7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:17

Τμ. Δασών: Από τα δυσκολότερα καλοκαίρια – Εβδομήντα πυρκαγιές τον Ιούλιο

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ίσως από τα δυσκολότερα, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, αναφέροντας ότι τον Ιούλιο ο μέσος όρος πυρκαγιών στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, ήταν φέτος 70, ενώ ήταν 30 πυρκαγιές άλλες χρονιές, δηλαδή υπερδιπλάσιος.

Ερωτηθείς πώς βλέπει την κατάσταση σήμερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι σίγουρα είναι ακόμη καλύτερη η κατάσταση, όμως εξακολουθούν στην περίμετρο να υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία δημιουργούν κάποια ανησυχία. «Για αυτό και μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά δεν είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, τουλάχιστον πρέπει να περάσει και η σημερινή μέρα και ειδικά οι μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου θα υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση του ανέμου και είναι η μεγαλύτερη ένταση του ανέμου που μπορεί να μας δημιουργήσει κάποια σοβαρή αναζωπύρωση», σημείωσε. Άρα, δήλωσε, «πρέπει να αναμένουμε και τη σημερινή μέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι κατέβαλαν άλλη μια μεγάλη προσπάθεια, μια υπερπροσπάθεια, γιατί υπήρχε ο μεγάλος φόβος, η μεγάλη ανησυχία επέκτασης και έπρεπε να ανακοπεί το ανατολικότερο μέτωπο για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς προς ανατολάς και να μην εισέλθει εντός της κοιλάδας της Γερμασόγειας.

«Δεν θέλαμε σε καμιά περίπτωση να γίνει αυτό το πράγμα, γιατί αν γινόταν τότε θα είχαμε την καταστροφή. Δεν θα μπορούσε πλέον να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά. Πραγματικά νιώθω έντονα ότι δεν θέλω να ακουστούν από τα δικά μου τα χείλη ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά γιατί μπορείς να θέλεις αλλά μπορεί να μην αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά. Οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται εκεί που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεν αντιμετωπίζονται εκεί που θέλουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε ότι η δύναμη του Τμήματος Δασών που εξακολουθεί να είναι στην περιοχή είναι το 50% της δύναμης του Τμήματος Δασών.

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνουν στην περιοχή, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι θα παραμείνουν, διότι εκτός του ότι υπάρχει μεγάλη περίμετρος, υπάρχουν δύσκολα σημεία λόγω της τοπογραφίας και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα πτητικά μέσα, συνέχισε, θα βοηθήσουν αλλά δεν κατασβήνουν τα μέτωπα.

«Τα μέτωπα κατασβήνονται πλήρως από τις επίγειες δυνάμεις. Υπάρχουν κάποιες συνθήκες, είναι η τοπογραφία. Είναι κάποια μεγάλα δέντρα, τα οποία μπορεί να καίνε επί μέρες, μπορεί να καίνε οι ρίζες και να έχεις μια πυρκαγιά στην μη καμένη περιοχή. Αυτό είχε συμβεί στην πυρκαγιά της Σολιάς τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία έναρξης της πυρκαγιάς, είχαμε μέσω ρίζας, όχι στο ακριβώς όριο της πυρκαγιάς αλλά κάποια μέτρα μέσα στην άκαυτη περιοχή από ρίζα, η οποία έκαιγε για μέρες και εξήλθε από το έδαφος η εστία φωτιάς», συμπλήρωσε .

Ερωτηθείς αν πριν την πλήρη αποχώρηση τους από τις περιοχές της πυρκαγιάς θα γίνει κάποιος έλεγχος, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι γίνεται αυτός ο έλεγχος και πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο θα γίνει -αν όλα πάνε καλά- από αύριο θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του προσωπικού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε πλήρως τις θέσεις που έχουμε. Απλώς σε κάθε θέση που έχουμε θα μειωθεί η δύναμη», σημείωσε.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε, παράλληλα, όσον αφορά την καμένη έκταση ότι είναι δυόμιση τετραγωνικά χιλιόμετρα η πρώτη πυρκαγιά και έξι χιλιόμετρα η νέα πυρκαγιά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το συντονιστικό κέντρο του Τμήματος Δασών θα παραμείνει στην περιοχή της Αψιού όπου είχε στηθεί, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε ότι θα παραμείνει σίγουρα μέχρι αύριο το πρωί και αύριο το πρωί όταν θα γίνει η αξιολόγηση θα είναι ένα από τα σημεία τα οποία θα αξιολογήσουν αν θα παραμείνει ή αν θα αποχωρήσει.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως αυτό που γνωρίζουν είναι ότι ξεκίνησε από αναζωπύρωση της προηγούμενης πυρκαγιάς και πρόσθεσε αναφορικά με την αρχική πυρκαγιά, ως Διευθυντής του Τμήματος Δασών έλαβε πληροφορίες ότι υπήρχαν κάποιες πληροφορίες τις οποίες διερευνά η Αστυνομία.

