7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:02

Νέο κύμα φαλαινών «Ζιφιός» εκβράσθηκε στην Αργάκα – Έξι νεκρές

Νέο κύμα φαλαινών «Ζιφιός» εκβράσθηκε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους σήμερα Παρασκευή και χθες Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Λειτουργό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Λαυρέντη Βασιλειάδη, στην περιοχή σπεύδουν εκ νέου σήμερα λειτουργοί του τμήματος αλλά και των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει.

Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε πως την Πέμπτη το απόγευμα εντοπίστηκαν τρεις φάλαινες «Ζιφιός» και όπως διαπιστώθηκε ήταν ζωντανές, δεν έφεραν εξωτερικές κακώσεις και προωθήθηκαν στη θάλασσα. Ωστόσο μια από αυτές εντοπίστηκε νεκρή. Οι τέσσερις φάλαινες «Ζιφιός», συνέχισε, εκβράσθηκαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στην παραλία της Αργάκας, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Χρυσοχούς.

Με τη συνδρομή μελών της νεολαίας του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς αλλά και των λειτουργών των αρμοδίων τμημάτων οι φάλαινες οδηγήθηκαν πίσω στο νερό και άρχισαν να κολυμπούν και να απομακρύνονται από την ακτή εκτός της μίας που εντοπίστηκε νεκρή.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη λειτουργοί του τμήματος παρά το γεγονός ότι επικρατεί θαλασσοταραχή στην περιοχή, βρίσκονται σε επιφυλακή και επιβλέπουν τις ακτές. Σήμερα χρειάστηκε να επέμβουν εκ νέου μετά από ενημέρωση για κύμα φαλαινών που εκβράστηκαν στη θάλασσα.

Ο κ. Βασιλειάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φάλαινες να εκβράσθηκαν στην ακτή λόγω της θαλασσοταραχής. Θα πρέπει είπε «να γίνουν μελέτες και να πάρουμε δείγματα για τοξικολογικές αναλύσεις».

Σήμερα ωστόσο Παρασκευή παρατηρήθηκε όπως είπε μαζικός εκβρασμός άλλων έξι φαλαινών που είναι νεκρές και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποια εξ αυτών ήταν απ’ αυτές που βγήκαν χθες στη στεριά και ακολούθως επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα με τη βοήθεια του κοινού. Υπολογίζεται ωστόσο ότι αυτό θα διαφανεί από το φωτογραφικό υλικό που λήφθηκε. Επεσήμανε επίσης πως υπήρχαν πληροφορίες για εκβρασμούς από τις κατεχόμενες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, ο ζιφιός, που τρέφεται κυρίως με καλαμάρια, είναι μια από τις φάλαινες της Μεσογείου που εξοκείλλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Είναι, συνέχισε, απειλούμενο είδος και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, σημειώνοντας πως καταδύεται σε μεγάλα βάθη μέχρι 2000 μέτρα περίπου. Είπε ακόμη πως ένας από τους λόγους που επηρεάζονται αυτά τα είδη είναι από διάφορους ανθρωπογενείς καταστάσεις όπως από εκρήξεις και στρατιωτικές ασκήσεις. Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εντοπισθεί νεκρή φάλαινα του ιδίου είδους σε παραλία των Μαντριών, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!