις στο μέλλον», υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση του τι είναι, πως ορίζεται η δεοντολογία.

Η βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης χρειάζεται υποστήριξη για την παραγωγή ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο διαδίκτυο, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως «για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

«Μπορεί να έχουμε κατηγορηθεί για το σχέδιο στήριξης στον έντυπο Τύπο, αλλά τα κριτήρια μας δεν ήταν αυτά που επέμεναν κάποιοι ότι έπρεπε να ήταν. Τα κριτήρια μας ήταν να στηριχθούν και προσοντούχοι δημοσιογράφοι», είπε και ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για τους τρόπους στήριξης της δημοσιογραφίας, είτε έντυπης είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι η επιθυμία του δημοσιογραφικού κόσμου για θεσμική κατοχύρωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι, «όχι μόνο απόλυτα σεβαστή αλλά και θεμιτή» και υπενθύμισε πως, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αναθεώρηση του περί Τύπου Νόμου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς άπτεται ευαίσθητων θεμάτων, συνέχισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει και σέβεται τις ανησυχίες για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας.

«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων πρέπει να διασφαλιστούν επίσης και να επέλθει οριστική ρύθμιση και στο ζήτημα της δημοσιογραφικής ταυτότητας, που όπως ανέφερα και όταν ήμουν ΥΠΕΣ, δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα του κράτους αλλά ένα αποτέλεσμα της σωστής αυτορύθμισης του ίδιου του επαγγέλματος», συμπλήρωσε.

Η πρόταση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για αποτελεσματική αυτορύθμιση μελετάται, είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορεί να δώσει τη λύση στη διαχείριση πολλών και σοβαρών δεοντολογικών προβλημάτων που τίθενται πολύ συχνά ενώπιον της δημοσιογραφικής οικογένειας».

Ο Υπουργός Οικονομικών συνεχάρη τον δημοσιογράφο και πανεπιστημιακό Γιώργο Παυλίδη για το νέο του βιβλίο και ευχήθηκε όπως αυτό είναι καλοτάξιδο, καθώς και το ΚΑΝΑΛΙ 6 για τα 30 χρόνια πορείας του στα ερτζιανά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο διευθυντής του ραδιοσταθμού «ΚΑΝΑΛΙ 6», Μιχάλης Παπαευαγόρου και ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου, ενώ το βιβλίο του Γιώργου Παυλίδη παρουσίασε ο Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Παρεμβάσεις έγιναν από τη Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, τον καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνιών και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Διονύση Πάνο, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρη Δημητρίου και τέλος, τον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου, Γιώργο Παυλίδη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!