6.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 0:28

Συνεργασία για Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά, αποφάσισαν οι Υπ. Παιδείας Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας

Οι Υπουργοί Παιδείας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, σε κοινή δήλωσή τους, ανέλαβαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τη λατινική και την αρχαία ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνοντας και αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, καθώς και τις ανταλλαγές και την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στην κοινή δήλωση με στόχο την «Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας όσον αφορά τη Λατινική και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα», οι τέσσερις Υπουργοί σημείωσαν ότι η λατινική και η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η ζωντανή κληρονομιά, που συνιστά τον κοινό θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού και μεσογειακού πολιτισμού και η ζωτική δύναμη των γλωσσών.

Αναλαμβάνουν, αναφέρουν επίσης, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τη λατινική και την αρχαία ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνοντας και αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, καθώς και τις ανταλλαγές και την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια δυναμική αναφορικά με νέα κοινά έργα, τα οποία θα είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς και σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Κοινή Δήλωση ήταν ένα από τα αποτελέσματα συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε χθες Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, με θέμα «Ευρώπη και Αρχαίες Γλώσσες: Πρώτη Ευρωπαϊκή Ημερίδα για τις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς της Αρχαιότητας». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Γαλλικό Λύκειο Louis-le-Grand στο Παρίσι. Εκτός από τον κ. Προδρόμου, την κοινή δήλωση συνυπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας,  Jean-Michel Blanquer, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, και ο Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Patricio Bianchi. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιθεωρητές και εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο.

Πρόκειται για τη συμβολική έναρξη από τους Ευρωπαίους Υπουργούς μιας εκπαιδευτικής συμμαχίας για τη διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών, η οποία συνδέει τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος του συνεδρίου είναι  να αναδείξει ότι περνώντας από τα ελληνικά και τα λατινικά, που είναι οι μητρικές γλώσσες της Ευρώπης, οι μαθητές ανακαλύπτουν και κατανοούν περισσότερο τη δική τους γλώσσα και τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα θα παραμείνει αυταπόδεικτα δύναμη διαχρονικής γονιμοποίησης νέων ιδεών και της εν γένει επιστημονικής δημιουργίας. Συνέβαλε «επίσης στην ανάπτυξη της ρητορικής, με τα στοιχεία της να αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά προς την Αρχαία Ρώμη και, στη συνέχεια, στο Βυζάντιο»  πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό για την εξαίρετη πρωτοβουλία να επαναφέρει τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά στο επίκεντρο της παιδείας.

Καλωσορίζοντας τους συνυπογράφοντες τη Δήλωση Υπουργούς  Παιδείας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, ο Jean-Michel Blanquer είπε ότι η συνεχής αναζήτηση του λόγου  πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές. «Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος, ότι η εκμάθηση των αρχαίων γλωσσών αποτελεί ουσιαστικό αντίδοτο στα κακά που μας απειλούν και μια από τις πρώτες λύσεις για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!