Σε παρατήρηση τι εννοούμε τομέας ευθύνης του Τμήματος Δασών, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι το Τμήμα Δασών είναι αρμόδιο, είναι υπεύθυνο για τα κρατικά δάση και σε μια ζώνη δύο χιλιόμετρα από τα κρατικά δάση και πρόσθεσε ότι στην υπόλοιπη ύπαιθρο είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Υπάρχει σχεδιασμός. Τι γίνεται; Κάθε πυρκαγιά από την πρώτη στιγμή που θα ξεσπάσει γίνεται αξιολόγηση. Αν από το πρώτο στάδιο γίνει η αξιολόγηση της πυρκαγιάς, τότε υπάρχει τόσο από το Τμήμα Δασών, όταν έχουμε μια πυρκαγιά στην ζώνη ευθύνης της Πυροσβεστικής, γίνεται κλήση των δυνάμεων του Τμήματος Δασών και με συγκεκριμένη οδηγία ότι αναλαμβάνουμε το μέτωπο για να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική για να μείνει πιο ελεύθερη στην προστασία κοινοτήτων, προστασία κατοικιών και άλλων υποστατικών, κλπ. Αν έχουμε τώρα μια πυρκαγιά στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών πάλι προστρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο σκεπτικό», συμπλήρωσε.

Επειδή, συνέχισε, ο κ. Αλεξάνδρου, το κύριο μέλημα σε κάθε πυρκαγιά -και πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο- είναι να ανακοπεί το μέτωπο.

«Αν δεν ανακοπεί το μέτωπο σημαίνει ότι η πυρκαγιά θα επεκτείνεται συνέχεια και συνέχεια θα βρισκόμαστε υπό μεγαλύτερη πίεση για προστασία κοινοτήτων, εξοχικών κατοικιών ή άλλη υποστατικών. Άρα, πάσα θυσία το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ανακοπή του μετώπου στη συγκεκριμένη πυρκαγιά που μιλούσαμε, του ανατολικού μετώπου», σημείωσε.

 Άρα, το Τμήμα Δασών πάλι μένει απερίσπαστο στο μέτωπο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βοηθά στην προστασία των κοινοτήτων και στην προστασία εξοχικών κατοικιών, συμπλήρωσε. «Εν ολίγοις, ενεργούμε ως ένα σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών, και κάθε υπηρεσία κάνει τη δουλειά που ξέρει καλύτερα. Για το μεν Τμήμα Δασών να κατασβήσει το μέτωπο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να προστατέψει τις κοινότητες και τις κατοικίες και τις ανθρώπινες ζωές που είναι η υπό αριθμόν ένα προτεραιότητα η προστασία των ανθρωπίνων ζωών», συμπλήρωσε.

Υπάρχει ιεράρχηση, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι είναι οι ανθρώπινες ζωές, οι κατοικίες, οι περιουσίες του κόσμου και σίγουρα τα δάση μας και το φυσικό περιβάλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε ότι ως Τμήμα Δασών η δουλειά τους ήταν το μέτωπο και όχι μόνο το ανατολικότερο αλλά ήταν και το βόρειο μέτωπο, δηλαδή είναι ανατολικά του χωριού Απαισιά, Αψιού, Μαθηκολώνη και από Μαθηκολώνη προς Φασούλα μέχρι βόρεια της Φασούλας.

«Αυτό ήταν το μέτωπο που ανέλαβε και συνεχίζει να επιτηρεί το Τμήμα Δασών. Υπάρχει λογική γιατί. Εκτός του ότι είναι το δυσκολότερο με έντονο ανάγλυφο, πάντοτε φοβόμαστε μια πυρκαγιά η οποία θα εξαπλωθεί από τα νότια προς τα βόρεια. Αν ξαπλωθεί από τα νότια προς τα βόρεια οι συνθήκες είναι πολύ δυσκολότερες. Μια πυρκαγιά, η οποία θα εξαπλωθεί από βόρεια προς νότια, σίγουρα πάντοτε υπάρχουν οι κίνδυνοι, αλλά συγκριτικά πάντοτε ομιλούντες είναι ευκολότερες οι συνθήκες όταν κινείται μια πυρκαγιά να κινείται νότια αντί να κινείται βόρεια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ίσως από τα πιο δυσκολότερα.

«Ξεκινήσαμε μεν πολύ καλά λόγω του ότι ήταν και ήπιες οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μετά που εισήλθαμε σε αυτό τον παρατεταμένο καύσωνα δημιούργησε αυτές τις συνθήκες για να έχουμε αυτή την γρηγορότερη εξάπλωση των πυρκαγιών , με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη δυσκολότερο το έργο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα αρχικά στάδια», τόνισε.

«Τον Ιούλιο ο μέσος όρος, μιλώ πάντοτε για τις πυρκαγιές στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, ενώ ήταν 30 πυρκαγιές φέτος είχαμε 70, τον υπερδιπλάσιο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός είναι και οι πυρκαγιές τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, πόσα δύσκολες ήταν», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!