Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η μη χρήση ζώνης και κράνους και η οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια ήταν οι καταγγελίες που συγκέντρωσαν το ψηλότερο ποσοστό σε ελέγχους της Τροχαίας σε δύο μήνες και συγκεκριμένα την περίοδο 24 Μαρτίου – 24 Μαΐου.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης ειδικότερα του θέματος του ορίου ταχύτητας συλλέγει στοιχεία από φορείς της Ισπανίας, με στόχο την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών με αποτελεσματικότητα.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τα εξώδικα και νάρκοτεστ τα οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ δείχνουν ότι από 24/3-24/5 έγιναν 21.000 καταγγελίες για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, 3.300 για παραβίαση σημάτων τροχαίας, 1.320 για οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια (κινητό ή άλλο αντικείμενο), 1.100 καταγγελίες για μη χρήση ζώνης/κράνους, 770 για παράνομη στάθμευση, 93 για στάθμευση σε χώρο για ΑμεΑ και 212 για παραβίαση κόκκινου σηματοδότηση στα φώτα τροχαίας.
Σε 402 ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, που γίνονται κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων είτε ύστερα από τροχαία σύγκρουση, βρέθηκαν 280 θετικά νάρκοτεστ (ποσοστό 70%) ενώ 18 άτομα αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα.
Τα στοιχεία για τις εξώδικες καταγγελίες από την 1η Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόστηκαν νέες και αυξημένες ποινές για τα τροχαία αδικήματα, συλλέγονται και αναλύονται από την Αστυνομία. Στόχος είναι η σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών κατά τις οποίες δεν υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις για να γίνει αξιολόγηση του μέτρου της αλλαγής των ποινών.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου ήταν η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (17-23 Μαΐου) στο πλαίσιο της οποίας έγιναν διάφορες δράσεις με κυριότερο στόχο την ασφάλεια των πεζών και με την συμμετοχή των Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας.
Καθορισμός ορίων ταχύτητας 30χλμ στις κατοικημένες περιοχές, πρακτικές Ισπανίας και οδική ασφάλεια μοτοσικλετιστών
Την Δευτέρα 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων της Κύπρου και της Ισπανίας με θέμα την οδική ασφάλεια. Η συνάντηση διευθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ακολουθώντας τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαίου Συντονιστή για την Οδική Ασφάλεια Matthew Baldwin, για στενή συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ισπανικού Εθνικού Φορέα για την οδική ασφάλεια, Direccion General de Traffico (DGT), ο Υποδιευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου, η Συντονίστρια του Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας (ΣΟΑ) Ελπίδα Επαμεινώνδα και ο Σύμβουλος της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιάσονας Σενέκκης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της χρήσης συστημάτων φωτοεπισήμανσης και άλλων τεχνολογιών για την διαχείριση της ταχύτητας στο οδικό δίκτυο.
Στοχεύοντας την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο μερών, η οποία θα συνεχιστεί με ενημέρωση από τους εκπροσώπους του DGT για τις καλές πρακτικές στη χρήση των κινητών συσκευών φωτοεπισήμανσης και τους τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή και χρήση τεχνολογικών συστημάτων το οδικό δίκτυο.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σενέκκης, συζητήθηκε και το θέμα του καθορισμού ορίων ταχύτητας 30χλμ στις κατοικημένες περιοχές.
«Στην Ισπανία από τις 11/5 όλοι οι δρόμοι μονής κατεύθυνσης έχουν όριο 30χλμ και σε δύο πόλεις έχει εφαρμοστεί καθολικά το όριο των 30χλμ σε όλους τους δρόμους» , ανέφερε.
Η συντονίστρια του ΣΟΑ κ. Επαμεινώνδα πληροφόρησε τους Ισπανούς εκπροσώπους του DGT για τις ενέργειες που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Αστυνομία.
Οι Ισπανοί εκπρόσωποι του DGT εξήγησαν τις ενέργειες που έγιναν στη χώρα πριν την εφαρμογή των νέων ορίων ταχύτητας και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια. Μέσω της συνεργασίας με το DGT θα γίνει προσπάθεια να διευθετηθεί επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
Ο κ. Σενέκκης ανέφερε ότι γνωρίζοντας ότι η Ισπανία έχει εφαρμόσει διετές Στρατηγικό Σχέδιο 2019-20 αποκλειστικά για τους μοτοσικλετιστές, επιλέγηκε να συζητηθεί και το θέμα της οδικής ασφάλειας των μοτοσικλετιστών.
«Οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων που λήφθηκαν την προηγούμενη διετία και στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων φορέων των δύο χωρών για να εντοπιστούν οι καλές και αποτελεσματικές πρακτικές που μπορούν να διαμορφωθούν και να αξιοποιηθούν και στην Κύπρο για την μείωση των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται μοτοσικλέτες», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