Ενόψει της αύξησης της επιβατικής κίνησης στους αερολιμένες της Δημοκρατίας, λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου, η προσοχή επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εισαγωγής των μεταλλάξεων του ιού στην κοινότητα της Κύπρου.
Εξαιτίας της επιθετικής μεταδοτικότητας και της σοβαρής νόσησης που προκαλούν το βρετανικό και το ινδικό στέλεχος ιδιαίτερα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) καλεί τα κράτη να εφαρμόσουν μέτρα που να περιορίζουν το ενδεχόμενο της διασποράς. Σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ECDC και των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, υπενθυμίζεται ότι στις πύλες εισόδου της Κύπρου ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Κατηγοριοποίηση των χωρών σε Πράσινη, Πορτοκαλί, Κόκκινη και Γκρίζα Κατηγορία σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα.
- Από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, επιτρέπεται η είσοδος μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.
- Απαραίτητες προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα:
- Προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού (ολοκλήρωση εμβολιαστικού σχήματος) και αφού παρέλθουν δύο εβδομάδες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης, είτε
- Προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος από PCR τεστ, ως ακολούθως:
- Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Γερμανία, κοκ): πιστοποιητικό από ένα PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν την αναχώρηση.
- Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (π.χ. Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, κοκ): πιστοποιητικά από δύο PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τις δειγματοληψίες να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών. Τα άτομα οφείλουν να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του 2ου τεστ.
- Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας: πιστοποιητικά από δύο PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τις δειγματοληψίες να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών. Τα άτομα υποχρεούνται να παραμένουν σε υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός ή απομόνωση 14 ημέρων ή 7 ημέρων εφόσον υποβληθούν ξανά σε PCR τεστ την 7η ημέρα με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Στην περίπτωση των αφίξεων από την Ινδία (Γκρίζα Κατηγορία), και λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που προκαλεί στη χώρα λόγω της ινδικής μετάλλαξης, εφαρμόζονται τα πιο κάτω:
- απαγορεύεται η είσοδος προσώπων, τα οποία κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή τους διέμειναν ή διήλθαν από το έδαφος της Ινδίας, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν σε ισχύ άδεια εισόδου ή/και άδεια διαμονής στην Κύπρο. Εξαίρεση αποτελούν οι Κύπριοι πολίτες, οι πολίτες χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ και οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν αποκλειστικά μόνιμη κατοικία στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.
- προσκομίζουν πιστοποιητικό από ένα PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν την αναχώρηση.
- τα άτομα που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα, όπου παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημέρων από την ημερομηνία άφιξής τους και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση και αποδεσμεύονται από τον υποχρεωτικό περιορισμό εφόσον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.
- Ανεξαρτήτως της κατηγορίας της χώρας άφιξης, διενεργούνται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Παρόλες όμως τις ενέργειες που εφαρμόζονται, το ενδεχόμενο εισαγωγής των μεταλλάξεων δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Όπως αποδεικνύουν έρευνες που γίνονται διεθνώς, το ινδικό στέλεχος ανιχνεύεται πιο συχνά στα άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία λόγω της έντονης δραστηριοποίησης και κινητικότητάς τους έχουν αυξημένη έκθεση στον ιό και συνεπώς στις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η επιμόλυνση. Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως ο μοναδικός τρόπος ελέγχου της διασποράς των στελεχών του ιού στην κοινότητα είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ώστε το συντομότερο να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό και να αποτραπεί η εμφάνιση νέων στελεχών με πιο επιθετικά χαρακτηριστικά.