Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη απευθύνθηκε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστο Στυλιανίδη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και την προθυμία του να συμβάλει, μέσω των μελών του, στη διενέργεια μετασεισμικών ελέγχων στα κτήρια. Το ΕΤΕΚ εκφράζει, επίσης ανησυχία για κτήρια στην Κύπρο και επισημαίνει την ανάγκη για θωράκιση του κτηριακού αποθέματος του νησιού.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος του ισχυρού σεισμού στην Κρήτη και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τους κατοίκους της περιοχής και προσθέτει ότι επικοινώνησε ήδη με τον κ. Στυλιανίδη εκφράζοντας την ετοιμότητά του να συμβάλει να συμβάλει, μέσω των μελών του, στη διενέργεια μετασεισμικών ελέγχων στα κτήρια, οι οποίοι απαιτείται να γίνουν για σκοπούς αποτίμησης της επικινδυνότητας των κτηρίων στις πληγείσες περιοχές και διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας.
Αναφέρει επίσης ότι η μεγάλη ένταση του σεισμού στην Κρήτη και η έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά την ανάγκη για τη θωράκιση του κτηριακού αποθέματος και της Κύπρου και συνεπώς την προστασία των πολιτών στην απευχόμενη περίπτωση μιας σεισμικής δράσης παρόμοιου μεγέθους στο νησί.
Προσθέτει ότι η ανησυχία του ΕΤΕΚ εστιάζεται κυρίως στις παλαιότερες οικοδομές της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν σχεδιαστεί χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες και επισημαίνει ότι η έλλειψη συστηματικής συντήρησης των κτηρίων αυτών τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας, αυξάνει τη σεισμική τους τρωτότητα.
Επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης των Κτηρίων, η οποία θα συμβάλει σημαντικά ως προληπτικό μέτρο στο να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφικές συνέπειες στην απευκταία περίπτωση ενός σεισμού στην Κύπρο.