Ο υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές οδηγεί στην ανάγκη για εισαγωγή του θεσμού του ηλεκτρονικού βραχιολιού στους υπόδικους, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα, όπως και άλλα ζητήματα, που άπτονται των ζητημάτων των φυλακών, όπως η μαγνητοφώνηση των καταθέσεων σε υποθέσεις κακουργημάτων.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε αρχικά στην τοποθέτηση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών ότι οι Φυλακές έχουν 424 θέσεις για τους εγκλείστους και σήμερα βρίσκονται στις φυλακές 763 άτομα. Η κατάσταση είναι οριακή, είπε ο κ. Τορναρίτης, και σημείωσε πως η Διευθύντρια ανέφερε πως τις τελευταίες βδομάδες φυλακίζονται αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που πρέπει να εξεταστεί, καθώς υπάρχουν διεθνείς συνθήκες με βάση τις οποίες η παράνομη είσοδος δεν αποτελεί κατ΄ ανάγκη ποινικό αδίκημα.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα του κατ΄ οίκον περιορισμού των υποδίκων, δηλαδή την εισαγωγή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υποδίκων αυτών. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές εκ των χωρών της ΕΕ», είπε και εξήγησε πως πρόκειται για το γνωστό βραχιολάκι.
Ο κ. Τορναρίτης είπε πως στο σύνολο τα κόμματα τάσσονται υπέρ αυτής της εφαρμογής, όπως επίσης και η Κυβέρνηση, την οποία έχει καλέσει η Επιτροπή το συντομότερο δυνατό να καταθέσει νομοσχέδιο. Αν όχι, η Επιτροπή θα προχωρήσει με πρόταση Νόμου.
Παράλληλα, η Επιτροπή όπως είπε ο Πρόεδρος της, έχει συζητήσει τον Περί Φυλακών Νόμο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα. Η συζήτηση, που άρχισε σήμερα θα συνεχιστεί, όπως είπε, τους μήνες που έρχονται.
Ακόμη, συζήτησε μια Πρόταση Νόμου που εισάγει ουσιαστικά την μαγνητοφωνημένη κατάθεση των υπόπτων σε κακουργήματα. Όπως είπε, σήμερα εφαρμόζεται κατ εξαίρεση για θέματα που αφορούν βία στην οικογένεια ή σεξουαλικά αδικήματα. Πρόσθεσε πως η Κύπρος και σε αυτό το τομέα πρέπει να εισέλθει στον 21ο αιώνα και να υπάρχει μαγνητοσκόπηση και μαγνητοφώνηση των καταθέσεων.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε στη συνέχεια πως η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε πως το επόμενο δεκαήμερο θα επισκεφθεί τις Κεντρικές Φυλακές και για πρώτη φορά θα συνεδριάσει εκεί, μετά που θα ακούσει τις θέσεις των ίδιων των φυλακισμένων.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος, ο οποίος έχει καταδικαστεί, να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του με βραχιολάκι, ο κ. Τορναρίτης είπε πως αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι μόνο για τους υπόδικους.
Πρόσθεσε πως αυτή η νομοθεσία συζητείται γιατί πρώτον, η εφαρμόζεται στα πλείστα κράτη της ΕΕ, δεύτερον, υπάρχει υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές και τρίτον, γιατί συμπεριλαμβάνεται στις εισηγήσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποινικά ζητήματα του 2017.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ αποδίδει μεγάλη σημασία στην εμβάθυνση του κράτος Δικαίου το οποίο σημαίνει σεβασμός σε δικαιώματα και ελευθερίες. Είπε πως γι αυτό το κόμμα του συμμετείχε στη διαδικασία διαμόρφωσης προτάσεων Νόμου που ενισχύουν και διασφαλίζουν δικαιώματα υπόπτων, κατηγορουμένων, κρατουμένων και υποδίκων.
«Υπάρχει μια γενική συναντίληψη των μελών της Επιτροπής ότι το δίκαιο και η δικονομία χρειάζονται εκσυγχρονισμό σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Έχουν τεθεί μια σειρά προβληματισμοί από πλευράς Υπουργείου και Αστυνομίας, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αυτοί οι προβληματισμοί και να μετατραπούν σε θετική άποψη για να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε διότι ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε δυστυχώς πολύ πίσω σε ό,τι αφορά το εκσυγχρονισμό των μεθόδων, των διαδικασιών και των κανονισμών που αφορούν τα δικαιώματα των πιο πάνω προσώπων», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη μέθοδο με το βραχιολάκι, ο κ. Δαμιανού είπε πως το κόμμα του συνυπογράφει στην Πρόταση Νόμου και είπε πως είναι αυτονόητο ότι με τον ίδιο τρόπο που κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των κρατουμένων για τη χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των υπόπτων και υποδίκων.