Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των έργων και για την απώλεια εσόδων, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ψαράδες και εστιάτορες που δραστηριοποιούνται στον ποταμό Λιοπετριού, ζητώντας από τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για ολοκλήρωση του έργου.
Ο Γιαννάκης Γαβριήλ Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας δήλωσε πως «αυτά τα οποία μας προβλημάτιζαν και συζητήσαμε τρεις φορές μέχρι σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας, το πολεοδομικό έργο του ποταμού Λιοπετρίου, η έγνοια μας έχει επαληθευτεί. Έχουν απομείνει δυόμιση μήνες μέχρι την παράδοση του έργου, μπορείτε να δείτε από μόνοι σας το τι επικρατεί σήμερα».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «τα χρονοδιαγράμματα δεν εφαρμόζονται παρά τις δεσμεύσεις του εργολάβου και του Τμήματος Πολεοδομίας, απέμεινε να καλέσουμε τους δυο αρμόδιους Υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών, σε σύσκεψη που πρέπει να πραγματοποιηθεί επί τόπου για να δουν ιδίοις όμμασι ότι το έργο δεν προχωρά, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και μετά να δούμε πως τροχοδρομείται η επίλυση του προβλήματος γιατί πλέον και τα εστιατόρια αλλά περισσότερο οι επαγγελματίες ψαράδες, θα αφήσουν το επάγγελμα και δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ξανά».
Ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως «χρήζει άμεσης επίλυσης το συγκεκριμένο πρόβλημα για τον απλό λόγο, δεν πάει άλλο. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί Μάρτιο του 2023, με κάποιες προφάσεις έδωσαν παράταση μέχρι τον Νοέμβριο 2023 αλλά θα δείτε και εσείς πως μέχρι τον Νοέμβριο 2023 αποκλείεται να ολοκληρωθεί το έργο». «Είναι κάτι που μας βρίσκει όλους τους Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου κάθετα εναντίον σε αυτή την κωλυσιεργία που επικρατεί», είπε.
Σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία, ο κ. Γαβριήλ απάντησε ότι «αυτό θα πρέπει να μας το απαντήσουν οι αρμόδιοι οι οποίοι σε συνεδρίες της Επιτροπής Γεωργίας μας διαβεβαίωναν ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί τον Νοέμβριο 2023 με τις καθυστερήσεις που είχε». Ανέφερε επίσης ότι από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε το συγκεκριμένο έργο «το παρακολουθούμε στην Επιτροπή Γεωργίας, οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων φαίνεται ότι δεν υλοποιούνται».
«Δεν μπορείς πλέον να περιμένεις ότι θα ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Νοέμβριο 2023, όμως θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα. Γι αυτό και θα καλέσουμε τον Υπουργό Γεωργίας και τον Υπουργό Εσωτερικών σε επιτόπου σύσκεψη για επίλυση των προβλημάτων», είπε.
Ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη ανέφερε στις δηλώσεις του πως «ξέρουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση, δεν θα ρίξουμε τα φταιξίματα ούτε του εργολάβου, ούτε για το ποιος φταίει».
«Εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί το έργο όπως ξεκίνησε, με το χρονοδιάγραμμα που είπαν ότι θα τελειώσει μέχρι τον Νοέμβριο 2023. Όπως είπε και ο Βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ, αν δείτε τον ποταμό, ούτε τον Νοέμβριο του 2024 δεν θα τελειώσει», πρόσθεσε.
Εμείς, συνέχισε ο κ. Μανώλη, «θέλουμε να προχωρήσει το έργο, το οδικό δίκτυο πρέπει να τελειώσει για να μπορούν να έρχονται οι πολίτες και οι τουρίστες στα δυο κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή. Τα κέντρα έχουν κλείσει διότι δεν υπάρχει κανονικός δρόμος για να έρθει ο κόσμος». «Επειδή γίνονται έργα στην περιοχή, για να έρθει κάποιος στον ποταμό πρέπει να “δώσει γύρο” 5 χιλιόμετρα για να έρθουν αυτοκίνητα, γι αυτό το πρώτο μέλημα είναι να τελειώσει ο δρόμος για να μπορούν τα αυτοκίνητα να έρχονται στον ποταμό», είπε. Ανέφερε επίσης ότι «εμείς θέλουμε να δούμε τον Υπουργό Γεωργίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, να μιλήσουμε μαζί τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ούτως ώστε να προχωρήσει το έργο και να τελειώσει».
Ο Χρήστος Ζαννέττου Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε πως «βλέπουμε εδώ στον ποταμό Λιοπετριού αυτή την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι απευθείας ανάθεση από το κράτος και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν». Πρόσθεσε ότι «αυτό το έργο στερεί το δικαίωμα από κάποιους να ασκούν το επάγγελμα τους όπως είναι οι 30 περίπου οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων και στους ερασιτέχνες ψαράδες και επιπρόσθετα σε δυο εστιατόρια που απασχολούν πέραν των 50 ατόμων δηλαδή πέραν των 50 οικογενειών».
Ο κ. Ζαννέττου είπε επίσης πως «αυτή η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται και δεν δικαιολογούμαστε σε ένα χώρο όπως είναι ο ποταμός του Λιοπετριού, αφού γνωρίζουμε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι στάσιμο αυτό το έργο».
