Μέσω του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει η Κύπρος στο ερευνητικό έργο Nexus (Twinning Research and Innovation Institutions to Design and Implement Inclusive GEPs), για την ανάπτυξη Σχεδίων Ισότητας των Φύλων χωρίς αποκλεισμούς. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι το έργο NEXUS εξασφάλισε κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon Europe.
Σημειώνεται ότι το έργο συμμετέχουν δέκα ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς σε Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σερβία και Τουρκία, που επιδιώκουν τη γεφύρωση των κενών συμμετοχικότητας στη δομή τους με στόχο την ανάπτυξη Σχεδίων Ισότητας των Φύλων χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και τη γεωγραφική ενσωμάτωση με την πιλοτική εφαρμογή δράσεων στα επτά κράτη μέλη της ΕΕ και τις δύο συνδεδεμένες χώρες (Τουρκία και Σερβία).
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick, το έργο NEXUS συντονίζει η Ερευνητική Μονάδα RIGE – Gender Equality and Inclusion Unit του Πανεπιστημίου Frederick, με επικεφαλής τη Δρ. Πετρούλα Μαυρικίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου.
«Οι όποιες αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στην ισότητα των φύλων, θέλουμε να είναι θεσμικές. Συμμετέχοντας στο έργο NEXUS, κάνουμε ένα επιπλέον βήμα προς τη θεσμική διασφάλιση της ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό σημαίνει πως μας ενδιαφέρει το φύλο αλλά και η φυλή, η εθνότητα, η υπηκοότητα, η θρησκεία, οι πεποιθήσεις, η αρτιμέλεια, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσδιορισμός κ.ά. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τους εταίρους μας σε αυτό το έργο, επιδιώκουμε την ανάπτυξη συμπεριληπτικών Σχεδίων Ισότητας Φύλων με διαθεματικό προσανατολισμό», αναφέρει η κ. Μαυρικίου.
Κατά την εκπόνηση του έργου, προσθέτει η ανακοίνωση, θα διενεργηθούν αναλύσεις σχετικά με το πώς ο κάθε οργανισμός, που έχει πρόσφατα εφαρμόσει το δικό του Σχέδιο Ισότητας Φύλων, έχει συλλέξει τα δεδομένα του, πώς αυτά αξιολογήθηκαν και ποιες είναι/ήταν οι πιθανές προκλήσεις κατά την εφαρμογή των Σχεδίων.
Προστίθεται ότι το Πανεπιστήμιο Frederick υιοθέτησε το δικό του διαθεματικό Σχέδιο Ισότητας Φύλων για την τετραετία 2021-2025, με σκοπό να γεφυρώσει το μισθολογικό έμφυλο χάσμα, ώστε η εκπροσώπηση γυναικών στα ανώτερα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, ποσοστό το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου, το Πανεπιστήμιο έχει συντάξει Κώδικα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης.