Η τελική ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου εμπίπτει πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Περσεφόνη Παναγή, η οποία δήλωσε εκ νέου ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της δικαιοσύνης, με ολέθριες κατά προέκταση, συνέπειες στο κράτος δικαίου.
Σε γραπτή δήλωσή της, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η κ. Παναγή αναφέρει πως τα υπό αναφορά Μεταρρυθμιστικά Νομοσχέδια της Δικαιοσύνης «έλαβαν τη σημερινή μορφή τους, μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών», σημειώνοντας πως «καίριο ζήτημα διαβούλευσης, ήταν η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ζήτημα για το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προβάλει έντονες επιφυλάξεις, υπό το φως των διαλαμβανομένων στο θεμελιώδες Άρθρο 157 του Συντάγματος».
Σημειώνει ακόμα ότι «σε προηγούμενη ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η διαφοροποίηση των θέσεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα ήταν εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση ‘… και επιτρέπει την άμεση προώθηση της καθυστερημένης ήδη Μεταρρύθμισης’».
«Παρομοίως, η σύγκλιση των θέσεων ως προς τη μορφή που αναμένεται να λάβει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, συνιστά επιπρόσθετο θετικό στοιχείο προς ευνοϊκή κατάληξη της υπό συζήτηση Μεταρρύθμισης», αναφέρει η Πρόεδρος του Ανωτάτου.
Προσθέτει, επίσης, προς ολοκλήρωση της εικόνας ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που κατά καιρούς εκφράζονται μεταξύ των Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως προς τον διαχωρισμό σε Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (προσεγγίσεις απολύτως σεβαστές και πάντοτε αναμενόμενες στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα), συνιστούν απόψεις τους, σε σχέση με την αναγκαιότητα του εν λόγω διαχωρισμού, και όχι τοποθέτηση ως προς τη συνταγματική διάσταση του θέματος».
Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο -όπως και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του- τονίζει ότι «με διακύβευμα πλέον την ίδια την αξιοπιστία του δικαστικού μας συστήματος, η σκοπούμενη Μεταρρύθμιση προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη», ιδιαίτερα όπως συμπληρώνει «με προοπτική την εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων σε όλα τα επίπεδα και τη μη επανάληψη του ιδίου φαινομένου».
Επαναλαμβάνει ότι «τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της δικαιοσύνης, με ολέθριες, κατά προέκταση, συνέπειες στο κράτος δικαίου».
Εκφράζει, τέλος, την έντονη αγωνία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, ενώ σημειώνει εκ νέου ότι «η τελική ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου εμπίπτει πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων».