7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:15

Εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας κατά του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου

Σε εκδήλωση και δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ και του Hibakusha καλεί το κοινό, η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα στις 26 Απριλίου 2023, μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας με αφορμή την 37η επέτειο της τραγωδίας του Τσερνομπίλ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 26η Απριλίου 2023 είναι και η μέρα πριν από τη διοργάνωση εορτασμών στο Άκκιουγιου για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού, σε μια περιοχή όπου συμβαίνουν σεισμοί κατά καιρούς, με πιο πρόσφατο αυτόν των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου 2023, που κατέστρεψε πόλεις και χωριά στην Τουρκία και τη Συρία και τις ζωές των ανθρώπων.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 15:00 με τα εγκαίνια της έκθεσης “No more Hibakusha!”. Την έκθεση θα παρουσιάσει η συντονίστρια του nukleersiz.org και ανεξάρτητη ερευνήτρια Pinar Demircan. Η ίδια θα προβεί σε παρουσίαση επίσης, των «τελευταίων εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu και άλλων». Στην συνέχεια, ο Θεόδωρος Χριστούδιας θα μιλήσει για τον κίνδυνο από την ατμοσφαιρική διασπορά ραδιονουκλεϊδίων μετά από ατυχήματα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Ακολούθως θα δημιουργηθεί ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ και του Hibakusha.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τα μέλη της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας, επεσήμαναν ότι το Άκκιουγιου, ο πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία, απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας και είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Όπως είπε το μέλος Χριστίνα Νικολάου, οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς όχι μόνο αποτελούν απειλή για το περιβάλλον, αλλά πρωτίστως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων των γύρω περιοχών.

«Μια πιθανή διαρροή θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους κατοίκους.  Επιπλέον, οι έμμεσοι κίνδυνοι είναι επίσης πολύ σημαντικοί και επικίνδυνοι. Η ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, υπέδαφος, νερό) στην άτυχη περίπτωση ατυχήματος, θα επηρέαζε όχι μόνο την κοντινή περιοχή, αφού η ραδιενέργεια μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά άλλες σε σχετική απόσταση μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής», πρόσθεσε.

Στην διάσκεψη αναφέρθηκε ότι 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας, στην Ιαπωνία αυτή την φορά, ακόμη μιας πυρηνικής τραγωδίας αφού η συγκεκριμένη χώρα ακόμη υποφέρει από της συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου το 2011 και το χάος που προκλήθηκε από το επακόλουθο τσουνάμι και τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό.

Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί γρήγορα ότι η πολυδιαφημισμένη “ασφάλεια” των πυρηνικών σταθμών δεν ισχύει και έχει ξεκινήσει να την αμφισβητεί έντονα.

Δυστυχώς, συνέχισε, η Τουρκία έχει κατασκευάσει, με την υποστήριξη της Rosatom, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας, έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στο  Άκκιουγιου προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τις ακτές της Τουρκίας, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρόμοιο εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατασκευή, στην Αίγυπτο, ενώ η κατασκευή αντίστοιχου εργοστασίου στην Ιορδανία (όλα από τη Rosatom) αναβάλλεται λόγω του υψηλού κόστους του.

Στην διάσκεψη τονίστηκε ότι η ραδιενέργεια από την «κανονική» λειτουργία του εργοστασίου καθώς και οποιαδήποτε σοβαρή διαρροή λόγω ατυχήματος, μπορεί να καταστρέψουν σταδιακά την ποιότητα ζωής και την ίδια την επιβίωση των κοντινών ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Η κ. Νικολάου είπε ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα και σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ακόμη και σήμερα, 37 χρόνια μετά την τραγωδία του Τσερνομπίλ, ανέφερε καταγράφονται σοβαρά προβλήματα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε ολόκληρη τη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου – χιλιάδες είναι οι νεκροί, χιλιάδες οι θνησιγενείς περιπτώσεις με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αυτές οι επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικές για την επανάληψη του ίδιου σφάλματος.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια της «κανονικής» λειτουργίας ενός πυρηνικού εργοστασίου, τα ραδιενεργά απόβλητα δημιουργούν υψηλό κίνδυνο που μπορεί να διαρκέσει για αιώνες. Γι αυτό το λόγο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος για τη διάθεσή τους. Το κόστος της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ υψηλό και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια φθηνή πηγή ενέργειας», πρόσθεσε.

Η κ. Νικολάου διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος που επιθυμεί να κρατήσει τα πυρηνικά απόβλητα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια θαμμένα στη γη του.

Σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ανανεώσιμη ούτε καθαρή και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει υπερτερούν κατά πολύ των πλεονεκτημάτων ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν με ασφάλεια από την ανθρωπότητα σήμερα, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στο βαθμό που η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιττή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!