Τοποθετείται επί του θέματος, αναφορικά με την αφαίρεση σελίδας, με αναφορά στην ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ, σε βιβλίο αγγλικών της Β΄ Λυκείου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
Ο Ευρωβουλευτής, κάλεσε όλους τους υπεύθυνους να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στους μαθητές ώστε να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και να έχουν ένα ευρωπαϊκό επίπεδο παιδείας.
Αναλυτικά η δήλωση του Νιαζί κιζίλγιουρεκ:
Έπεσα στην αντίληψη μου η απαράδεκτη παρέμβαση του Υπ. Παιδείας που απαιτεί κυριολεκτικά να αφαιρεθεί μια σελίδα από ένα βιβλίο. Η σελίδα αφορούσε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ως συντονιστής της ομάδας της Αριστεράς στην επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου θέλω να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με αυτή την κίνηση που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάμε.
Η διδασκαλία της ιστορίας στην χώρα μας έτσι και αλλιώς είναι προβληματική και επιβάλλονται σημαντικές αλλαγές στα πλαίσια των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πρόσφατα έχουμε δει την τουρκική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά σχολεία και να ζητεί μια διδασκαλία που να ενισχύει τα «εθνικά φρονήματα» των μαθητών.
Δυστυχώς και στις δυο κοινότητες ο τομέας της παιδείας είναι αναχρονιστικός και με αυτές τις παρεμβάσεις γίνεται ακόμη χειρότερος. Η διδασκαλία της ιστορίας δεν πρέπει να είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εθνικιστών πολιτικών ελίτ που τείνουν και θέλουν να καλλιεργήσουν, στο όνομα της εθνικοφροσύνης, μίσος και προκατάληψη. Στερώντας έτσι από τους μαθητές την κριτική σκέψη και την πολυπρισματική προσέγγιση, όπως ζητάει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ως ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς ανακοινώνω ότι το γραφείο μου μόλις έχει ολοκληρώσει και εκδώσει μια μελέτη για την διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά σχολεία. Σε αυτή την εργασία που ήδη ολοκληρώθηκε σε τρείς γλώσσες, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά και θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, εντοπίζονται οι αδυναμίες της διδασκαλίας της ιστορίας στην χώρα μας.
Καλώ όλους τους υπεύθυνους να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε στους μαθητές ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και να έχουν ένα ευρωπαϊκό επίπεδο παιδείας, μακριά από μίσος, προκατάληψη, ρατσισμό και μισαλλοδοξία.