24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 22:23

Πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ και ΑΑΔΙΠΑ

Συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), είχαν οι ηγεσίες της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ).

Την αντιπροσωπεία της ΑΣΔΥΚ συναποτελούσαν οι Δρ. Γεώργιος Χωραττάς και Χριστόδουλος Αποστολίδης, Πρόεδρος και Γραμματέας, αντίστοιχα, και οι Λούκας Χρίστου και Χάρης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος και Γραμματέας, αντίστοιχα του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος. Από πλευράς της Αρχής, επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρός της κ. Ανδρέας Πασχαλίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΑΣΔΥΚ, στις 25 Απριλίου 2023, στα Γραφεία της Αρχής. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αίτημα του ΚΑΣ για αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ. Ο Πρόεδρος του ΚΑΣ, κ. Χρίστου, μετέφερε την ανησυχία της πλειοψηφίας των αστυνομικών υπαλλήλων, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής και υπέδειξε ότι «η ΑΑΔΙΠΑ ως ανεξάρτητος θεσμός θα πρέπει να διακρίνεται για την αμεροληψία του με την οποία εργάζεται, κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη, όπως επίσης, των Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι συχνά βρίσκονται αδικαιολόγητα στο στόχαστρο».

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις του Κλάδου, που αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της Αρχής. Συγκεκριμένα, αυτές συνοψίζονται στις ακόλουθες:

  • Να μην ασκείται οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο ως παραπονούμενο πολίτη.
  • Αν και εφόσον αποδειχθεί ότι, το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές, τότε να διακόπτεται η εξέταση και να αποστέλλεται ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει κατά πόσο θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη που υπέβαλε το παράπονο (άρθρο 114 του Κεφ.154 με τίτλο Ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό).
  • Να περιληφθεί άρθρο στον οικείο Νόμο που θα προβλέπει και την ενημέρωση του μέλους της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, σχετικά με την κατάληξη της διερεύνησης, ώστε ο υπό κατηγορία αστυνομικός να δύναται, αν το επιθυμεί, να κινηθεί νομικά εναντίον του πολίτη που προέβη στην ανυπόστατη καταγγελία.
  • Να καθοριστεί με εσωτερική νομοθεσία χρονικό πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που σήμερα παρατηρείται.

Ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Πασχαλίδης, προσέγγισε θετικά την πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η υποβολή ψευδών καταγγελιών να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εξήγησε δε, ότι η Αρχή διερευνά μόνο επώνυμα παράπονα και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει βάσιμη υπόθεση, τότε λαμβάνεται γραπτή κατάθεση από τον παραπονούμενο, πριν την έναρξη οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών.

Ο κ. Πασχαλίδης ανάφερε ακόμη, ότι η Αρχή με την ολοκλήρωση μιας διερεύνησης παραπόνου καθηκόντως ενημερώνει το Αρχηγείο Αστυνομίας, για το αποτέλεσμα, αλλά όχι τον φερόμενο υπό καταγγελία αστυνομικό υπάλληλο. Η ενημέρωση του υπό καταγγελία μέλους της Αστυνομίας, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Αρχηγείου και όχι της Αρχής, ανέφερε.

Διαφορετικές ήταν οι προσεγγίσεις της ΑΑΔΙΠΑ και του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ αναφορικά με την εισαγωγή εσωτερικής νομοθεσίας, μέσω της οποίας θα καθορίζεται χρονικό πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων. Η Αρχή διαφωνεί με την εισαγωγή χρονικού πλαισίου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, θα δημιουργήσει πίεση στους ποινικούς ανακριτές. Αντίθετα, ο ΚΑΣ εκτιμά ότι η απουσία χρονικού πλαισίου δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συνάμα λειτουργεί σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων (οικονομικό και ψυχολογικό κόστος).

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, κ. Χρίστου, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με την ηγεσία της ΑΑΔΙΠΑ, σημειώνοντας ότι «έγινε το πρώτο βήμα συνεργασίας και πλέον προσβλέπουμε σε παραγωγική διαβούλευση με την Αρχή, προς αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που αναφύονται στο χώρο της Αστυνομίας, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που ταλαιπωρούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!