7.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 22:40

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα απέτρεψαν χειρότερη καταστροφή

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης απέτρεψαν συνέχιση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έκαψε περίπου 55 τ. χλμ γη. Τα αεροπλάνα που ήρθαν από την Ελλάδα  (το ένα λόγω τεχνικού προβλήματος επέστρεψε στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη που ήταν η αφετηρία τους) και τα δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ, έκαναν τη διαφορά.  Τα ενεργά μέτωπα αντιμετωπίστηκαν  και επομένως τα ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις πάνω από τις εστίες

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούσε το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, 10 συνολικά στον αριθμό. Τα 6 ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δύο προέρχονται από τις Βάσεις και τα άλλα δύο ενοικιάζονται. Πρόκειται για 2 μισθωμένα και 2 ενοικιαζόμενα από το Τμήμα Δασών, ένα της Εθνικής Φρουράς και ένα της Αστυνομίας.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος». Περαιτέρω ενεργοποιήθηκε ο δορυφόρος Copernicus.  Από το απόγευμα του Σαββάτου διαφάνηκε ότι η κατάσβεση της πυρκαγιάς θα επιτυγχάνετο μέσω των πτητικών μέσων τα οποία μέσω της βοήθειας του δορυφόρου είχαν επιτυχημένες ρίψεις.

Η αμέσως προηγούμενη καταστροφική πυρκαγιά ήταν αυτή που ξέσπασε στις 16 Ιουνίου 2016 στην κοιλάδα Σολέας όπου έκαψε συνολική έκταση 1.857 εκτάρια.

Στην πυρκαγιά της Σολιάς, σε τέσσερις μέρες κάηκε το ένα τρίτο των όσων κατέστρεψε μέσα σε τέσσερις ώρες η φωτιά που ξέσπασε στον Αρακαπά. Συνολικά η φωτιά επεκτάθηκε σε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μια περίμετρο 40 χιλιομέτρων, με την πύρινη λαίλαπα να αφήνει πίσω της νεκρούς, ζημιές σε 50 σπίτια και υποστατικά, ενώ χάθηκαν περιουσίες και γεωργικές καλλιέργειες και καταστράφηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Η μάχη κρίθηκε στην εμπειρία των πτητικών μέσων με τα προβλήματα αναζωπυρώσεων σε λοφώδεις και σε δύσβατες περιοχές. Έμπειροι πυροσβέστες που διαθέτουν τα Τμήματα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Η προσπάθεια το βράδυ του Σαββάτου ήταν να ανακοπεί η ένταση της φωτιάς ώστε να μην περάσει τη Βαβατσινιά και να καταλήξει στην περιοχή του Μαχαιρά, αφού θα καταστρεφόταν το δάσος και το μοναστήρι. H καμένη περιοχή χαρτογραφήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς με στόχο τον εντοπισμό των ενεργών εστιών φωτιάς και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!