«Ο ποταμός Λιοπετριού είναι σήμα κατατεθέν και για επισκέπτες από το εξωτερικό. Έκκληση και παράκληση μας είναι ότι πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν την πρωτοβουλία να έρθουν σε συνεννόηση με τον εργολάβο να δώσουν λύσεις για αποπεράτωση του έργο», ανέφερε. Αυτό πρέπει να γίνει και με λυπεί διότι ζούμε στην Κύπρο και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται. Δεν είμαστε ούτε μεγάλη χώρα, είμαστε ένα νησί, μια μικρή χώρα η οποία δυστυχώς αυτό που στερεί σε αυτή την επαρχία και στην κοινότητα Λιοπετριού είναι πολύ σημαντικό. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.
Ο Παναγιώτης Κατσιάρης, Πρόεδρος των ψαράδων του ποταμού Λιοπετριού ανέφερε ότι «είναι μετά λύπης μεγάλης και θλίψεως που είμαστε σήμερα εδώ». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «έχουν εξαντληθεί όλα τα χρονοδιαγράμματα και οι υποσχέσεις».
Ο κ. Κατσιάρης είπε ότι «κάναμε απανωτές συσκέψεις. Αξίζει να αναφέρω ότι μόνο στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής πήγαμε 3 φορές. Πήγαμε στους πρώην Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ακόμα και σε διυπουργική επιτροπή πέρυσι τον Ιούνιο. Μας δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε καμία».
«Οι ψαράδες όλοι είναι αγανακτισμένοι και αυτοί που είναι εδώ και οι άλλοι που μεταφέρθηκαν στα άλλα τα αλιευτικά καταφύγια», σημείωσε.
Αναφέρθηκε στην μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα τελευταία δυόμισι χρόνια. «Κουραστήκαμε, θέλουμε να τελειώσει το έργο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπου υπάρχουν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ξανά μέσα από μια διυπουργική σύσκεψη να προχωρήσει το έργο και να ολοκληρωθεί», είπε.
Άλλος εκπρόσωπος των ψαράδων, ο Αντώνης Ζαμπάς, ανέφερε από την πλευρά του πως «τον Ιούνιο του 2022 επισκεφθήκαμε τους πρώην Υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών και ζητήσαμε να μας τελειώσουν την αποβάθρα για να δένουμε τις βάρκες μας, να καθαρίσουν τον ποταμό για να σηκώνει τις βάρκες μας διότι έκλεισε και να μας καθαρίσουν το καρνάγιο να μπορούμε να βγάζουμε τις βάρκες μας έξω διότι τις έχουμε διαλύσει, τα αυτοκίνητα μας τα έχουμε διαλύσει διότι ερχόμαστε στον ποταμό από παλιούς δρόμους». «Λάβαμε υποσχέσεις πως μέχρι το τέλος του 2022 θα μας τέλειωναν τον δρόμο και τα δυο άλλα ζητήματα που θέσαμε», είπε.
«Τώρα έχουμε Ιούλιο του 2023 τίποτα δεν έγινε και βλέπουμε μετά λύπης μας πως δεν λειτουργεί αυτό το έργο σαν να είναι σταματημένο» πρόσθεσε. «Τώρα ποιοι φταίνε και ποιοι δεν φταίνε εμείς δεν το ξέρουμε. Εμείς βλέπουμε ότι στην πράξη δεν τελειώνει το έργο. Ούτε αυτόν τον Νοέμβριο τελειώνει το έργο, ούτε τον άλλο Νοέμβριο θα τελειώσει με αυτό το ρυθμό», σημείωσε.
Ο κ. Ζαμπάς συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς δεν έχουμε με κανένα τίποτα», προσθέτοντας ότι ο εργολάβος τους εξυπηρέτησε για ορισμένα αιτήματα που του έθεσαν. «Μάλιστα μας άφησε και ένα τμήμα του ποταμού για να έχουμε τις βάρκες μας, ζητήσαμε τον δρόμο και πιέστηκε, έστω είναι χωμάτινος και κάπως βολευόμαστε», είπε.
Η ουσία είναι, σημείωσε, «ότι ταλαιπωρούμαστε αφάνταστα και πρέπει το έργο κάποιοι να το αναλάβουν, οι Υπουργοί, η Κυβέρνηση, το Τμήμα Πολεοδομίας, να βρεθεί μια λύση».
Η Μυροφόρα Μασιά, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στον ποταμό Λιοπετρίου ανέφερε από την πλευρά της πως ότι από τα δύο εστιατόρια που βρίσκονται στον χώρο το είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο ενώ το δικό της το οποίο λειτουργεί τους τελευταίους μήνες δεν βγάζει τα έξοδά του.
«Οι πελάτες είναι αγανακτισμένοι ακυρώνουν τις κρατήσεις, οι τουρίστες είναι επίσης απελπισμένοι αγανακτισμένοι θέλουν να έρθουν και με ρωτάνε συνεχώς αν άνοιξε ο δρόμος», είπε. Πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι επικίνδυνος γιατί γλιστράει πολύ». «Όπως είπε και ο εκπρόσωπος των ψαράδων είμαστε απελπισμένοι διότι ένα έργο τόσων εκατομμυρίων, όπως είναι αυτό το έργο, έπρεπε να είναι προχωρημένο για να μας το παραδώσουν τον Νοέμβριο 2023», συνέχισε. «Δεν ξέρω ποιοι φταίνε, αν δεν τους δίνουν χρήματα πρέπει κάτι να γίνει και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