Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσε τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, για τρίτη συναπτή χρονιά, την τελετή απονομής των Φοιτητικών Βραβείων Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς για το 2023, με σκοπό να τιμήσει και να επιβραβεύσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν για το ήθος και την εθελοντική τους δράση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα βραβεία συνοδεύονται και από χρηματικά έπαθλα.
Πρόκειται για ένα θεσμό που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2021 με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ και μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Kαθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος συνεισφέρει, κάθε χρόνο, το ποσό που συνοδεύει το Πρώτο Βραβείο, μέσα από δικούς του, προσωπικούς, πόρους.
Το Πρώτο Βραβείο ύψους €1,000 απονεμήθηκε φέτος στη διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Δέσπω Νικολαίδου, η οποία κατάφερε να ξεχωρίσει όχι μόνο για το ήθος της αλλά και για την ενεργό και δημιουργική δράση και προσφορά της στο Πανεπιστήμιο και ευρύτερα στην κοινωνία.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Δέσπω ανέφερε πως «για μένα αυτό το βραβείο δεν είναι απλά μια αναγνώριση της δράσης μου αλλά μια υπενθύμιση να συνεχίζουμε, να προχωράμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώνουμε το αύριο, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά για όλη την κοινωνία».
«Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να έχουμε θετικό αντίκτυπο ο ένας στη ζωή του άλλου. Καθημερινά, έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε την υποστήριξη και την ενθάρρυνση μας στους γύρω μας, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις και εμπόδια που απειλούν να τους κατακλύσουν», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε όσον αφορά στον καρκίνο.
«Με αυτή την ευκαιρία έδρασα κι εγώ, προσπαθώντας να προσφέρω ενθάρρυνση σε ασθενείς με καρκίνο, όπως ακριβώς έλαβα κι εγώ ενθάρρυνση από άτομα που είχαν εμπειρία καρκίνου αλλά και από την οικογένεια και τους φίλους μου. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του σε αυτήν τη ζωή. Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξη των άλλων για να πετύχουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας», ανάφερε.
«Κι όμως, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε στους δικούς μας αγώνες και να ξεχάσουμε τους αγώνες των γύρω μας. Γι’αυτό προσφέροντας δωρεάν μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών προσπαθώ να βάλω ένα λιθαράκι στη βελτίωση της εκπαίδευσης που λαμβάνουν για να μπορούν και αυτά τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και να μπορέσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους και όνειρα», πρόσθεσε.
«Όταν δίνουμε τη δυνατότητα στους άλλους να συνεχίσουν, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, δημιουργούμε ένα κύμα θετικότητας και ανθεκτικότητας που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Σκεφτείτε το! Τι θα γινόταν αν όλοι όσοι συναντήσατε σήμερα σας πρόσφεραν μια λέξη ενθάρρυνσης ή μια χειρονομία υποστήριξης; Πώς θα άλλαζε αυτό την προοπτική σας για τις προκλήσεις σας και την ικανότητά σας να τις ξεπεράσετε; Και τι θα γινόταν αν κάνατε κι εσείς το ίδιο για τους άλλους;», ανέφερε.
Όπως είπε, «το να δίνεις δύναμη στους άλλους να μην τα παρατάνε ποτέ δεν σημαίνει απλώς να είσαι καλός φίλος ή ευγενικός ξένος. Έχει να κάνει με την αναγνώριση των τεράστιων δυνατοτήτων που κρύβει ο καθένας από εμάς και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να ξεκλειδώσουμε αυτές τις δυνατότητες. Όταν προσφέρουμε την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή μας, βοηθάμε τους άλλους να αξιοποιήσουν τη δική τους εσωτερική δύναμη και ανθεκτικότητα και τους εμπνέουμε να συνεχίσουν, ό,τι κι αν γίνει. Ελπίζω μέσα από τη δράση μου να μπορέσω να εμπνεύσω κι άλλους συνανθρώπους μας έτσι ώστε να προσφέρουν την υποστήριξή και την ενθάρρυνση τους ελεύθερα».
Η Δέσπω είπε ότι μέρος του βραβείου θα το διαθέσει για υποστήριξη αντικαρκινικών οργανώσεων και ενίσχυση εκπαιδευτικών δράσεων. «Ας δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να μην τα παρατάει ποτέ και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για να ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι νιώθουν ότι υποστηρίζονται, ενδυναμώνονται και μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», κατέληξε.
Για το ήθος και την κοινωνική τους προσφορά βραβεύθηκαν, επίσης, ο φοιτητής του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Barasa Daniel, η φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Αλίκη Καρυδά και ο φοιτητής του Τμήματος Νοσηλευτικής Μούμεν Αλ Ζαράα.
Τα χρηματικά έπαθλα, ύψους €500 έκαστο, συνεισέφεραν, μέσα από δικούς τους πόρους, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σωτήριος Χατζής και τα μέλη της Διευθυντικής Ομάδας Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. Τα βραβεία, εκ μέρους της Ομάδας, απένειμαν ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Δρ Κώστας Χόππας και η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας, κ. Ζωή Χατζηβασιλείου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, συνεχάρη θερμά τους βραβευθέντες φοιτητές και τη βραβευθείσα φοιτήτρια και σημείωσε πως «τα βραβεία αυτά στοχεύουν να τιμήσουν τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες, το ήθος και τις αξίες των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας».
«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από τρια χρόνια θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη και η στήριξη στους άπορους και στους αδύναμους είναι μαθήματα ζωής και στοιχεία πολιτισμού που πρέπει πάντα να είναι εμπεδωμένα στην κουλτούρα του οργανισμού, στα προγράμματα σπουδών και στη δράση του Πανεπιστημίου μας», ανέφερε ο Πρύτανης.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο είχε αναθέσει την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε τριμελή, ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από την Νίκη Παπά, τέως Προϊστάμενη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Πρόεδρος Επιτροπής), Κατερίνα Λουί Νικήτα, Ιστορικός τέχνης και Διευθύντρια σημαντικών Κέντρων Τεχνών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τέως μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, ο Σάκης Στυλιανού, Δημοσιογράφος και η Έλενα Καλλή, εκπαιδευτικός σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.