Λόγω των αυξημένων εισροών νερού στα φράγματα, προγραμματίζεται η μείωση της παραγωγής των μονάδων αφαλάτωσης για το 2022, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τις ανάγκες που εξυπηρετεί το νερό των φραγμάτων, η κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι τα μεγάλα φράγματα αποτελούν πηγή νερού για τα Κυβερνητικά Υδατικά Έργα (ΚΥΕ), τα οποία διαχειρίζεται το ΤΑΥ. Πηγή νερού για τα έργα αυτά είναι επίσης η αφαλάτωση, καθώς και το ανακυκλωμένο νερό που παράγεται από τα αποχετευτικά συστήματα των αστικών περιοχών, πρόσθεσε.
Η κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι από τα ΚΥΕ εξυπηρετείται για σκοπούς ύδρευσης (πόσιμο νερό) το 80% περίπου των αναγκών παγκύπρια, τόσο για οικιακή χρήση όσο και για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα, από τα έργα αυτά, εξυπηρετείται περίπου το 40% των αναγκών γεωργικής άρδευσης.
Η ποσότητα που διοχετεύεται από τα ΚΥΕ για ύδρευση ανέρχεται στα 97 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο και προέρχεται από τα φράγματα (κατόπιν της αναγκαίας διύλισης) καθώς επίσης και από τις αφαλατώσεις, δήλωσε η Διευθύντρια του ΤΑΥ.
«Σε ό,τι αφορά την άρδευση, στις περιοχές των ΚΥΕ παρέχεται νερό από τα φράγματα, ανάλογα με τις εκάστοτε διαθέσιμες ποσότητες. Η μέση ετήσια παροχή αδιύλιστου νερού άρδευσης από τα φράγματα κυμαίνεται γύρω στα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η οποία όμως εξαρτάται πάντα από το ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων και τη διαθέσιμη ποσότητα για άρδευση», είπε η κ. Χατζηγεωργίου.
Ερωτηθείσα για τον βαθμό χρήσης του νερού από τις αφαλατώσεις την τρέχουσα περίοδο, η κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι το νερό από τις αφαλατώσεις αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υδατικού ισοζυγίου στην Κύπρο και διασφαλίζει τη συνεχή και απρόσκοπτη παροχή νερού για ύδρευση, ώστε να εξυπηρετούνται πλήρως οι ανάγκες σε πόσιμο νερό.
«Παρά το γεγονός ότι φέτος είχαμε, μέχρι σήμερα, ικανοποιητικές εισροές στα φράγματα σε σύγκριση με την περσινή -άνομβρη- χρονιά, οι μονάδες αφαλάτωσης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στον βαθμό που είναι απαραίτητο για κάλυψη των κατά τόπους υδρευτικών αναγκών», είπε η Διευθύντρια του ΤΑΥ, προσθέτοντας ότι οι μονάδες αφαλάτωσης μπορεί να τεθούν είτε σε κατάσταση αναμονής είτε σε μερική ή πλήρη λειτουργία, ώστε να συμπληρώνουν τις κατά τόπους ανάγκες από την παραγωγή πόσιμου νερού από τα διυλιστήρια.
«Δεδομένων των αυξημένων εισροών στα φράγματα, προγραμματίζεται η μείωση της παραγωγής των μονάδων αφαλάτωσης για το 2022, στον βαθμό που θα διασφαλίζεται η κατά τόπους κάλυψη των υδρευτικών αναγκών και η ασφάλεια παροχής, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση παρουσιάζεται αισθητά αυξημένη», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου.
Κατά το 2021, που ήταν μία άνομβρη χρονιά, όπως είπε, παρήχθησαν 48,3 εκ.κ.μ. αφαλατωμένου νερού, με συνολικό κόστος 53,6 εκ. ευρώ, ενώ αναλόγως του πώς θα καταλήξει η φετινή χρονιά από πλευράς βροχοπτώσεων και στη βάση των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατανομή του νερού κατά περιοχή και κατά χρήση, αναμένεται να επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το κόστος των αφαλατώσεων στο κράτος αυτή την περίοδο, δεδομένης της αυξημένης βροχόπτωσης, η Διευθύντρια του ΤΑΥ απάντησε ότι οι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν μέσω μακροπρόθεσμων Συμβολαίων στα οποία καθορίζεται το ανά κυβικό μέτρο κόστος αγοράς του αφαλατωμένου νερού που προμηθεύεται στο Κράτος.
«Ωστόσο, σε περιόδους αυξημένων βροχοπτώσεων η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης μειώνεται και επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου. Η συνολική όμως επίδραση στο μοναδιαίο κόστος του πόσιμου νερού θα φανεί όταν πλέον ολοκληρωθεί το υδρολογικό έτος και θα έχουμε πλήρη εικόνα του υδατικού ισοζυγίου, κατέληξε.