25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:58

Σχέδιο κοινής δράσης από Προεδρικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που φιλοξενεί η ΠΕΟ

Σχέδιο δράσης για το 2023 για συντονισμό της κοινής δράσης και της διεθνούς ταξικής αλληλεγγύης θα συζητήσει και θα εγκρίνει η Σύνοδος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που φιλοξενεί η ΠΕΟ την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κύπρο.

Με 50 περίπου σύνεδρους προερχόμενους από 25 χώρες και διερμηνείες σε εφτά γλώσσες, η Σύνοδος θα συζητήσει τον προγραμματισμό των δράσεων της διεθνούς οργάνωσης για το 2023.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ανέφερε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο σε αυτή την πρώτη τακτική του σύνοδο, θα αξιολογήσει τη δράση και την παρουσία της Ομοσπονδίας τον χρόνο που πέρασε και θα διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης «το οποίο να μας επιτρέπει να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο και την παρέμβαση μας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα τους, οδηγώντας τους στο δρόμο των ταξικών αγώνων για την υπεράσπιση των δικών τους γνήσιων ταξικών συμφερόντων».

Σημείωσε ότι η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει, με αποτέλεσμα την παραβίαση των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη δραματική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος διέρχεται μία φάση ακραίας όξυνσης των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών. Επιπλέον, η ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την ίδια ώρα που οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδών, σημείωσε.

«Οι εργαζόμενοι αρνούνται να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους»,  υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα μέλη της ΠΣΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Κάνοντας απολογισμό για τις δράσεις της Ομοσπονδίας για το 2022, ανέφερε ότι καθιερώθηκε η 1η Σεπτέμβρη ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, ενώ στις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια μέρα δράσης της ΠΣΟ. Η γραμματεία της ΠΣΟ συναντήθηκε με τον ΓΔ του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), στον οποίο διαβιβάστηκε η θέση ότι ο ILO πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και στην εφαρμογή των διακηρύξεων για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης που αναμένεται να εγκριθεί από τη Σύνοδο, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι κυρίαρχη θέση έχουν οι δράσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ο Απρίλης είναι μήνας αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενώ ο Ιούλης μήνας αλληλεγγύης στην Κούβα.

«Φιλοδοξία μας είναι να οργανώσουμε επίσης ένα Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Δημοκρατικές και  Συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο με πολύ στοχευμένο τρόπο τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε  και θα εντείνουμε  την απαίτηση μας για πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του ILO, ο οποίος να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και τον πλουραλισμό των απόψεων».

Επιπλέον, τόνισε ότι προγραμματίζεται σημαντική δουλειά και στον τομέα της συνδικαλιστικής και ιδεολογικής μόρφωσης, όπως επίσης και στον τομέα της διάχυσης των πληροφορίων, της αλληλοενημέρωσης και της παρακολούθησης των εξελίξεων γύρω από τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ενώ υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση των Οργανώσεων που ανήκουν στην ΠΣΟ στο κάλεσμα για βοήθεια. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να αποσύρουν τα μέτρα κυρώσεων και οικονομικού πολέμου στη Συρία, ώστε να διευκολυνθεί η δυνατότητα προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

Σχετικά με το δυστύχημα με το τρένο στην Ελλάδα, ο ΓΓ της ΠΣΟ είπε ότι ήταν ένα «τεράστιο έγκλημα γιατί ήταν κάτι αναμενόμενο μετά την ιδιωτικοποίηση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση».

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στον χαιρετισμό της είπε ότι η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται συνεχώς σε απειλή από τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. «Ο κυπριακός λαός, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών παραμένει βίαια διαιρεμένος σχεδόν για 50 χρόνια τώρα λόγω της εισβολής και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την ΠΕΟ, οι αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε η ΠΣΟ, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του διεθνισμού «δεν είναι σύνθημα, είναι βίωμα, αφού εδώ και χρόνια εισπράττουμε αυτή την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εισπράττουμε αλληλεγγύη και δίνουμε αλληλεγγύη».

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους μίλησε για υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων, για απορρύθμιση της εργασίας, υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, που «οδήγησαν σε μια πρωτοφανή μετατόπιση εισοδημάτων από την εργασία στο κεφάλαιο».

«Υπολογίζεται ότι περίπου 10% του εθνικού εισοδήματος μετατοπίστηκε από τους μισθούς στα κέρδη στην τελευταία δεκαετία», ενώ πρόσθεσε ότι το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο διαβρώνεται ακόμα περισσότερο λόγω του ψηλού πληθωρισμού που το 2022 ξεπέρασε το 8%», είπε.

«Η ΠΕΟ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσε σημαντικούς και μαχητικούς αγώνες διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, κατοχυρωμένα βασικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, προστασία και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΟ Mzwandile Makwayiba, ανοίγοντας την Εναρκτήρια Σύνοδο ανέφερε ότι «χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα» για την εργατική τάξη. «Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε την εργατική τάξη», είπε.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στους νεκρούς εργάτες στο Κατάρ κατά την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενώ εξέφρασε και την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους της Τουρκίας και της Συρίας που υποφέρουν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους νεκρούς από το δυστύχημα με το τρένο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και προς τον λαό της Παλαιστίνης, κατέληξε ότι αυτή είναι η «κουλτούρα του καπιταλισμού: για να υπάρχει πρέπει να δημιουργεί συγκρούσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!