Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που απορρέουν από την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την «Έξυπνη Κύπρο – Smart Cyprus», καθώς και η δημιουργία της σχετικής Παγκύπριας Πλατφόρμας από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσιάστηκαν σε πέντε περιφερειακές ενημερωτικές συναντήσεις για την “εφαρμογή της προσέγγισης των έξυπνων αγροτικών περιοχών”.
Τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα και σημαντικά βήματα για την επίτευξη του στόχου για τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση του τόπου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για το θέμα, Μάκης Παπαμιχαήλ. “Σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένη η δυνατότητα αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, όπως η υπό δημιουργία Πλατφόρμα, καθώς και άλλων έξυπνων λύσεων, όπως η τηλεμετρία, η τηλε-υγεία, η πυρασφάλεια κ.α., από τις αγροτικές περιοχές, σημειώνει.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις Κοινότητες της Γαλάτας, της Σκαρίνου, της Τριμίκλινης, του Λιοπετριού και της Τσάδας, καλύπτοντας το σύνολο των Επαρχιών της Κύπρου και των αγροτικών περιοχών της, μεταξύ 27 Μαρτίου και 5 Απριλίου και διοργανώθηκαν από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με την υποστήριξη της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου και της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας “E40 Europe”.
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη συνάντηση της Τριμίκλινης. Χαιρετισμό στις συναντήσεις απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Αντρέας Κιτρομηλίδης ή εκπρόσωποι του – στη Γαλάτα, ο Σωτήρης Κυριάκου, Κοινοτάρχης Αγροκηπιάς και στην Τσάδα, ο Μιχάλης Νικάνδρου, Κοινοτάρχης Αναρίτας.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιελάμβανε παρουσιάσεις από το Υφυπουργείο, για τη Στρατηγική της «Έξυπνης Κύπρου – Smart Cyprus», την Πλατφόρμα που δημιουργείται και ενισχύει την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής, καθώς και έξυπνες λύσεις που μπορούν να δημιουργηθούν και να φιλοξενηθούν στην Πλατφόρμα, σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Επίσης, έγινε παρουσίαση από τον Μάκη Παπαμιχαήλ, Εθνικό Εμπειρογνώμονα του “Έργου Smart Rural 27”, για τον Ορισμό των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών, τα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής των προτεραιοτήτων των αγροτικών περιοχών σε έξυπνες λύσεις και καλές πρακτικές εφαρμογής από άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, εκπρόσωποι του Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μίλησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις χρηματοδοτήσεις που περιλαμβάνει για έξυπνες και καινοτόμες επενδύσεις.
Οι συναντήσεις απευθύνονταν σε εκπροσώπους και στελέχη των Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και σε εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων των αγροτικών περιοχών. Συνολικά, στις συναντήσεις συμμετείχαν 110 άτομα.
“Οι Έξυπνες Αναπτυξιακές Στρατηγικές αποτελούν ένα πολύτιμο και μέχρι σήμερα αναξιοποίητο εργαλείο για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εστίαση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο μιας ευέλικτης, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας, Μάκης Παπαμιχαήλ, προσθέτοντας ότι η εκπόνηση και η υλοποίηση σχετικών Στρατηγικών είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει σε μια σύγχρονη, ψηφιακή, αποδοτική ως προς τη χρήση πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, καθώς και μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή επικράτεια.