Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Βρετανίας και διευρύνει την “πράσινη λίστα” των χωρών που μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί τουρίστες, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο.
Την περασμένη βδομάδα που θα γινόταν επανεξέταση της λίστα, ο Υφυπουργός Τουρισμού μετέβη στο Λονδίνο και προσπάθησε να πείσει τους Βρετανούς να βάλουν και την Κύπρο στην “πράσινη λίστα”. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις του κ. Περδίου δεν είχαν αποτέλεσμα και έτσι η Κύπρος δεν συμπεριλήφθηκε στην “πράσινη λίστα”. Το ίδιο έγινε και με την Ελλάδα και κυρίως κάποια νησιά, που αρχικά υπήρχε η ένδειξη ότι θα “απελευθερώνονταν”. Τελικά, η λίστα έμεινε σε αυστηρά πλαίσια, ενώ απ’ αυτή εξήλθε και η Πορτογαλλία, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί που ήδη ήταν στη χώρα αυτή να τρέχουν άρον-άρον να επιστρέψουν πίσω στη Βρετανία για να αποφύγουν την καραντίνα.
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα και καταλυτικά τη χώρα μας, αφού οι Βρετανοί που αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά μας, δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο. Ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες δηλώνουν πλήρως απογοητευμένοι με το θέμα αυτό, αφού βλέπουν και τον Ιούνιο να φεύγει χωρίς τουρίστες από τη Βρετανία.
Στο θέμα ενεπλάκησαν και οι μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες καταγγέλλουν τη Βρετανία ότι εμποδίζει τη μετακίνηση των κατοίκων της, με αρνητικές επιπτώσεις στις εργασίες τους. Μάλιστα, ζήτησαν δημόσια από τον Μπορίς Τζόνσον να αλλάξει τα πρωτόκολλα της χώρας του, ώστε να απελευθερωθούν οι Βρετανοί στα ταξίδια τους. Αντιδράσεις, φαίνεται να υπάρχουν και εντός Βρετανίας από τους ίδιους τους κατοίκους της, οι οποίοι θέλουν να πάνε διακοπές και τους εμποδίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η προσοχή όλων τώρα στρέφεται στη νέα επαναξιολόγηση της “πράσινης λίστας” που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου από τη Βρετανική κυβέρνηση.