Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στο δίκτυο Αρμοδίων Αρχών τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων (PPRI), ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, λέγοντας ότι βοηθά στην εξασφάλιση των φαρμάκων. «Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι ότι είμαστε μια μικρή αγορά και η διαπραγματευτική μας δύναμη με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολύ αδύνατη» ανέφερε.
Το διήμερο συνέδριο του συγκεκριμένου Δικτύου ξεκίνησε τις εργασίες του την Πέμπτη, στην Λάρνακα και σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο ΟΑΥ φιλοξενεί αυτο το «πολύ σημαντικό συνέδριο του δικτύου PPRI, που έχει να κάνει με τις τιμές των φαρμάκων και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά και όλη η διαδικασία για την εξασφάλιση» τόσο των φαρμάκων – για να μην υπάρχουν ελλείψεις – όσο και των τιμών που μπορεί να αντέξει ένα Σύστημα Υγείας.
Πρόσθεσε ότι στο συνέδριο συμμετέχουν 60 άτομα από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία. Στο συνέδριο παρευρίσκεται και η Sabine Vogler, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας στην Αυστρία και επικεφαλής του συγκεκριμένου Οργανισμού καθώς και αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το συνέδριο θα είναι χρήσιμο για όλους τους συμμετέχοντες και τα αποτελέσματα του, όταν αυτά αξιολογηθούν θα είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο και για το μέλλον των φαρμάκων στο νησί μας. Η συμμετοχή του ΟΑΥ σε παρόμοιους Οργανισμούς μας βοηθά στην εξασφάλιση των φαρμάκων».
Χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντική τη συμμετοχή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στο συγκεκριμένο δίκτυο» καθώς, όπως εξήγησε «ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι ότι είμαστε μια μικρή αγορά και η διαπραγματευτική μας δύναμη με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολύ αδύνατη».
Από την πλευρά της η Sabine Vogler, Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Αυστρίας, σημείωσε ότι το δίκτυο πληροφοριών για τη φαρμακευτική τιμολόγηση και την αποζημίωση PPRI ξεκίνησε το 2005.
«Ως ερευνητές και σύμβουλοι πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα μας, διαπιστώσαμε ότι έχουμε μεν επαφές με διάφορες χώρες, αλλά οι ίδιες οι χώρες δεν είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους» είπε.
Σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες ως προς την τιμολόγηση και την αποζημίωση, που είναι εθνικές αρμοδιότητες, είναι κοινές και είναι καλό να υπάρχουν ανταλλαγές.
Αυτός ακριβώς συνέχισε «ήταν ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το έργο για τα πρώτα δύο χρόνια, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αργότερα το έργο έγινε πλήρως βιώσιμο με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας» καθώς και μη χρηματικές συνεισφορές κρατών, όπως η διοργάνωση συναντήσεων.
Το δίκτυο ανέφερε η κα. Vogler «αριθμεί σήμερα 50 χώρες και τώρα είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο αρμόδιων αρχών, για τους ανθρώπους που κάνουν καθημερινή δουλειά, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέχρι τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις».
Αυτή είπε, είναι η πρώτη «προσωπική συνάντηση που έχουμε μετά από τέσσερα χρόνια, αφού προηγουμένως υπήρξαν διαδικτυακές συναντήσεις. Όλο αυτό που γίνεται είναι για να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε αυτά τα φάρμακα που χρειάζονται» κατέληξε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΑΥ, το δίκτυο PPRI έχει σκοπό τη συνεργασία, την ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης, τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία σχέσεων και συνεργασιών μέσω της δικτύωσης των αρμοδίων Αρχών για την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμακευτικών και, τα τελευταία χρόνια, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μέσω της δικτύωσης των αρμοδίων Αρχών για την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Το δίκτυο PPRI, συνεδριάζει ετησίως σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και η συμμετοχή έχει επεκταθεί και πέραν των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ συμμετέχουν από την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου και για πρώτη φορά διεξάγεται στην Κύπρο.