9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:42

“Τρέχουν” 21 έργα αξίας 7.6 εκ. ευρώ από κυπριακούς φορείς στον τομέα της άμυνας

Αριθμούμε μέχρι στιγμής 21 έργα από κυπριακούς φορείς που απασχολούνται στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και έλαβαν χρηματοδότηση πέραν των 7,6 εκατομμυρίων ανέφερε ο Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο.

Η συνεργασία Υπουργείου Άμυνας και Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς τεχνολογιών διττής χρήσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τη διάρκεια της σημερινής υπογραφής, στο Υπουργείο Άμυνας, της εκτελεστικής ρύθμισης για την υλοποίηση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας «Τεχνολογίες διττής χρήσης» και «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια – Τεχνολογίες διττής χρήσης».

Η εκτελεστική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες υλοποίησης των προγραμμάτων, υπογράφηκε από τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Άμυνας και του ΙδΕΚ, Ανδρέα Λουκά και Θεόδωρο Λουκαΐδη. Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό από τον κ. Πετρίδη και τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο.

Ο κ. Πετρίδης χαιρέτησε την υπογραφή της εκτελεστικής ρύθμισης και ανέφερε ότι αυτή περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες υλοποίησης των υπό αναφορά προγραμμάτων στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε από το Υπουργείο Άμυνας και το ΙδΕΚ το 2020 και εξέφρασε την ελπίδα ότι  θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς τεχνολογιών διττής χρήσης γνωστή ως «Dual Use».

Συμπλήρωσε ότι αποτελεί στόχο του Υπουργείου η έμπρακτη ενίσχυση της ερευνητικής δυναμικότητας των εγχώριων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων με υποστήριξη συμμετοχής τους σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, τα οποία εμπίπτουν στα επιχειρησιακά ενδιαφέροντα του Υπουργείου σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανέφερε ότι για την υλοποίηση των προγραμμάτων έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, είπε, η σχεδίαση και η υλοποίηση των προγραμμάτων αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας σε τεχνολογίες τόσο μέσω των έργων έρευνας και ανάπτυξης για εφαρμογές πολιτικού τύπου όσο και μέσω δημιουργίας και αναβάθμισης διαβαθμισμένων εργαστηρίων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς την υλοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας διττής χρήσης.

Το Πρόγραμμα «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης», συνέχισε, έχει προϋπολογισμό 2.720.000 με στόχο την χρηματοδότηση τουλάχιστον επτά διαφορετικών έργων έρευνας και ανάπτυξης, ενώ το πρόγραμμα «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια» θα χρηματοδοτήσει προτάσεις για πιστοποίηση χώρου ασφαλείας εργαστηρίων έρευνας με συνολικό προϋπολογισμό 195.000.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι τα προγράμματα αυτά θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων με συνεπακόλουθο την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου μέσω της δημιουργίας νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, μεθόδων και τεχνολογιών, τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας εντός του οικοσυστήματος της κυπριακής βιομηχανίας.

Πρόσθεσε ότι θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος και των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των κυπριακών φορέων στον τομέα των τεχνολογιών διττής χρήσης, προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε προγράμματα ευρωπαϊκού επιπέδου.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Τεχνολογίες διττής χρήσης» έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα. Υπήρξε, συνέχισε, σημαντικό ενδιαφέρον με συμμετοχή επιχειρήσεων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς επίσης και οργανισμών έρευνας από το τοπικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.

4401782287263932 PETRIDHS YT

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υποβλήθηκε ικανοποιητικός αριθμός προτάσεων σε όλες τις θεματικές ενότητες που τέθηκαν ως προτεραιότητα από το Υπουργείο Άμυνας, και οι οποίες αφορούν τη θαλάσσια επιτήρηση, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα μη επανδρωμένα οχήματα (Drones και μικρά θαλάσσια σκάφη), την ενεργή προστασία κρίσιμων υποδομών από απειλές μη επανδρωμένων αεροχημάτων, την προηγμένη εκπαίδευση προσωπικού μέσω προσομοίωσης και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι μέσω των προγραμμάτων αυτών, το Υπουργείο προσδοκεί και αναμένει από τις ερευνητικές δραστηριότητες των φορέων και εταιρειών ανάπτυξης, ουσιαστικά ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, θα χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας και θα παρουσιάζουν προοπτική εμπορικής αξιοποίησης.

Από την πλευρά του ο κ. Μαστρογιαννόπουλος δήλωσε ότι με τη σημερινή υπογραφή της εκτελεστικής ρύθμισης υλοποίησης του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και ΙδΕΚ «κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια για προώθηση των διττών τεχνολογιών και την εδραίωση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της άμυνας».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια για ενδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς μέσω της έρευνας και ανάπτυξης «θα είμαστε συνοδοιπόροι». Σημείωσε ότι οι δραστηριότητες της έρευνας και της καινοτομίας προσφέρουν μεγάλες προοπτικές στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων των κυπριακών φορέων να ασχολούνται με τις τεχνολογίες διττής χρήσης βοηθώντας να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αυξήσουν την επιτυχή συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας προκήρυξε μέσω του ΙδΕΚ δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων, το πρόγραμμα για τεχνολογίες διττής χρήσης, στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν συνολικά 34 προτάσεις και βρίσκονται τώρα στη διαδικασία επιλογής και το πρόγραμμα διαβαθμισμένα εργαστήρια το οποίο είναι ανοικτό για υποβολή προσκλήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επιπρόσθετα, είπε, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη «αριθμούμε μέχρι στιγμής 21 έργα από κυπριακούς φορείς που απασχολούνται στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και έλαβαν χρηματοδότηση πέραν των 7,6 εκατομμυρίων». Είπε ότι σε αυτή τη νέα εποχή η Κύπρος παρουσιάζεται πιο δυναμική και έτοιμη από ποτέ και πλέον ως αναγνωρισμένοι “strong innovators” της Ευρώπης έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία και να κερδίσουμε το στοίχημα για διαμόρφωση μιας οικονομίας σύγχρονης και δυναμικής, που θα έχει ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης την έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος ευχαρίστησε το Υπουργείο Άμυνας και τον Υπουργό για τη συνεργασία και σημείωσε ότι «μαζί στοχεύουμε ψηλά και θέτουμε βάσεις για μια Κύπρο πιο ανταγωνιστική που διεκδικεί και κερδίζει θέση πρωταγωνιστή στη διεθνή σκηνή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!