7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:13

Μεγάλο πλήγμα στις ανοικτές καλλιέργειες λόγω καιρού, δηλώνουν αγροτικές οργανώσεις

O παγετός και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες την Κύπρο, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρκετές ανοικτές καλλιέργειες, δηλώνουν αγροτικές οργανώσεις. Σε ολική καταστροφή ανοικτών καλλιεργειών, αναφέρεται σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης. Πλήγηκαν ανεπανόρθωτα, λέει ο ο Γιαννάκης Γαβριήλ,ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής  και Επαρχιακός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου. Οι δύο οργανώσεις ζητούν στήριξη των γεωργών από το κράτος, ενώ η  Ανδρούλλα Γεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνει ότι σε όλες τις επαρχίες έχει υποστεί ζημιές από τον παγετό η καλλιέργεια της πατάτας, καθώς και άλλα λαχανικά και δενδρώδης καλλιέργειες έχουν υποστεί αρκετές ζημιές, και οιλειτουργοί του Τμήματος παρακολουθούν επί του πεδίου και καταγράφουν τις ζημιές.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν στήριξη, με την υιοθέτηση απλών, όπως δηλώνουβν, μέτρων μεταξύ των οποίων μείωση του Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και πλαφόν στις τιμές των σιτηρών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής  και Επαρχιακός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου «ο παγετός και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες την Κύπρο, είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν ανεπανόρθωτα αρκετές ανοικτές καλλιέργειες, που βρίσκονταν εκτός θερμοκηπίου, στην επαρχία Λάρνακας, την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και άλλες επαρχίες του νησιού».

Οπως είπε ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, «το νέο σχέδιο Γεωργικής Ασφάλισης χρήζει αναθεώρησης γιατί έχει αρκετές στρεβλώσεις, ενώ αναμένεται να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς έχοντα».

Πρόσθεσε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι γεωργοί είναι αυτό της αύξησης στις τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιούν  για τις καλλιέργειες τους, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ασήκωτες αφού δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Αναμένουμε από το κράτος να εξαγγείλει μέτρα στήριξης των αγροτών οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα να κλείσουν τις καλλιέργειες τους».

Ωστόσο, σημείωσε «όσες φορές και αν οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τις αυξήσεις των τιμών, όσο και για τη μη στήριξη τους από το κράτος, δεν υπήρξε ανταπόκριση».

Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ο Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως «οι συγκεκριμένες αυξήσεις των τιμών στα αγαθά όπως πατάτες, λαχανικά και φρούτα, σχετίζονται με τους μεσιτέμπορες και όχι με τους γεωργούς. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις των τιμών των διαφόρων αγαθών, αλλά οι γεωργοί να μην αμείβονται σωστά». Πρόσφατα ψήφισαν, σημείωσε, μια νέα Νομοθεσία περί Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί και να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, προσθέτοντας πως «έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι έλεγχοι για τη συγκεκριμένη Νομοθεσία».

Το κράτος, συνέχισε, «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να στηρίξει τους γεωργούς και τους αγρότες εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής τομέας. Ορισμένα απλά βήματα που μπορεί να γίνουν για να στηριχθούν οι αγρότες είναι η μείωση του Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν στις τιμές των σιτηρών και η εφαρμογή της Νομοθεσίας για Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές».

Από τη πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέφερε ότι «ο παγετός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν όλες τις επαρχίες και όλες τις καλλιέργειες. Περισσότερο επηρεάστηκαν οι πατατοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή και άλλα φρουτόδεντρα που είναι ανοικτές, αφού οι υπόλοιπες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων φθαρτά και άλλα λαχανικά, βρίσκονται σε θερμοκήπια».

Πρόσθεσε ότι «χρόνο με το χρόνο θα έχουμε συχνότερα τέτοιου είδους φαινόμενα όπως παγετό, χαλαζόπτωση και έντονη πολυομβρία που επηρεάζουν πρωτίστως και όχι μόνο, την ανοικτή καλλιέργεια. Οι αγρότες έχουν αναλάβει ένα μεγάλο κόστος που ξεκινά από την αγορά των φυτών και ολοκληρώνεται με την συγκομιδή, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο τελευταίως, οι ανοικτές καλλιέργειες έχουν υποστεί ολική καταστροφή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαπάνης ευχαρίστησε «τους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας για την επίσκεψη στις πληγείσες από τον παγετό περιοχές και την καταγραφή των ζημιών. Ωστόσο, ζητούμε όπως η συγκεκριμένη διαδικασία προχωρήσει άμεσα και γρήγορα, ενώ εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του λειτουργού του Υπουργείου Γεωργίας να καθορίσει ποια θα είναι η πληγείσα περιοχή και ποια θα είναι η έκταση της, ώστε να μπορούν να δοθούν σωστά και δίκαια τυχόν αποζημιώσεις».

Από την πλευρά της η Ανδρούλλα Γεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «φέτος ήταν πραγματικά μια δύσκολη χρονιά στη γεωργική παραγωγή της Κύπρου, λόγω της επιβάρυνσης από την κλιματική αλλαγή. Σε όλες τις επαρχίες έχει υποστεί ζημιές από τον παγετό η καλλιέργεια της πατάτας καθώς και άλλα λαχανικά και δενδρώδης καλλιέργειες έχουν υποστεί αρκετές ζημιές».

Πρόσθεσε ότι «οι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας βρίσκονται έξω, παρακολουθούν επί του πεδίου όλα τα θέματα που αφορούν τις καλλιέργειες και καταγράφει τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό».

Σε ερώτηση αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα λαχανικά λόγω ακριβώς των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, η κα. Γεωργίου απάντησε πως «όλοι αντιλαμβάνονται πως έχουν αυξηθεί οι τιμές σε διάφορα γεωργικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο δεν θα πρέπει το οποιοδήποτε κόστος να επιμεριστεί μόνο στους γεωργούς μας».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση «στο κοινό να επισκέπτεται τις λαϊκές αγορές που βρίσκονται σε όλες τις πόλεις και σε αρκετές Κοινότητες, όπου μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα που επιθυμούν σε πιο χαμηλές τιμές. Ακόμα προτρέπουμε τον κόσμο να προτιμά τα κυπριακά προϊόντα ούτως ώστε να βοηθήσει με τον τρόπο του, τον αγροτικό κόσμο, που τα τελευταία χρόνια περνά δύσκολα».

Οσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας είπε πως «είναι φυσιολογικό σε μια τέτοια περίοδο, όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα, οι γεωργοί και εταιρείες που είχαν δεσμεύσεις με υπεραγορές του εξωτερικού, να μην μπορούν να τις εκπληρώσουν στον βαθμό που έπρεπε».

Σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες γεωργών που υποστηρίζουν πως ουσιαστικά εργάζονται με ζημιές, αφού η παραγωγή δεν είναι αρκετή για να βγάλουν τα έξοδα τους, η Ανδρούλλα Γεωργίου, είπε ότι «το γεωργικό επάγγελμα είναι από τα πιο δύσκολα, αφού εκτός των άλλων, υπόκειται και στις κλιματολογικές αλλαγές και συνθήκες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή οι πιέσεις που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ μεγάλες» είπε.

Ωστόσο συνέχισε «το κράτος και η κυβέρνηση ήταν πραγματικά δίπλα στον αγροτικό κόσμο, τόσο όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων αλλά και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Καταρτίστηκαν σχέδια, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό έλαβαν αποζημιώσεις, ενώ συνεχίζονται οι καταγραφές ζημιών από λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας το τελευταίο διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!