Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα μικρότερων κρατών μελών της ΕΕ με πολύ υψηλό επίπεδο συνεισφοράς στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος άμυνας και στην καινοτομία αυτού του τομέα, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Γίρι Σέντιβι.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να είναι ένα δραστήριο κράτος με τη συμμετοχή της σε προγράμματα, ομάδες εργασίας και δράσεις του οργανισμού.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης είπε αρχικά πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας αποτελεί ένα σημαντικό οργανισμό για την Κυπριακή Δημοκρατία και γενικότερα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών εξοπλισμών και δυνατοτήτων.
Όπως είπε, με τον κ. Σέντιβι έχουν σήμερα από κοινού κηρύξει την έναρξη του πανευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια όπου η Κύπρος, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, προχωρεί σε υλοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η ΕΕ έχει αποφασίσει σειρά πρωτοβουλιών για θέματα άμυνας και ασφάλειας όπως η υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).
«Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και στηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», είπε και σημείωσε πως η χώρα συμμετέχει σε εννέα προγράμματα της PESCO και μέσω αυτών εμβαθύνει και διευρύνει τους τομείς εταιρικής συνεργασίας που διατηρεί τόσο με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτα κράτη όπως οι ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, ο ρόλος του ευρωπαϊκού οργανισμού άμυνας είναι κεντρικός σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών αμυντικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας. Το Υπουργείο Άμυνας, επεσήμανε, στηρίζει το αναδυόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στηρίζει τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό και ακαδημαϊκό τομέα για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
Ήδη, όπως είπε, έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτο αριθμό συμμετοχών σε επιτυχημένες προτάσεις σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP). Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, χαρακτήρισε ο Υπουργός το γεγονός ότι για πρώτη φορά, κυπριακή εταιρεία έχει αναλάβει καθήκοντα συντονιστή κοινοπραξίας σε πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το EDIDP ενώ παράλληλα το Υπουργείο Άμυνας έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για τα Κράτη-Μέλη τα οποία συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με προϋπολογισμό ύψους 1 δις. ευρώ περίπου, ανά έτος και την ανακοίνωση των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων για το 2021, περισσότερες κυπριακές εταιρείες και οργανισμοί θα επωφεληθούν των ευκαιριών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά τη συνάντηση του με τον κ. Σέντιβι, ο κ. Πετρίδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και του αναβαθμισμένου επιπέδου φιλοδοξίας που έχει τεθεί μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών.
«Το 2022 όπως έχουν δηλώσει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι έτος της ευρωπαϊκής άμυνας. Προσβλέπουμε στην αποτελεσματική προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα άμυνας που θα διοργανωθεί το επόμενο έτος κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας για λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Σέντιβι είπε ότι η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικά ενεργό και επιτυχημένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αλλά και σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος άμυνας.
Η Κύπρος συνεισφέρει, όπως είπε, επί του παρόντος σε δώδεκα έργα και προγράμματα του Οργανισμού σε θέματα που κυμαίνονται από Maritime Surveillance, Military Mobility και EU Multimodal Transport Hub Network έως και σε κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις ελικοπτέρων ή κοινή χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού μεταξύ των κρατών μελών.
Επιπλέον, είπε, η Κύπρος συμμετέχει ή συμμετέχει σε 10 έργα της PESCO, γεγονός που αντικατοπτρίζει την υποστήριξη της χώρας στην αμυντική συνεργασία της ΕΕ. Επιπλέον, συνέχισε, η επιτυχία της κυπριακής βιομηχανίας σε 10 έργα της EDIDP αποδεικνύει ότι οι κυπριακές εταιρείες συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο κ. Σέντιβι επεσήμανε ότι ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψής του είναι να ακούσει και να κατανοήσει πώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω την Κύπρο, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας, «αλλά είμαστε πολύ πιο κοντά μεταξύ μας».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα μικρότερων κρατών μελών της ΕΕ με πολύ υψηλό επίπεδο συνεισφοράς στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων και στην καινοτομία αυτού του τομέα.