Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν τις ανησυχίες των Τυροκόμων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαγο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία το προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού οποίος κατοχύρωσε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διάρκειας πέραν των δύο ωρών, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Γεωργίας και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, ο κ. Καδής ανακοίνωσε πως στις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τις υπόλοιπες ομάδες (αγροτικές οργανώσεις, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι) που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού και «θα συζητήσουμε τις λύσεις οι οποίες προτάθηκαν και συζητήθηκαν σήμερα».
Ο Υπουργός Γεωργίας, αφού χαρακτήρισε δημιουργικό τον διάλογο που διεξήχθη στη σύσκεψη, είπε ότι παρουσιάστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και «εκφράστηκαν από τον Σύνδεσμο Τυροκόμων ανησυχίες οι οποίες προκύπτουν μέσα από το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα».
Ανέφερε ότι συζητήθηκαν τόσο πιθανές λύσεις οι οποίες πάντοτε θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της γνωμάτευσης όσο και τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να ξεπεραστούν οι ανησυχίες που κατέθεσε ο Σύνδεσμος των Τυροκόμων.
«Μπήκαν πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς τον τρόπο απάντησης σε αυτές τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί», σημείωσε.
«Στόχος είναι να φθάσουμε σε κοινές αποφάσεις μέσα από τις οποίες θα προστατεύεται αυτό το πολύτιμο προϊόν το οποίο παράγεται στον τόπο μας και φέρει το όνομα χαλούμι», υπογράμμισε και τόνισε πως «στόχος είναι να παράγεται χαλούμι ως ΠΟΠ με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας».
Ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε όπως πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος και με τις υπόλοιπες ομάδες να μην εισέλθει σε λεπτομέρειες των προνοιών που συζητήθηκαν.
Σε ερώτηση αν θα δοθούν αποζημιώσεις ή αν θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ο κ. Καδής είπε ότι «λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν αποθέματα» και πρόσθεσε πως «μέσα από τις λύσεις που συζητάμε αντιμετωπίζεται και αυτό το ζήτημα με ικανοποιητικό τρόπο».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ευκαιρία που έδωσε στον Σύνδεσμο να παρουσιάσει με πραγματικά δεδομένα, όπως είπε, «ως οι βασικοί πρωταγωνιστές στην παραγωγή και προώθηση του εθνικού μας τυριού».
«Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση όπου θέλουμε να πιστεύουμε πως έγινε ένα μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση με βάση τις οδηγίες πάντα του Γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος ήρθε στη συνάντηση με καλή διάθεση «για να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση που είναι η ενίσχυση του χαλλουμιού ως το εθνικό μας προϊόν».
Ο κ. Πέτρου δεν θέλησε να αναφερθεί δημοσίως στις προτάσεις που έθεσε ο Σύνδεσμος προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος και με τις υπόλοιπες ομάδες που εμπλέκονται, ενώ σε σχέση με ενδεχόμενες «κόκκινες γραμμές» του Συνδέσμου, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος είχε πάντοτε τις θέσεις του πάνω στις οποίες «ήταν και οι αρχικές λύσεις» του Υπουργού Γεωργίας που έθεσε κατά τις διαπραγματεύσεις.
Αυτές είναι, συνέχισε, «να μην χυθεί λίτρο από κανέναν κτηνοτρόφο και να μην χαθεί ούτε ένα κιλό εξαγωγές».
«Με αυτή την λύση όλοι θα κερδίσουμε», κατέληξε.